Αντάρτες στο βουνόΗ Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λασιθίου τίμησε τη Κυριακή (26.11) την Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζοντας όχι μόνον τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στη νεότερη ιστορία, αλλά και αποδίδοντας έμπρακτα έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια του πολέμου.

 
«Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν η πρώτη γενναία πράξη αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή και το φασισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νμαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
 
Πρόγραμμα εορτασμού
 
  • Γενικό Σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κα των Πλοίων που βρίσκονται στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου από την Ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου.
  • Φωταγώγηση της πόλης του Αγίου Νικολάου (με μέριμνα του Δήμου), του Λιμενικού Ταμείου, των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι, από της δύσεως του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
  • 08.00 π.μ.: Επίσημη έπαρση της σημαίας από Προσκόπους και Οδηγούς.
  • 10.00 π.μ.: Θα ψαλεί στον Ναό της Αγίας Τριάδας Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου.
  • Ομιλία από τον γιατρό κ. Κωστή Πιταροκοίλη.
  • Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.
  • Κατάθεση στεφάνων από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, τους Βουλευτές, το Νομάρχη, το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές & Λιμενικές αρχές, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων: «Πρόεδρο Παραρτήματος Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Πρόεδρο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, Πρόεδρο Εφέδρων Οπλιτών, Πρόεδρο Συλλόγου ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74, Γ.Γ. Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας», τις Πολιτικές Νεολαίες, την Προϊσταμένη του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Ηρακλείου στον Αγιο Νικόλαο, του τμήματος χρημ/κής & Ασφ/κής, το Διευθυντή της Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν, το Διευθυντή του ΕΕΕΚ, τη Διευθύντρια του ΤΕΕ Α΄ Κύκλου Σπουδών Βοηθών Νοσηλευτών, καθώς και από τους εκπροσώπους νομικών προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση και θα το δηλώσουν μέχρι και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Γραφείο τύπου της Ν.Α Λασιθίου, τηλ. 28410-98100.
  • Τέλος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Print Friendly, PDF & Email
ε θέση μάχης....Με κάθε επισημότητα θα γιορταστεί αύριο (27.11) στον ¶γιο Νικόλαο η επέτειος της Μάχης του Γοργοπόταμου ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Η μάχη αυτή θεωρείται και είναι σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί, λόγω του ενωτικού της χαρακτήρα, παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos