Ζερβός. Στεφανάκης, Λαζαράκη
Ζερβός. Στεφανάκης, Λαζαράκη

Σε τροχιά ολοκλήρωσης  «μπαίνει»  το επόμενο χρονικό διάστημα  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Αγίου Νικολάου, το οποίο εκπονεί το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος,  σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την διαχείριση  των απορριμμάτων στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/1/16) στο γραφείο του δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, παρουσία του ιδίου αλλά και των:  Γ.Γ. του δήμου κ. Γιάννη Σεφανάκη καθώς και της  περιβαλλοντολόγου κ. Μαρίας Λαζαράκη, η οποία έχει επιφορτιστεί με την συνδρομή και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων,  την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης,  συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν διαμορφωθεί, ενώ εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία για το εάν και κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει  ιδιαίτερα στους περιφερειακούς Δήμους, -οι οποίοι διαθέτουν ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ-  η δημιουργία «πράσινων σημείων συλλογής», τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη δράση, απαιτεί υποδομές, υψηλό κόστος λειτουργίας, σε μια περίοδο που η δυνατότητα διαχείρισης πόρων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, ενώ η έλλειψη προσωπικού στην Τ.Α, απομακρύνει ακόμα περισσότερο μια τέτοια προοπτική.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα ανάθεσης στην περιφέρεια –σύνταξης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με αυτό το ενδεχόμενο , δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η αντίρρηση μου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η ανάθεση των συγκεκριμένων σχεδίων  σε κάποιο γραφείο, θα γίνει στην λογική του «κόψε- ράψε»! Δηλαδή –εξήγησε- θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο που στην συνέχεια θα κληθούν οι Δήμοι να το προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες έστω και εάν οι συνθήκες σε κάθε δήμο είναι διαφορετικές…

Εξετάζεται το σενάριο αυτόνομης μονάδας.

Ο κ. Ζερβός δηλώνοντας επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα στο υπό σύνταξη σχέδιο,  ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα αντιμετώπισης των όποιων συνθηκών πιθανόν εμφανιστούν στο μέλλον, έκανε γνωστό, ότι το ένα σκέλος του τοπικού σχεδίου διαχείρισης, αφορά στην προβλεπόμενη  θέση του Δήμου Αγίου Νικολάου στον περιφερειακό σχεδιασμό (μελλοντική μεταφορά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Χερσόνησσο), τονίζοντας επιπλέον ότι ο ίδιος ήδη έχει ζητήσει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να εξετάσουν σοβαρά το πιθανό σενάριο  διαμόρφωσης μιας αυτόνομης μονάδας (κομποστοποίηση-μηχανική διαλογή), σε χώρο που ήδη υπάρχει , προκειμένου αν κάτι από αυτά που έχουν σχεδιαστεί ή προτείνονται  δεν προχωρήσουν, να υπάρξει  η δυνατότητα υλοποίησης  ενός δεύτερου πλάνου, την στιγμή, που όπως δήλωσε: η περιβαλλοντική διάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα καθοριστική σε μια τουριστική περιοχή, όπως  είναι ο Δήμος  Αγίου Νικολάου.

Όπως  έγινε επίσης γνωστό, η επιτροπή του Δήμου που εκπονεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου στις 18 Ιανουαρίου 2016, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις και  διορθώσεις  πριν το σχέδιο υποβληθεί για περαιτέρω επεξεργασία  στην «επιτροπή Ποιότητας  Ζωής», στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και να τεθεί  σε Δημόσια Διαβούλευση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos