Γεμάτο....παλαιότερα

Φράγμα Μπραμιανών

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (8/1) σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και με την συμμετοχή του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, του Δήμου, της Νομαρχίας και των βουλευτών Λασιθίου, για το φράγμα Μπραμιανών.

«Συναποφασίσαμε κάποιες κινήσεις οι οποίες απαιτούν χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ , από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Αφορά βελτιωτικά έργα, αφορά όμως και μελέτες οι οποίες δεν υπάρχουν. Σ΄ αυτό λοιπόν το πλαίσιο ο ΤΟΕΒ θα συνεργαστεί με την Διεύθυνση Υδάτων ως προς τις μελέτες και την χρησιμότητα κάποιων έργων που πρότεινε ο ΤΟΕΒ. Αό την πλευρά την δική μας θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρηματικά ποσά γιατί είναι τρία τα έργα, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή των άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων» τόνισε ο κ. Τσόκας.

Αναλυτικά οι Δηλώσεις του Γ.Γ.:
Από τη σύσκεψηΈγινε σήμερα μια ευρύτατη σύσκεψη για το φράγμα Μπραμιανών στην Περιφέρεια με εκπροσώπους του TOEB Ιεράπετρας, του Δήμου, της Νομαρχίας αλλά και των βουλευτών της περιοχής.
Δεν είναι νέο να πούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια το νησί μας είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων. Σ΄ αυτό λοιπόν το πλαίσιο έχομε ένα φράγμα το οποίο μετράει 31 χρόνια. Το φράγμα των Μπραμιανών. Το φράγμα φτιάχτηκε να αρδεύει 22 χιλ. στρέμματα και αυτήν την στιγμή έχει φτάσει στα 45 χιλ. στρέμματα. Έχομε ένα φράγμα το οποίο δεν έχει υποστεί συντήρηση τόσα χρόνια. ¶ρα λοιπόν αντιλαμβάνεσθε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα οριακό σημείο.
Συναποφασίσαμε κάποιες κινήσεις οι οποίες απαιτούν χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ , από το Υπουργείο Εσωτερικών Δμόσιας Διοίκησης και από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Αφορά βελτιωτικά έργα, αφορά όμως και μελέτες οι οποίες δεν υπάρχουν. Σ΄ αυτό λοιπόν το πλαίσιο ο ΤΟΕΒ θα συνεργαστεί με την Διεύθυνση Υδάτων ως προς τις μελέτες και την χρησιμότητα κάποιων έργων που πρότεινε ο ΤΟΕΒ διόι υπάρχει και ο αντίλογος από την πλευρά της Διεύθυνσης Υδάτων. Από την πλευρά την δική μας θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρηματικά ποσά γιατί είναι τρία τα έργα, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή των άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων.

Ερ. Όσον αφορά τον επλουτισμό που είναι το κυρίαρχο δηλ. το άμεσο που χρειάζεται το φράγμα, είστε αισιόδοξος για την εξασφάλιση των χρημάτων;
Απ. Χρειαζόμαστε περίπου 500.000 ευρώ για να συνεχιστεί μια εργολαβία που έχει ξεκινήσει από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, στην Μαλαύρα και κοιτάμε και μια λύση που πρότεινε η Διεύθυνση Υδάτων για την επαναλειτουργία κάποιων πηγαδιών για να πάρουμε μια ανάσα εάν προκύψει να είναι μια στεγνή χρονιά όπως δείχνει μέχρι στιγμής να είναι.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos