ΤΑΛΩΣ, απάντηση στο δημοσίεμα του κ. Βαμιεδάκη
από διαμαρτυρία των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας στον Άγιο Νικόλαο

κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη,

Χαιρόμαστε που βρήκατε χρόνο για να γράψετε το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο CretaLive,

ενώ είσασταν τόσο απασχολημένος που δεν είχατε λίγα λεπτά να συναντηθείτε με εργαζόμενους της επιχείρησής σας.

Μια λοιπόν που μόνο διαδικτυακά επικοινωνούμε, επιτρέψτε μας να αντικρούσουμε τις ανακρίβειες  σας.

  •  Στο ξενοδοχείο Elounda Breeze οι εργαζόμενοι είναι περίπου 70 άτομα και όχι 104 – αν και δεν βλέπουμε τί σημασία έχει το νούμερο – οι 12 εργαζόμενοι που απολύθηκαν είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όχι αριθμοί!
  • Τη σαιζόν που μας πέρασε και στην εκπνοή της προθεσμίας που είχατε από την Επιθεώρηση Εργασίας (2/μηνο), μας φέρατε να υπογράψουμε συμβάσεις ΚΝΟ (Κατώτατα Νομοθετημένα Όρια) και μόνο με την παρέμβαση και των δύο Σωματείων – Επιχειρησιακού και ΤΑΛΩΣ – αναγκαστήκατε να μας τις αλλάξετε (τις συμβάσεις).
  • Ποιός έκανε αξιολόγηση προσωπικού και πότε; (γραπτές αξιολογήσεις δεν υπάρχουν).
  • Διατηρείτε τις θέσεις εργασίας προσλαμβάνοντας προσωπικό με χαμηλές ατομικές συμβάσεις επειδή “οι Λασιθιώτες με τις απαιτήσεις τους σας έβγαλαν εκτός προϋπολογισμού”;
  • Δεν έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο “η  ΚΑΘ` ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ διαδικασία επιλογής προσωπικού και προσλήψεων μιας ιδιωτικής επιχείρησης” όπως αναφέρετε, αλλά η στοχοποιημένη απόλυση εργαζόμενων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και καταγγελίες διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους – υπάρχει διαφορά κ. Βαμιεδάκη!
  • Δεν είναι τυχαία η τρομοκρατία που ασκήθηκε από “στελέχη” σας σε συνδικαλίστρια από τον πρώτο κιόλας χρόνο που αναλάβατε το ξενοδοχείο.
  • Δεν εκβιάζουμε κ. Βαμιεδάκη και δεν είμαστε “αυτόκλητοι επαγγελματίες προστάτες των εργαζόμενων”. Είμαστε  εκλεγμένοι – μέσα από νόμιμες διαδικασίες – συνδικαλιστές και ταγμένοι να στηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων και όχι τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας.
  • Δεν εκπροσωπούμε κανένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο υγιής συνδικαλισμός και ο έντιμος συνδικαλιστής δεν βλέπει κόμματα και χρώματα, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κοινές ανάγκες που σαφώς διαφέρουν από τις δικές σας.
  • Η πρόθεσή μας κ. Βαμιεδάκη, δεν είναι να σας στοχοποιήσουμε πολιτικά όπως λέτε, αλλά να σας ευαισθητοποιήσουμε κοινωνικά και να μην μείνουν 12 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά στον καιρό της κρίσης.

Όπως αναφέρετε στο κείμενό σας  “έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα της Ε.Ε. με ελεύθερη οικονομία  που όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις”.

Σε μια δημοκρατία λοιπόν ο καθένας έχει δικαίωμα να συνδικαλίζεται και να συμμετέχει σε Σωματεία. Φανταστείτε να μην υπήρχαν κι αυτά στην εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί

Αναφέρεστε σε δικαιώματα και υποχρεώσεις:

Τα δικαιώματα κ. Βαμιεδάκη δεν είναι προνόμιο μόνο της εργοδοσίας.

Έχουν και οι εργαζόμενοι δικαιώματα – από την στιγμή που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους –  να διεκδικήσουν  αξιοπρεπή αντιμετώπιση, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, νόμιμη και έγκαιρη αμοιβή του μόχθου τους.

Δεν σας ζητούν μετοχές στην εταιρία σας, ούτε μερίδιο από τα κέρδη σας. Έχουν κι αυτοί οικογένειες να φροντίσουν και υποχρεώσεις που “τρέχουν” και δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα φιλοτιμηθείτε να τους πληρώσετε.

Όπως επίσης έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να αμυνθούν για τις στοχοποιημένες και άδικες απολύσεις και να εξαντλήσουν όλα να νόμιμα μέσα μέχρι να δικαιωθούν.

Τίποτα περισότερο, τίποτα λιγότερο κ. Βαμιεδάκη!

Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείων Αύρας Ελούντας

(Ξενοδοχείο Elounda Breeze)

και

Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ ΤΑΛΩΣ Ν. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos