Νοσοκομείο Αγίου ΝικολάουΘεωρούμε το τομέα της Υγείας ένα ευαίσθητο χώρο που δεν προσφέρεται για πεδίο αντιπαράθεσης, πέρα βέβαια της καλώς εννοούμενης κριτικής και των υποδείξεων.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς ερωτήσεις του θέτει θέματα που καλά γνωρίζει ότι και χρόνια είναι και δεν λύνονται από τη μια μέρα στη άλλη. Παρόλα αυτά εμμένει σε μια στείρα, ψευδή και επικίνδυνη αντιπολιτευτική τακτική. Και λέμε επικίνδυνη, γιατί απαξιώνει την λειτουργία του νοσοκομείου και την προσπάθεια που γίνεται.

Σαν Νέα Δημοκρατία ασχοληθήκαμε τα χρόνια που πέρασαν ελάχιστα με το να ασκήσουμε κριτική στο χώρο της υγείας στο νομό μας. Και αυτό, σε ακραίες περιπτώσεις που έπρεπε κάποιος να βάλει ένα φρένο.
Δύο από αυτές ασχοληθήκαμε με το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Τη πρώτη για τα μολυσματικά απόβλητα και το πεπαλαιωμένο αποτεφρωτήρα και τη δεύτερη με τη παιδιατρική κλινιή.
Στη πρώτη περίπτωση διότι ετίθετο (παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του τότε Διοικητή κ. Αναστασάκου) σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των πολιτών της πόλης από την καύση των αποβλήτων.
Στη δεύτερη περίπτωση γιατί η παιδιατρική συστεγάζεται με άλλες κλινικές, δημιουργώντας ένα απαράδεκτο περιβάλλον.
Σήμερα, το πρώτο πρόβλημα έχει λυθεί με την προμήθεια σύγχρονου αποτεφρωτήρα (μέχρι την εγκατάσταση του ειδικά οχήματα τα μεταφέρουν για καύση σε άλλη μονάδα).
Το δεύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την μεταφορά της παιδιατρικής κλινικής στο παλαιό δοικητήριο του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι αποτελεί ένα έργο που ξεκίνησε επί κ. Ανασατασάκου, χωρίς την ύπαρξη στατικής μελέτης για το κτήριο (του είχε μάλιστα επισημανθεί το γεγονός αλλά αδιαφόρησε), η οποία όταν έγινε από τον νέο διοικητή κ. Σπαθαράκη, διαπιστώθηκ ότι το κτήριο ήταν ακατάλληλο-επικίνδυνο και έπρεπε να ενισχυθεί!!! Αποτέλεσμα, όλες σχεδόν οι εργασίες που είχαν ήδη γίνει να είναι άσκοπες. Εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την ορθή κατασκευή του έργου, οι εργασίες προχώρησαν και σύντομα θα γίνει η μεταφορά στο νέο σύγχρονο χώρο.
Τίθεται όμως και ένα θέμα χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού.
Δεν γίνονται περικοπές εκεί που είναι αναγκαίες, αλλά εκεί που γίνονται σπατάλες ή υπάρχει υποψία αλλότριων σκοπιμοτήτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η προμήθεια κατά το παρελθόν τεράστιας και πανάκριβης ποσότητας υλικού, που είχε σαν αποτέλεσμα να λήξει ή να λήγει σύντομα. Ενώ ανάλογες περιπτώσεις συνεχίζεται να ανακαλύπτονται καθημερινά.
Δεν ξέρουμε αν ο κ. βουλευτής συμφωνεί με αυτούς που εισηγήθηκαν και ενέκριναν τις προμήθειες(;), διότι αυτό διαβλέπουμε με την στάση του. Ισως γιατί έχει γίνει Ε.Δ.Ε. και πολιτικοί του φίλοι εμπλέκονται σε αυτά τα σκάνδαλα…
Όπως δεν είδαμε να τον απασχολεί το πως ο προηγούμενος διοικητής θα επιστρέψει τα επιπλέον χρήματα που είχε εισπράξει και που έχουν βεβαιωθεί πλέον στο δημόσιο ταμείο.

Ερχόμαστε και στο πρόβλημα του προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, που παρά τις προσπάθειες που γίνονται, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατο να βρεθούν ενδιαφερόμενοι που να επιθυμούν να υπηρετήσουν, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν έχουν επιτρέψει να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του νοσοκομείου.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, σε αριθμό μάλιστα που ίσως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει. Ενώ συνεχίζουν να έρχονται εγκρίσεις για πρόσλήψη νέου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Γνωρίζει βεβαίως ο κ. βουλευτής πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι, όπως καλά γνωρίζει ότι ο ΑΣΕΠ καθυστερεί υπερβολικά τις διαδικασίες και είναι πέρα των προθέσεων για ταχύτατη κάλυψη των θέσεων.
Φυσικά όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει με πλήρη διαφάνεια και κμία απολύτως κομματική επιλογή έχει υπάρξει.
Για άλλους πρέπει «να κτυπά η καμπάνα». Μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του συλλόγου στο νοσοκομείο μπορεί να αποδείξει με τι κριτήρια γίνονταν στο παρελθόν οι προσλήψεις…
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο προσωικό του νοσοκομείου, ότι εκτός από τα γνωστά και παραδεκτά προβλήματα, πέρα από κομματικές τοποθετήσεις συμβάλει στην συντριπτική του πλειοψηφία στην λειτουργία του ιδρύματος καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Κλείνοντας, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι πολλά ακόμα έχυν γίνει, γίνονται και θα γίνουν, που θα χρειαζόταν αρκετή ώρα για να τα απαριθμήσουμε. Το αν ο σημερινός διοικητής του νοσοκομείου δεν είναι πολιτικά αρεστός στον κ. Καρχιμάκη, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο. Εχοντας πλέον τη δυνατότητα σύγκρισης αι εξαγωγής συμπερασμάτων, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η θητεία του κ. Σπαθαράκη είναι άριστη και υποδειγματική. Μας εκπλήσσει δε η επίθεση που δέχεται η διοίκηση του νοσοκομείου, σε μια στιγμή μάλιστα που η λύση πολλών προβλημάτων έχει δρομολογηθεί, ώστε να θεωρούμε τουάχιστον ύποπτη την στάση του.
Παραπάνω αναφερθήκαμε, μεταξύ άλλων, κύρια σε δύο θέματα που θέσαμε σαν αντιπολίτευση και στο πως τα αντιμετωπίζει η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου.
Με αντίστοιχη υπευθυνότητα και με στόχο την διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας συνεχζεται το έργο και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σίγουρο όμως είναι, ότι δεν μπορούν να γίνουν σε μια μέρα, όσα κάποιοι «παρέλειψαν» να κάνουν τα χρόνια που πέρασαν. Και πριν ο κ. Καρχιμάκης αποφασίσει να εμπλέξει ξανά στον αντιπολιτευτικό του σχεδιασμό τον τομέα της υγείας, θα τον συμβουλεύαμε να είναι πιο προσεκτικός διότι δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Μακάρι την σημερινή του πρεμούρα, να την είχε και στο παρελθόν ως κυβερνητικός βουλευτής. Τα πράγματα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση…

Γραφείο τύπου Τ.Ε. Ν.Δ. Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos