Από τη σύσκεψη

Στη Περιφέρεια

Συνάντηση, με τους Νομάρχες, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, τον Αντινομάρχη Χανίων, τους εκπροσώπους των ΤΕΔΚ Κρήτης καθώς και με την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος Κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης για την Περίοδο 2007-2013, είχε τη Τρίτη (25/7) ο Γενικός Γραμματέας κ. Σεραφείμ Τσόκας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε η Στρατηγική και οι Προοπτικές του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης για την Περίοδο 2007-2013.

«Σήμερα ξεκινάμε τη διαβούλευση, η οποία θα συνεχιστεί με όλους τους υπόλοιπους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε σε 10 περίπου μέρες να προχωρήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει μια εισήγηση η οποία θα αποτελεί και το πρώτο κείμενο για την κατάρτση της 4ης προγραμματικής Περιόδου» δήλωσε ο κ. Τσόκας.

Οι βασικός άξονας που θα κινηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την περίοδο 2007-2013 είναι σε έργα υποδομής, τόνισε ο Γ.Γ. αναφέροντας ότι «Πρώτα απ’ όλα είναι οι υποδομές. Αυτό που συζητήσαμε και αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις βασικές υποδομές του νησιού. Το δεύτερο είναι να αξιοποιήσουμε την πρόταση που υπάρχει μέσα στην τρίτη εγκύκλιο».

Ο Γενικός Γραμματέας ερωτώμενος για το πότε θα συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε ότι θα γίνει στα Χανιά, πιθανότατα την Παρασκευή 4 Αυγούστου.

Ο Γενικός Γραμματέας αμέσως μετά δήλωσε:

Η σημερινή συνάντηση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με τους εκπροσώπους των ΤΕΔΚ και την Ομδα Σχεδιασμού είχε ως σκοπό τη διαβούλευση για την 4η Προγραμματική Περίοδο.
Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες, να τις ονομάσω τυπικές ως προς την κατάρτιση της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, που σημαίνει ουσιατικά να βάλουμε τους άξονες και τις προτεραιότητες ώστε σε δεύτερο και σε τρίτο βαθμό να ολοκληρωθεί η πρόταση η οποία θα πάει προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα ξεκινάμε τη διαβούλευση, η οποία θα συνεχιστεί με όους τους υπόλοιπους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε σε 10 περίπου μέρες να προχωρήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα εγκρίνει μια εισήγηση η οποία θα αποτελεί και το πρώτο κείμενο για την κατάρτιση της 4ης προγραμματικής Περιόδου.

Ερ. Ποιοι είναι οι άξονες – προτεραιότητες που συμφωνήσατε με τους νομάρχες, τις ΤΕΔΚ και την οργανωτική επιτροπή;
Απ. Έχουν προηγηθεί συνέδρια, έχουν προηγηθεί συζητήσεις κ.τ.λ. Συμφωνούμε απόλυτα ως προς τις προτεραιότητες. Δεν τίθεται ζήτημα. Δεν συζητάμε για ποσά. Αρα και πάλι δεν τίθεται διαφωνία. Και οποιαδήποτε διαφωνία έτσι και αλλιώς βοηθάει στον διάλογο. Αυτή την στιγμή θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο αιτούμενο από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την έκθεση, αν θέλετε, να περιγράψουμε με συγκεκριμένα λόγια το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κήτης. Μέσα από τους περιορισμούς που μας επιβάλει η τρίτη εγκύκλιος. Με βάσει αυτό αργότερα θα προχωρήσουμε, και αφού θα έχουμε και τις κατανομές των τομεακών. Γιατί ξέρετε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η κατανομή των τομεακών, άρα δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να μοιράσουμε τίποτα άλλο εκτός απΆ το ΕΤΠΑ το οποίο είναι ήδη μοιρασμένο.

Ερ. Θα μας δώσετε μια ιδέα για τους βασικούς άξονες;
Απ. Πρώτα απ’ όλα είναι οι υποδομές. Αυτό που συζητήσαμε και μέσα και αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις βασικές υποδομές του νησιού. Το δεύτερο είναι να αξιοποιήσουμε την πρόταση που υπάρχει μέσα στην τρίτη εγκύκλιο. Και αναφέρετε ότι τα μεγάλα έργα, όπως αυτά ερμηνεύονται, θα καλυφθούν από τα τομεακά. Και το κυριότερο και βασικότερο που τονίστηκε από όλους είναι να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση, αν θέλετε και με την σύμπνοια αλλά και με την κοινή προσπάθεια να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε από την πλευρά των τομεακών.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos