Από τη τελετή έναρξηςΜάγεψε το κοινό που βρέθηκε στο Εθνικό Στάδιο Ελευθερίας για τους «Αγώνες των Νησιών-Κρήτη 2005».
Θάλασσα, Αριάδνη, Κρητική πολιτιστική κληρονομιά και αθλητές δέθηκαν σ’ ένα και μάγεψα, στην αποψινή τελετή έναρξης των «Αγώνων των Νησιών», το κρητικό κοινό που κατέκλυσε το Εθνικό Στάδιο Ελευθερίας, χειροκροτώντας με ενθουσιασμό το εντυπωσιακό θέαμα.
Η τελετή, που είχε την σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Στέλιου Πολυχρονάκη, είχε ως θέμα τη θάλασσα, που είναι και το στοιχείο που ενώνει τα νησιά που συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή αθλητική- πολιτιστική εκδήλωση που φιλοξενεί από την Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή η Κρήτη στους τέσσερις Νομούς της και σε έντεκα διαφορετικά αθλήματα. Ήταν μια παράσταση που χρησιμοποίησε τα φωτιστικά εφέ και την προβολή σε video οθόνη, σε συνδυασμό με χορογραφημένες κινήσεις παιδιών, χορευτών και μαριονέτων, και δημιούργησε μια ονειρική ακολουθία από εικόνες με θέμα τη θάλασσα για να καταλήξει σε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων της Κρητικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, από τον Μινωικό πολιτισμό μέχρι της μέρες μας. Μια μικρή ταινία στην αρχή μας αναγνώρισε την Αριάδνη, την μικρή ηρωίδα της τελετής που αποκοιμήθηκε ζωγραφίζοντας θαλασσινές εικόνες μαζί με τους συμμαθητές της. Έτσι άρχισε η τελετή που είναι ουσιαστικά το όνειρο που βλέπει στον ύπνο ης…
Στο ξεκίνημα της, τα φώτα του σταδίου έσβησαν. Σε οθόνη προβολής που είχε στηθεί στο κέντρο του γηπέδου άρχισε η προβολή της ταινίας…
Μια παρέα από παιδιά του δημοτικού κάθονταν διάσπαρτα σε μια σχολική αίθουσα και σχημάτιζαν με πλαστελίνες πάνω σε ένα θρανίο ον τίτλο της ταινίας και της τελετής. Τη λέξη «θάλασσα» στα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά: La Mere, The sea, Il Mare.
Η κάμερα πλησίασε την Αριάδνη, ένα κοριτσάκι 10 ετών που μίλησε ψιθυριστά σαν να έλεγε ένα μυστικό.
«Η θάλασσα είναι γεμάτη από κάθε λογής ψάρια»
«Μια μέρα είδα ένα δελφίνι»
«Νομίζω ότι μου μίλησε»
Στη συνέχεια είδαμε τα παιδάκια να ζωγραφίζουν εικόνες με θέμα τη θάλασσα. Καράβια, ψαράδες, κύματα, δελφίνια, χταπόδια.
Τα σχέδια εναλλάσσονταν και έδιναν την εντύπωση ότι κινούνται.
Στο κέντρο του γηπέδου βρισκόταν το κοριτσάκι αποκοιμισμένο στο θρανίο όταν έξι Νεράιδες μπήκαν στο γήπεδο, παίζοντας γύρω του μέχρι που το ξύπνησαν.
Ολόκληρο το γήπεδο μετατράπηκε σε θάλασσα με τη βοήθεια μπλε φωτισμού.
Δελφίνια-μαριονέτες, με ρυθμικές κινήσεις, ακολουθώντας τη μουσική, εμφανίστηκαν μέσα και έξω από το ερό, σχηματίζοντας κύκλο γύρω από την Αριάδνη.
Εκείνη πιάστηκε από ένα δελφίνι και ξεκίνησε ένα γύρο μαζί του. Στη συνέχεια το γήπεδο μετατράπηκε σε βυθό, με εντυπωσιακό φωτισμό, και πλήθος παιδιών ντυμένα πολύχρωμα ψάρια άρχισαν να τριγυρνούν σε μικρά κοπάδια.
Ένα μεγάλο χτπόδι-μαριονέτα εμφανίστηκε από μία άκρη και το κοριτσάκι κολυμπούσε και έπαιζε με τα πλάσματα του βυθού, μέχρι που έφτασε προς την επιφάνεια.
Ακολούθησε η εμφάνιση του ιπτάμενου Δαίδαλου που πήρε την Αριάδνη από το χέρι και μαζί πετάξανε πάνω από τη θάλασσα.
Οι video οθόνες έδεξαν εικόνες από τον κρητικό πολιτισμό, την Κνωσό, τις τοιχογραφίες, (δελφίνια, παριζιάνα, γαλάζιο πουλί, λουλούδια, ταυροκαθάψια), τον θρόνο του Μίνωα, αγιογραφίες της Κρητικής σχολής, πίνακες του Ελ Γκρέκο αλλά και σημαντικά πρόσωπα της κρητικής ιστορίας (Θεοτοκόπουλος , Βενιζέλος Ξυλούρης).
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε το καλλιτεχνικό μέρος και ακολούθησε η παρέλαση των ομάδων με ανάλογη προβολή σε βίντεο.
Στο τέλος ο Δαίδαλος άφησε το κοριτσάκι δίπλα στο θρανίο του .Τα φώτα έσβησαν και έμεινε μόνο ο ήλιος (εμπνευσμένος από μινωικά αγγεία).
Τρεις αθλητές, με ένα πυρσό, πλησίασαν, τον άναψαν από τον ήλιο και μετέφεραν τη φλόγα στο βωμό των αγώνων. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το ρόλο της Αριάδνης είχε η 10χρονη Γιούλη Μάνου ενώ για τις ανάγκες του καλλιτεχνικού μέρους χρειάστηκαν 100 περίπου άτομα.

Σημαντικοί αρωγοί στην επιτυχημένη αυτή προσπάθεια ήταν: Η Α΄ βαθμια Εκπαίδευση, το 30ο και 49ο Δημοτικά Σχολεία, ο Αθλητικός Σύλλογος «Αριάδνη», το Λύκειο Ελληνίδων και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ρεθύμνου.

Οι ομιλίες Της αφής της φλόγας προηγήθκαν οι ομιλίες του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα και του προέδρου της COJI κ.Pierre Santoni.
“ Από την πρώτη διοργάνωση, το 1997, ως και σήμερα, οι Αγώνες αυτοί έχουν εξελιχθεί πολύ, καθώς συνεχώς προστίθενται νέα μέλη στην αθλητική αυτή οικογένεια. Οι συγκεκριμένοι Αγώνες αποτελούν μια μεγάλη προσπάθεια που προωθεί τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθε», αλλά και την ιδέα της συναδέλφωσης των λαών της Ευρώπης μέσα από τον αθλητισμό», τόνισε ο Γ.Γ. και συνέχισε: «Στόχος της Κρήτης, εκτός από το να προάγει αυτά τα ιδανικά, είναι και να προσδώσει στους Αγώνες μια ιδιαίτερη πολιτιστική χροιά. Ο αθλητισμός, άλλωστε, είναι η έκφραση της ισόρροπης ανάπτυξης του ανθρώπου, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Η ανάγκη να επαναφέρουμε τα αγνά αθλητικά ιδεώδη στην καθημερινότητα του πρωταθλητισμού, ανάγκη και πρακτική που εκφράστηκε έντονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αποτελεί την κινητήρια δύναμη των προσπαθειών μας. …Θα κληθούμε να διαχειριστούμε τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Κληρονομιά που δεν αναφέρεται τόσο στις αθλητικές υποδομές αλλά σε κάτι πολύ πιο διαχρονικό και ευγενές. Δεν αναφέρομαι στα ιδεώδη του αθλητισμού. Αυτά, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στην πολιτιστική ταυτότητα του Έλληνα, μιας και αυτός τα ανέπτυξε πρώτος και τα διέδωσε στην ανθρωπότητα. Αναφέρομαι στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικ, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – μερικούς από τους οποίους φιλοξενούμε έπ’ ευκαιρία των Αγώνων εδώ – και στον υπόλοιπο κόσμο. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται ακριβώς στην άρτια διοργάνωση των Αγώνων και στην άψογη φιλοξενία των αθλητών και των συνοδών. Μέσα σε υτό το πλαίσιο, σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη και σας ευχόμαστε καλή διαμονή και καλή επιτυχία στους Αγώνες αλλά και στη μελλοντική σας πορεία στη ζωή».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της COJI κ.Pierre Santoni, επεσήμανε: «Η Κρήτη παίρνει τη σκυτάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για νέες ανεπανάληπτες στιγμές που θα ξαναζωντανέψουν τη δόξα της Ολυμπίας. Οι «Αγώνες των Νησιών»αποτελούν φυσικά μία εντελώς διαφορετική εκδήλωση, αλλά το πνεύμα τους παραμένει ίδιο με εκείνο που γεννήθηκε τότε, στην πατρίδα των μεγάλων δασκάλων του κόσμου.» Σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης, συνέχισε, σε αυτούς τους βράχους και σε αυτούς τους κάμπους, στο μέσο του πελάγους, η νησιωτική νεολαία θα γνωρίσει μια άλλη γεύση της ζωής, την αξεπέραστη γεύση της ανακάλυψης, με μία δόση ιστορίας επιπλέον. Καθαρός πνευματικός πλούτος, όσο ποτέ άλλοτε! Έτσι η Κρήτη, βέβαιη από τώρα για μια πρακτικά εξασφαλισμένη επιτυχία, θα έχει με τους «Αγώνες των Νησιών του 2005» τη μεγάλη τιμή και το προνόμιο να συγκινήσει τις αυριανές γενιές.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos