Μετόχια και τα ΜητάταΉταν μια κραυγή αγωνίας. Επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά πάντως κραυγή αγωνίας για το παρελθόν μας, για την ιστορία μας που χάνεται. Για την ασέβεια μα στη κληρονομιά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας.
Αυτό εισπράξαμε κατά κύριο λόγο από την διάλεξη της κυρίας Μαρίας Αρακαδάκη, «Τα Μετόχια και τα Μητάτα του Οροπεδίου Καθαρού Κριτσάς», η οποία δόθηκε στο δημοτικό σχολείο του χωριού το βράδυ της Παρασκευής (29-Ιουλ-05).
Η κυρία Αρακαδάκη, αποτύπωσε μέσω μιας επίπονης εργασίας της εδώ και μερικά χρόνια, έναν από τους οικισμούς του Καθαρού, στη κατάσταση που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, ένα παρελθόν πρόσφατο αφού οι απόγονοι των ιδιοκτητών αυτών ων Μητάτων, ζουν σήμερα στη Κριτσά.

Μαρία ΑρακαδάκηΜέσα από καλοδουλεμένα σχέδια και αναφορές στο παρελθόν, η κ. Αρακαδάκη, ξεδίπλωσε την ιστορία, τη χρησιμότητα, αλλά προπαντός μας έδειξε τη σοφία με την οποία οι πρόγονοι μας μεταχειρίζονταν τον περιβάλλοντα χώρο  και σεβόντουσαν τη φύση.
Η διάλεξη έκλεισε με μια φωτογραφία, ενός Ελβετικού Σαλέ, κτισμένου στο Καθαρό, δίπλα στα ερείπια ενός Μητάτου. Η ασέβεια σε όλο της το μεγαλείο. Η κραυγή αγωνίας της Μαρίας Αρακαδάκη για το μέρος εκείνο του εαυτού μας που εμείς ηθελημέν καταστρέφουμε.
Η εκδήλωση ανήκει στον κύκλο εκδηλώσεων Λατώ 2005 του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου.
Η κυρία Αρακαδάκη είναι αρχιτέκτων, Λέκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos