τη παρέμβαση του υπουργού υγείας για το ΕΚΑΒ ζητά ο δήμαρχος οροπεδίου
Εκχιονισμός Κέντρου Υγείας και χώρου στάθμευσης ΕΚΑΒ σήμερα στις 2:00πμ με την βοήθεια του εκχιονιστικού Unimog και του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας 

Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ομαλή και επαρκή λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου

ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης. Η παρέμβαση του Υπουργού ζητείται από τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου γιατί ανθρώπινη ζωή παρολίγον να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο τις τελευταίες ώρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κακοκαιρία, και ενώ η υπηρεσία του ΕΚΑΒ θα έπρεπε να ήταν σε πλήρη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, αυτό δεν συνέβη παρά τις ανυπόστατες διαβεβαιώσεις του προϊσταμένου του τομέα ΕΚΑΒ στο οροπέδιο Λασιθίου.

«Σας παρακαλώ θερμά όπως δώσετε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους υφισταμένους σας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και επαρκής λειτουργία του Τομέα στο οροπέδιο Λασιθίου και να μεριμνήσετε όπως επανδρωθεί με το απαραίτητο προσωπικό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό ο Δήμαρχος Οροπεδίου, την οποία κοινοποιεί και στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο.

Στην επιστολή του συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ο κατεξοχήν ορεινός Δήμος της Κρήτης με υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 2.148 μέτρα. Στην επικράτεια του Δήμου λειτουργεί ένας Τομέας ΕΚΑΒ ο οποίος βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Τζερμιάδων. Δεδομένου ότι στον Οροπέδιο Λασιθίου δεν υφίσταται νοσοκομειακή μονάδα παρά μόνο ένα Κέντρο Υγείας τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου τα οποία απέχουν από το οροπέδιο Λασιθίου 70 και 55 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Μετά λύπης μου διαπίστωσα, έπειτα από διακομιδή σοβαρού περιστατικού το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2016 προς το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για βάρδια από 22:00 29/12/2016 έως και 06:00 30/12/2016 παρά το ότι είχε προηγηθεί σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 (όπου είχε κληθεί να συμμετάσχει και το ΕΚΑΒ) με σκοπό τον συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων λόγω εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη την Ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στον ορεινό Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Σημειώνεται ότι έπειτα από πρωτοβουλία μου, κάλεσα τηλεφωνικά (καθώς αδυνατούσε να προσέλθει) τον υπεύθυνο του Τομέα ΕΚΑΒ οροπεδίου Λασιθίου κατά την διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να με διαβεβαιώσει για την πλήρη λειτουργία του Τομέα στο οροπέδιο Λασιθίου για το κρίσιμο διάστημα εκδήλωσης των  ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αντιθέτως έπειτα από επίσκεψή μου στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή ευθύνης του Δήμου (Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, Κέντρο Υγείας) σήμερα στις 01:30π.μ. διαπίστωσα ο ίδιος ότι, στον τομέα ΕΚΑΒ βρισκόταν ένας μόνο διασώστης εκτός υπηρεσίας, ο οποίος έπειτα από δική μου προτροπή παρέμεινε εθελοντικά σε συνέχεια της βάρδιας του, προκειμένου να καλύψει την υπηρεσία σε ενδεχόμενο σοβαρό περιστατικό.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω που διαβάσατε συντάχθηκαν στις 04:30 π.μ. με 35 εκατοστά χιόνι, το περιφερειακό οδικό δίκτυο του οροπεδίου Λασιθίου προσβάσιμο για  ασθενοφόρο με συνεχής εκχιονισμούς, τον Δήμο ανοικτό, με 43 άτομα επαυξημένης φροντίδας – ειδικών αναγκών  χαρακτηρισμένα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, με το 49,7 % των κατοίκων του Δήμου άνω των 65 ετών, με δύο εκχιονιστικά να επιχειρούν ασταμάτητα για 27 ώρες (το ένα διατεθειμένο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μέσω της 133 Σμηναρχίας Μάχης),  με επανδρωμένες υπηρεσίες Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Κέντρου Υγείας και τον Τομέα του ΕΚΑΒ στον Δήμο να λειτουργεί με εθελοντική συμμετοχή και με προγραμματισμένα κλειστή βάρδια, χωρίς πρωτύτερη ενημέρωση.

Τέλος αφήνω στην κρίση σας το γεγονός ότι παρά την ενημέρωση την οποία έκανα προς τον προϊστάμενο του Τομέα ΕΚΑΒ στο οροπέδιο για την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Τομέας ουσιαστικά παρέμεινε τυπικά αλλά και ουσιαστικά ακάλυπτος την στιγμή που ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρεί συνεχώς για πάνω από 24 ώρες».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos