Από τη σύσκεψη«Είμαστε σε επιφυλακή όλοι. Έχουν προχωρήσει οι Δήμοι και οι Νομαρχίες σε προληπτικά μέτρα, σε αρκετά σημεία που θεωρούν ότι είναι επικίνδυνα. Το ευχάριστο είναι ότι ο καιρός δείχνει ότι δεν θα έχει την ένταση που είχε σε άλλες περιοχές, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας μετά το τέλος της  σύσκεψης με θέμα ΅ΆΛήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένωνΆΆ, που έγινε τη Τετάρτη (11/10).

Στην προγραμματισμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του Γ.Γ. πήραν μέρος, Γενικός Δ/ντης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Στάθης Τζουανάκης ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής, εκπρόσωποι των Νομαρχιών των υπολοίπων Νομών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, ο Διοικητής της 4ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Κρήτης & Διοικητές Π.Υ. των Νομών, εκπρόσωπος της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού, ο Ταξίαρχος Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π, ο αντιπρόεδρος Δ.Υ.Π.Ε.Κ. , εκπρόσωποι ΤΕΔΚ Νομών Κρήτης, ο Δ/ντες Δασών Περιφέρειας και Νομών, οι Δ/ντες Δ.Δ.Ε. – Δ.Ε.Κ.Ε. – Δ.Ε.Σ.Ε. , οι Προϊστάμενοι Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας , οι Προϊστάμενοι Γραφείων Π.Π.Ν.Α. Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, από το ΕΚΑΒ και τέλος εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα μέχρι την Πέμπτη το βράδυ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή δηλώνοντας ότι «Εμείς έχουμε πει ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα είμαστε σε επιφυλακή, και θα είμαστε σε επιφυλακή». Όσον αφορά στο θέμα του Γιόφυρου ο Γ.Γ. επισήμανε ότι «Είδαμε ότι δεν έουν καθαριστεί τα καλάμια για αρκετό καιρό και υπάρχει εκεί ένα πρόβλημα. ΅Έχω ζητήσει από τον κ. Νομάρχη να έχει σε επιφυλακή δυο μηχανήματα για να μπορούν να καθαρίσουν τα τόξα των γεφυρών που είναι εκεί που δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα κοιτάξουμε να καλύψουμε αυτ την δαπάνη ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το Γιόφυρο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Γ.:
Σήμερα είχαμε την προγραμματισμένη συνάντηση Πολιτικής Προστασίας για τις έκτακτες ανάγκες και είναι αποτέλεσμα των εγγράφων που είχαν σταλεί τον Σεπτέμβριο αλλά και της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου του Ηρακλείου που προηγήθηκε. Θα έπρεπε λογικά να είχαν γίνει και άλλες τρεις συνεδριάσεις των Νομών και μετά να κλείναμε με αυτή εδώ.
Εν πάσει περιπτώσει λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτών των ημερών προχωρήσαμε και κάναμε την τεική συνάντηση σήμερα. Είναι όλοι οι φορείς, είναι οι Αστυνομικές Δυνάμεις, Στρατός, Αεροπορία, Λιμενικό, εκπρόσωποι Δήμων και Νομαρχιών. Ουσιαστικά αυτό που συζητάμε σήμερα είναι για τον καλύτερο συντονισμό. Είναι σε επιφυλακή όλοι. Έχουμε προχωρήσει σε αρκετά σημεία. Έχουν ροχωρήσει οι Δήμοι και οι Νομαρχίες σε προληπτικά μέτρα, σε αρκετά σημεία που θεωρούν ότι είναι επικίνδυνα. Το ευχάριστο είναι ότι ο καιρός δείχνει ότι δεν θα έχει την ένταση που είχε σε άλλες περιοχές, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Εμείς έχουμε πει ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα είμαστε σε επιφυλακή, και θα είμαστε .
Το θέμα του Γιόφυρου το συζητήσαμε και χθες. Είδαμε ότι δεν έχουν καθαριστεί τα καλάμια για αρκετό καιρό και υπάρχει εκεί ένα πρόβλημα. ΅Έχω ζητήσει από τον κ. Νομάρχη να έχει σε επιφυλακή δυο μηχανήματα για να μπορούν να καθαρίσουν τα τόξα των γεφυρών που είναι εκεί που δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα κοιτάξουμε να καλύψουμε αυτή την δαπάνη ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το Γιόφυρο αυτή την στιγμή.

Ερ. Ο κ. Χατζάκης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ μας μίλησε για τα μπαζώματα πο παρατηρούνται παρά το γεγονός ότι ξέρουμε ότι αυτό ουσιαστικά είναι η μεγάλη απειλή. Από τις υπηρεσίες τις δικές σας καταγράφεται μια τέτοια εικόνα;
Απ. Τα μπαζώματα, τα στρώματα, τα τραπέζια, ότι άλλο φανταστείτε που πετάγεται στα ρέματα ή κοντά στα ρέματα και σιγά σιγά από την βροχή πέφτουν στα ρέματα. Είναι ακριβώς η ίδια νοοτροπία που υπάρχει και στην διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να αστυνομεύουμε όλη την Κρήτη. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να πει ότι θα αστυνομεύει όλη την Κρήτη. Τότε πρέπει να προχωρήσουμε στο να ζητήουμε από αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις χωματερές. Είναι απλό. Κάναμε και μια μικρή καταγραφή μέσα, δηλαδή πόσες περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Πηγαίνουν στον εισαγγελέα, τιμωρούνται και φεύγουν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προκειμένου αυτοί άνθρωποι, είτε από άγνοια είτε για να εξοικονομήσουν πέντε δραχμές δεν πάνε στους επίσημους χώρους και πετάνε τα μπάζα όπου ναναι. Σε αυτό έχουμε ζητήσει και του Λιμεναρχείου την συμβολή διότι στις εκβολές των ποταμών παρατηρούνται και εκεί μπαζώματα είτε από φερτά υλικά άμμο κ.τ.λ. είτε αό υλικά που έχουν πεταχτεί ως άχρηστα.

Ερ. Οπότε μας λέτε ότι ουσιαστικά είναι θέμα παιδείας;
Απ. Είναι θέμα παιδείας και θέμα δικό μας μετά, εννοώ τις Νομαρχίες όπου ανήκουν τα ρέματα, να τα καθαρίσουμε. Οι κοίτες των ποταμών έτσι και αλλιώς έχουν μια βλάστηση. Σκεφτείτε λοιπόν και αυτά τα οποία τα πετούν ως άχρηστα τι πρόβλημα μας δημιουργούν.

Ερ. Ουσιαστικά δηλαδή κ. Τσόκα κάθε φορά απλώς οι υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να υπάρξει απλώς ένας συντονισμός γιατί η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάζει.
Απ. Ένας συντονισμός και πολύ περισσότερο οι Νομαρχίες και οι Δήμοι ξέρουν που πονάει ο καθένας. Έχουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία στο παρελθόν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα. Αυτά λοιπόν πρώτα είναι να τα προβλέψουμε, να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα μας διευκολύνουν και τρίτον να είμαστε ε επιφυλακή.

Ερ. Το κέντρο βάρους δίνεται και σε απομακρυσμένες περιοχές;
Απ. Παντού. Ο κάθε Δήμος κρίνει ποια είναι η προτεραιότητα του.

Ερ. Η κακοκαιρία αυτή μάλλον έχει περάσει. Θα υπάρξει και άλλη σύσκεψη;
Απ. Δεν το ξέρουμε αυτό,. Η σύσκεψη αυτή γίεται στο ξεκίνημα του χειμώνα, το Φθινόπωρο. Όπως αντίστοιχα γίνεται γύρω στον Μάιο για τις πυρκαγιές.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos