Αποκαλυπτήρια προτομής

Αντώνιος Φ. Παπαδάκης

Με την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, άνοιξαν την Πέμπτη το βράδυ στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου οι εκδηλώσεις «Δικταία 2006». Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχρού οργάνωσαν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι διαχειριστής του κληροδοτήματος Παπαδάκη, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχρού «Ξένιος Ζευς».

Συνδιοργανωτές στα φετινά Δικταία είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και ο Σύνδεσμος Λασιθιωτών Ηρακλείου “Το Οροπέδιο”.

Η ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ
Η απόφαση για την τοποθέτηση της προτομής λήφθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς την 1η Δεκεμβρίου 2003 κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που είχε οργανώσει στην Αθήνα η Πανεπιστημιακή Λέσχη Αθηνών στη μνήμη του Παπαδάκη και με θέμα την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί. «Χρειάστηκαν αρκετές συναντήσεις, αλληλογραφία, πολλές αποφάσεις της Συγκλητού για να ρυθμιστούν όλα τα θέματα και οι λεπτομέρειες από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο και να φτάσουμε απόψε στην επίτευξη του στόχου μας. Γεγονός που μας χαροοιεί και μας δίνει το κουράγιο να πούμε ότι ως τοπική κοινωνία αντικρίζουμε το χρέος μας. Κάθε τόπος αναδεικνύεται από τους ανθρώπους του και το έργο που επιτελούν για αυτόν. Η δημιουργική συνέχεια όμως μιας περιοχής στηρίζεται πρωτίστως στην ιστορική μνήμη. Η αποψινή εκδήλωση, ποτελεί για όλους εμάς μια πράξη μνήμης και ευχαριστίας στον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αντώνιο Φραγκιά Παπαδάκη. Παράλληλα, είναι μια αναφορά στο μέλλον του τόπου. Η παρουσία, η ζωή και το έργο του τιμώμενου περιγράφουν ένα ασφαλές πρότυπο για τα παιδιά μας. Ένα πρότυπο αυτοπροσφοράς και ανιδιοτέλειας που αποδεικνύει πως όταν ο πλούτος αξιοποιείται για το κοινό καλό, αποκτά μεγαλύτερη αξία», σημείωσε ο Δήμαρχος κατά το χαιρετισμό του, ευχαριστώντας τις Πρυτανικές Αρχές και όλους όσους βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή. Επίσης ο κ. Μηλιαράς πρότεινε να εξετάσει το Πανεπιστήμιο το ενδεχόμενο, να δοθεί μία υποτροφία σε μεταπτυχιακό φοιτητή για τη διερεύνηση του προσωπικού αρχείου και γενικότερα της ζωής και της δράσης του Παπαδάκη.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Για την μεγάλη προσφορά του ευεργέτη στο Πνεπιστήμιο Αθηνών μίλησε ο Αντιπρύτανης κ. Δερμιτζάκης παρουσιάζοντας αναλυτικά το μέγεθος του κληροδοτήματος αλλά και την αξιοποίηση του από το Πανεπιστήμιο καθώς και τις υποτροφίες που προσφέρει σε εκατοντάδες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα κθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι υποτροφίες που δόθηκαν για προπτυχιακούς φοιτητές τα τελευταία 15 χρόνια φτάνουν τις 1.500. Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως το μεγαλύτερο ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών επί δεκάδες χρόνια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αι δράσεις του ιδρύματος για την ανάδειξη της προσφοράς του. Αναφορά στο έργο του τιμώμενου έκανε και ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Λέσχης κ. Σωτήρης Ρίζος ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο μαζί με τον κ. Δερμιτζάκη για την υλοποίηση της τιμητικής εκδήλωσης. Ο κ. Ρίζος απένειμε στον Δήμαρχο Οροπεδίου τιμητική πλακέτα σε ένδειξη ευχαριστίας για τη συνεργασία και την επιτυχία της διοργάνωσης. Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η παρουσία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Καΐρου κας Amal El – Hadary η οποία είναι απόγονος πέμπτης γενιάς του Ισμαήλ Φείκ Πασά αδελφού του Αντωνίου Παπαδάκη. Στο χαιρετισμό της που μετέφρασε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, μίλησε για τον τρόπο που ανακάλυψε τις ρίζες της μέσα από το μυθιστόρημα της κας Γαλανάκη για τον πρόγονο της, ενώ σε δηλώσεις της σημείωσε ότι στην Κρήτη βρήκε το νέο προσωπικό της παράδεισο. Το περιεχόμενο της Διαθήκης του Παπαδάκη παρουσίασε η καταγόμενη από το Ψυχρό, εκπρόσωπος των υποτρόφων του κληροδοτήματος Παπαδάκη, κ. Έλενα Δρακωνάκη – Δετοράκη.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
Για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του εθνικού ευεργέτη τόσο στην παιδεία όσο και στην κρητική επανάσταση μίλησε ο ιστοριοδίφης κ. Γιάννης Καραβαλάκης παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό του Αντωνίου Παπαδάκη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η προσφορά 2.000 όπλων στον αγώνα της Κρήτης είχε ένα τεράστιο οικονομικό όστος αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής ένα όπλο κόστιζε όσο ένα λιόφυτο με 70 ελαιόδεντρα. Παρουσίασε επίσης τις ενδείξεις για το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον αδελφό του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, την πρωτοβουλία του για την ίδρυση του σχολείου στο Ψυχρό, την μεγάλη ενίσχυση που προσέφερε στους αγωνιστές συγγραφείς ιστορικών έργων, «τη σοβαρότερη όλων ποιοτικά και ποσοτικά δωρεά» που έκανε για τη δημιουργία της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου (σημερινή Βικελαία), την τεράστια δωρεά στο πανεπιστήμιο Αθηνών, τον καθοριστικό ρόλο του στη δημιοργία του Καμπανείου Τεχνικού Σχολείου, τις δωρεές για την ανακαίνιση και ανέγερση νέων ναών ενώ παρουσίασε αναλυτικά προσφέροντας άγνωστα στοιχεία την προσφορά του κληροδοτήματος Παπαδάκη, αποδεικνύοντας ότι δικαιωματικά είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνν και έκλεισε την ολοκληρωμένη παρουσίαση του με την απονομή των τιμών που έλαβε ο ευεργέτης καθώς και στην προσφορά 70.000 γροσίων που έδωσε το Πανεπιστήμιο για την συμπλήρωση του μοναδικού στην Κρήτη, την εποχή εκείνη, Γυμνασίου Ηρακλείου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο ο οποίος τόνισε ότι η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη αντανακλά στη γενέτειρα του αλλά και σε όλη την Κρήτη και αποκάλυψε ότι ο Άγιος Νεκτάριος, υπότροφος του κληροδοτήματος Παπαδάκη, αρνήθηκε να συμμετέχει στη Σύνοδο που συζητούσε τον αφορισμό του Ελ. Βενιζέλου, τονίζοντας δεν θα συμπεριφερθεί με αγνωμοσύνη στην ευεργεσία που του προσέφερε ένας μεγάλος κρητικός.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Δερμιτζάκη. Η μαρμάρινη προτομή του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη έγινε με δαπάνη του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βασίλη Βασίλη και υπό την επίβλεψη του Αντιπρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γεώργιο Χουλιαρά. Τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του Παπαδάκειου Δημοτικού Σχολείου Ψυχρού που ίδρυσε ο εθνικός ευεργέτης το 1858 και αποτελεί ένα από τα πολλά κοινωφελή έργα που κληροδότησε για την παιδεία του ελληνισμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το Χορευτικό τμήμα του Ομίλου φοιτητών της Πανεπιστημιακής Λέσχης Αθηνών. Χαιρεισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης, εκ μέρους του ΤΕΙ Κρήτης ο καθηγητής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος ενώ παραβρέθηκαν ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Κουνενός, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Πευκιανάκης, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και τοπικών φορέων.

Δελτίο Τύπου του Δήμου Οροπεδίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos