Κατάμεστος ο χώροςΤην Τρίτη 8 Μαρτίου 2005, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος της Ιεράπετρας τη νέα αίθουσα εκδηλώσεων.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Μαρία Δημητρομανωλάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό και στο νόημα της Ημέρας και παρουσίασε τη γυναίκα διαχρονικά και την ελληνίδα γυναίκα ειδικότερα.

Ιδιαίτερα τόνισε τη θέση της γυνακας στη σύγχρονη κοινωνία και επεσήμανε ότι, ενώ στη χώρα μας έχουν νομοθετικά κατοχυρωθεί ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, στην πράξη δεν υπάρχει ανάλογη εφαρμογή.

Όπως είπε, προκαταλήψεις, νοοτροπίες και στερεότυπα αιώνων είναι δύσκολο να ξεριζωθούν. Γι’ αυτό και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών υπάρχουν και σήμερα.

Από τη παράστασηΑκολούθησε θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας με κεντρικό θέμα: «Η γυναίκα, θύμα των πολέμων».

Η παράσταση βασίστηκε στο έργο της Έλλης Παπαδημητρίου «Κονός λόγος», καθώς, επίσης, και σε δραματοποιημένες πραγματικές αφηγήσεις γυναικών της περιοχής μας, που άλλες απ’ αυτές έζησαν τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά κι άλλες βίωσαν την τραγωδία του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών του Δήμου μας το 1943.

Τους ρόλους ερμήνευσαν με επιτυχία οκτώ γυναίκες – μέλη της Θεατρικής μας Ομάδας: Γιαννακοπούλου Δέσποινα, Δασκαλάκη Πόπη, Κονταξάκη Κατερίνα, Κονταξάκη Πόπη, Κονταξάκη Σοφία, Μανιαδάκη Ειρήνη, Φραγκούλη Λένα και Χρυσοφάκη Τασούλα .

Η σκηνοθεσία ήταν του Αντώνη Διαμανή.

Η μουσική επένδυση έγινε από τους καλλιτέχνες: Βαγγέλη Βαρδάκη (βιολί), Σπύρο Τσικαλουδάκη (μπουζούκι), Νίκο Μαστοράκη (κιθάρα) και Γιάννη Βρακουράκη (κρουστά).

Τα κατάλληλα σκηνικά, η γλυκιά μουσική, τα επιλεγμένα τραγούδια, ο ζωντανός χορός, η κίνηση κα κυρίως η υποκριτική Τέχνη των γυναικών – ηθοποιών, βασικά στοιχεία τής παράστασης, λειτούργησαν όλα τέλεια.

Η πρωτότυπη και ωραία εφετινή εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα ενθουσίασε και συγκίνησε πολύ τον κόσμο, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τη μεγάλη νέα αίθουσα του ήμου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos