Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων  Με την αποχώρηση του τελευταίου ασθενούς από το ψυχιατρείο Χανίων και έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα κύκλο ζωής, το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων αντικαθίσταται από ένα δίκτυο μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη φροντίδα των ατόμων με ψυχιές διαταραχές και την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας.
 
Ήταν πριν από 7 μέρες ακριβώς (1.2) όταν εγκατέλειψε το Ψυχιατρείο Χανίων και ο τελευταίος ασθενής.
 
¶μεσα ξεκινά το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», το οποίο προβλέπει για την Κρήτη την ανάπτυξη μονάδων ψυχικής υγείας σε κάθε νομό του νησιού, που θα υποκαταστήσουν τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου και θα περιλάβουν στην καθημερινότητα τους πρακτικές αντιλήψεις και θεραπευτικές πτυχές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν.
 
Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το νέο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας εγγυάται το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του ασθενούς, την ελπίδα και προσπάθεια για κοινωνική ενσωμάτωση, τον αποστιγματισμό της ψυχικής διαταραχής και του ψυχικά πάσχοντα, την ποιότητα υπηρεσιών, την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Η αποσυλοποιήση των ανθρώπων που ζούσαν στο Θεραπευτήριο έγινε αργά και σταδιακά. Οι 160 χρόνιοι ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε δομές στην κοινότητα (ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα). Ενώ μονάδες πυ βρίσκονται στο σύνολο του νησιού, φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι υποστηρίζονται από το ανάλογο προσωπικό.
 
Για το μετασχηματισμό του Θεραπευτηρίου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακαμάνης δήλωσε «Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και κάνουμε. Για το συγκεκριμένο ψυχιατρείο, τον Ιανουάριο του 2005 καταστρώσαμε με το διοικητή κ. Παύλο Θεοδωράκη ένα 18μηνο χρονοδιάγραμμα για το μετασχηματισμό του, το οποίο ακολουθήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια. Σειρά τώρα έχει το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όπου και εκεί, με προσεκτικά και σταθερά βήματα, διαχειριζόμαστε το μετασχηματισμό του».
 
Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Θεοδωράκης δήλωσε σχετικά: «Το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική και το management των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ξεκινάει τώρα. Η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μετασχηματισμένο πια σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κρήτης, αποτελεί μια πρόκληση για την οποία πρέπει να εργαστούμε σκληρά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας εφάμιλλο και γιατί όχι καλύτερο από αυτό τω Ευρωπαίων εταίρων μας».
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
 
 
 γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos