Τουριστική Εκπαίδευση παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Σαντορίνη

Συζητείται σήμερα στην Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση.

Ο  Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, σε ιδιαίτερη συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, του παρέδωσε υπόμνημα των Βουλευτών Κρήτης και Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά  με την τουριστική εκπαίδευση και την ανάγκη  αναβάθμισης της. Ο Υπουργός συμφώνησε και αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για τα  βιβλία, την στελέχωση  με διδακτικό προσωπικό, την δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές, την φοιτητική μέριμνα κλπ. Δεσμεύτηκε  να εξετάσει το θέμα, προσθέτοντας ότι στην προοπτική της αναβάθμισης περιλαμβάνεται  και η δημιουργία δημόσιων σχολών ξεναγών.

Συζητήθηκε το θέμα της ένταξης των σχολών που λειτουργούν σήμερα (ΑΣΤΕΚ, ΑΣΤΕΡ )  στο Υπουργείο Τουρισμού και ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη να ενταχθούν στο Υπουργείο Παιδείας. Δεσμεύτηκε σύντομα να γίνει συνάντηση με τους βουλευτές που υπογράφουν το υπόμνημα για να συζητήσουν εκτενεστέρα το θέμα. Σχετικά με τη “δημιουργία των σχολών” που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι λειτουργούσαν ήδη και απλά αναβαθμίζονται.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι  σε αυτή την προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Τουριστικής Εκπαίδευσης συγκλίνουν οι Βουλευτές Κρήτης και  Δωδεκανήσου

Πιστεύουμε ότι έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την εκπαίδευση σε ένα τομέα όπως ο τουρισμός, που έχει καθοριστική σημασία στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτών των περιοχών.

Τουριστική Εκπαίδευση: Ακολουθεί η επιστολή των Βουλευτών στον Υπουργό Παιδείας

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

8/2/2017

Θέμα: Τουριστική Εκπαίδευση 

Κύριε Υπουργέ,

Με την ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος), γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση στο χώρο των τουριστικών σπουδών, ενός κλάδου που έχει εξαιρετική σημασία για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.

Ωστόσο αυτή η παρέμβαση φαίνεται να μην εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τη συνολική τουριστική εκπαίδευση στη χώρα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση, που έχει ήδη αρχίσει, για την αναβάθμιση (ανωτατοποίηση) των Ανώτερων Τουριστικών Σχολών Ρόδου και Κρήτης (Αγίου Νικολάου) που παράγουν μέχρι σήμερα στελέχη για τον κλάδο του τουρισμού  και δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας αλλά στο Υπουργείο Τουρισμού.

Επειδή οι σχολές Κρήτης (Αγίου Νικολάου) και Ρόδου παραδοσιακά παρέχουν την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα, σε δύο περιοχές που ο τουρισμός είναι ο κυρίαρχος οικονομικός τομέας, με πολύ καλή διείσδυση στην αγορά εργασίας

Επειδή από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους έχουν αναδειχθεί πλεονεκτήματα αλλά και προβλήματα από την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Τουρισμού (βιβλία, στελέχωση διδακτικού προσωπικού, μεταπτυχιακά, φοιτητική μέριμνα) παρατηρείται το φαινόμενο, ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων να γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Επειδή η  αναβάθμιση τους (ή ανωτατοποίηση τους και η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας), θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή στελεχών τουρισμού με άμεση επαφή με το αντικείμενο τους αλλά και θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Ανώτερη και Ανώτατη Τουριστική Εκπαίδευση με ένα συνολικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει τις Ανώτερες σχολές που ήδη λειτουργούν και έχουν σημαντική εκπαιδευτική ιστορία και σύνδεση με τις τουριστικές περιοχές. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να πολλαπλασιάζει τα οφέλη, και για τον τουρισμό και για τις τοπικές κοινωνίες από τη σύνδεσή τους με την κύρια οικονομική τους δραστηριότητα, και να αξιοποιήσει εκπαιδευτικές δομές που έχουν αντέξει στο χρόνο και μπορούν σχετικά εύκολα να προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαίο  να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να δοθεί λύση στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης (Λασιθίου)

Βαγιωνάκη Βάλια (Χανίων)

Βαρδάκης Σωκράτης (Ηρακλείου)

Ηγουμενίδης Νικόλαος(Ηρακλείου)

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης(Ηρακλείου)

Μπαλωμενάκης Αντώνης (Χανίων)

Γάκης  Δημήτριος (Δωδεκανήσου)

Καματερός   Ηλίας (Δωδεκανήσου)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos