Ζερβός, Πρατσινάκη, Χαλκιαδάκη, Αποστολάκου
Ζερβός, Πρατσινάκη, Χαλκιαδάκη, Αποστολάκου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό πλεονέκτημα ιδιαίτερα για την πόλη του Αγίου Νικολάου, παρουσίασαν σήμερα στον δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό,  δύο διακεκριμένες συμπολίτισσες οι κ. Ευτυχία Χαλκιαδάκη τοπογράφος Μηχανικός και  Βίλη Αποστολάκου Αρχαιολόγος, συνεπικουρούμενες από την αναπληρώτρια Δ/ντρια της Δ/νσης Μελετών του Δήμου κ.Μαρία Πρατσινάκη.

Πρόκειται για μια λεπτομερή φωτογραφική αποτύπωση και καταγραφή των μοναδικών χαρακτηριστικών-  πολυάριθμων κλιμάκων (σκαλών) που βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα της πόλης,  (65 στον αριθμό)  και δύναται να αποτελέσουν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη, εφόσον αναδειχθούν και προβληθούν κατάλληλα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός , τόνισε: «Με χαρά, παραλαμβάνω σήμερα το υλικό που διαμόρφωσαν με σπουδή και ενδιαφέρον,  οι συμπολίτισσες μας. Πρόκειται για μία στοιχειοθετημένη πρόταση , την οποία στο εξής θα αναλάβει η Δ/νση Μελετών του Δήμου, ώστε να προετοιμάσει εύκολες χωρίς υψηλό κόστος, αποδοτικές παρεμβάσεις στα σημεία εκείνα της πόλης που προσπερνάμε καθημερινά, ωστόσο μπορούν  να κάνουν την πόλη μας, πιο ελκυστική και ιδιαίτερη!

η κ. Χαλκιαδάκη, εξηγεί στην κ. Πρατσινάκη και στον δήμαρχο τη καταγραφή που έγινε για τις σκάλες της πόλης
η κ. Χαλκιαδάκη, εξηγεί στην κ. Πρατσινάκη και στον δήμαρχο τη καταγραφή που έγινε για τις σκάλες της πόλης

Ο αριθμός των κλιμάκων που καταγράφησαν –πρόσθεσε- αναμφίβολα μπορεί ν΄αποτελέσει για την πόλη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα , εφόσον «υπηρετηθεί » σωστά!

Ο κ. Ζερβός, ευχαρίστησε τις κ.κ. Χαλικαδάκη, Αποστολάκου για την έμπρακτη αγάπη που δείχνουν στην πόλη τους , επισημαίνοντας ότι : ο εθελοντισμός τα τελευταία χρόνια ευτυχώς καλύπτει την ανυπαρξία των κρατικών δομών, ακόμα και του δήμου, όπου η αποστελέσχωση των υπηρεσιών, δεν  παρέχει πια την δυνατότητα, έγκαιρα και σωστά να παρέμβουμε σε όλα τα ζητήματα που πρέπει, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η κ.Ευτυχία Χαλκιαδάκη (τοπογράφος Μηχανικός), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ανεφερε: «Ως πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, χωρίς να έχουμε την κατάλληλη ειδικότητα, αλλά με κίνητρο την αγάπη και το ενδιαφέρον για την πόλη- έχοντας υπόψη εικόνες από άλλες πόλεις κυρίως του εξωτερικού- σκεφθήκαμε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηρισικό που διαθέτει ο Άγιος Νικόλαος  (πολυάριθμες σκάλες),  θα μπορούσαν να αποτελέσουν τουριστικό πλεονέκτημα, εφόσον αναδειχθούν και προβληθούν κατάλληλα.

μια από τις 65 σκάλες του Αγίου Νικολάου
μια από τις 65 σκάλες του Αγίου Νικολάου

Αποφασίσαμε λοιπόν, εξήγησε, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο μας, να αποτυπώσουμε φωτογραφικάκαι να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά στις σκάλες του κεντρικού πυρήνα της πόλης,  ώστε να δώσουμε έναυσμα και ένα «βοηθητικό εργαλείο» στο Δήμο, για να προβεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο, σε παρεμβάσεις απλές προς τον σκοπό αυτό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση της κ. Ευτ. Χαλικαδάκη και  της κ. Β. Αποστολάκου, σχετίζεται με την δυνατότηατ υλοποίησης απλών παρεμβάσεων στις υφιστάμενες σκάλες (συντήρηση, επισκευή, τοποθέτηση κουπαστής για την ασφάλεια των διερχομέων, χρωματικές παρεμβάσεις, τοποθέτηση καθιστικών,ένταξη πρασίνου κ.α) με στόχο την ανάδειξη των κλιμάκων ως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, ορισμένες από τις σκάλες που βρίσκονται εντός του παλιού σχεδίου, θαμπορούσαν ν΄αποτελέσουνχώρους για πολιτιστικές δράσεις, μετά την επιβεβλημένη επεξεργασία – μελέτη από ειδικούς, ενώ θα πρέπει όπως εξάλλου ειπώθηκε στην παραπάνω συνάντηση να δοθεί προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα σκαλιά της λίμνης, στις κεντρικές σκάλες του παραλιακού μετώπου, καθώς και σ΄αυτήν που βρίσκεται στην οδό Δ. Σολωμού στοπιο τουριστικό μέρος της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos