Αρναουτάκης, Ζανιάς, αγρότες
Αρναουτάκης, Ζανιάς, αγρότες

Την  άμεση καταγραφή των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες στην Κρήτη και την επίσπευση των ακολουθούμενων διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών ζήτησαν από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Θανάση Ζανιά ο Περιφερειάρχης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, φορείς – εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτικές. Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα που δέχτηκαν λίγες μέρες πριν τον τρυγητό τα αγροτικά νοικοκυριά της Κρήτης και η τοπική οικονομία….» τόνισαν με έμφαση οι συμμετέχοντες ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, οι βουλευτές Σ. Βαρδάκης, Γ. Μακαρώνας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ε. Κουκιαδάκης, Θ. Βρέντζου, οι Δήμαρχοι Β. Λαμπρινός, Μ. Κοκοσάλης, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Π. Ιερωνυμάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γ. Τζωρτζάκης και άλλοι συνδικαλιστές αγρότες. Στη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης και οι συμμετέχοντες  ευχαρίστησαν τον κ. Ζανιά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας και των φορέων να έρθει στην Κρήτη, να συνεργαστούν και   να δει ιδίοις όμασι το μέγεθος των καταστροφών στα αμπέλια. Παράλληλα υπήρξε συνεννόηση μεταξύ εκπροσώπων του ΕΛΓΑ, Περιφέρειας και Δήμων για διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να ενισχυθούν τα κλιμάκια καταγραφής – εκτιμήσεων.

«Είχαμε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ζανιά και στελέχη  του Οργανισμού, όπως και με εκπροσώπους των αγροτών. Πολύ σοβαρό το πρόβλημα, μεγάλες οι ζημίες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η καταγραφή άμεσα των ζημιών και η αποζημίωση των παραγωγών, καθώς  σε ορισμένες περιοχές είναι η καταστροφή ολοκληρωτική», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα πρόσθεσε, ότι «με την συνεργασία την οποία έχομε και με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αλλά  και τον διευθυντή του ΕΛΓΑ καταβάλλομε υπεράνθρωπη προσπάθεια για την καταγραφή των ζημιών και δεν είναι μόνο αυτές οι ζημιές, είναι και οι ζημιές στις ελιές είναι και οι δηλώσεις από τον περονόσπορο που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, που πρέπει και αυτές να ολοκληρωθούν και πιστεύω ότι με την συνεργασία όλων μας θα έχομε το αποτέλεσμα το οποίο θα δίνει μια ανάσα στους αγρότες μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς κατά την συνάντηση του με τους φορείς, αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε, ότι οι καταστροφές στα αμπέλια – όπως είδε και ο ίδιος είναι μεγάλες και ότι γίνεται προσπάθεια για την άμεση καταγραφή των ζημιών με ενίσχυση των κλιμακίων καταγραφής «Ήρθα στο Ηράκλειο για να δω τις ζημιές που έχουν προκληθεί, που πράγματι  είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει να τονίσω ότι γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια από τα στελέχη του ΕΛΓΑ του Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής, έχουμε ήδη ενισχύσει με γεωπόνους το υποκατάστημα του Ηρακλείου με έξι άλλους γεωπόνους από άλλα σημεία της χώρας με τέσσερις μέσης εκπαίδευσης που εκπαιδεύονται στο έργο το εκτιμητικό και τώρα συμφωνήσαμε με τον κ. Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους να διατεθεί προσωπικό, γεωπόνοι από την περιφέρεια της διεθνής αγροτικής οικονομίας και τους δήμους ώστε πολύ σύντομα να τελειώσουμε τις γραφειοκρατικές κατά κάποιο τρόπο διαδικασίες, δηλαδή τις εκτιμήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς. Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι μετά το στάδιο της καταγραφής θα γίνει προσπάθεια όσο γίνεται πιο σύντομα να προωθηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον και τη θετική ανταπόκριση του διευθυντή και των στελεχών του ΕΛΓΑ Κρήτης, οι οποίοι και ήταν παρόντες στη σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos