Το Αζερμπαϊτζάν πρώτο στις γυναίκες, η Ρωσία στους άνδρες
η ομάδα του Αζερμπαϊτζαν

Με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους από την αρίστη φιλοξενία και οργάνωση αναχώρησαν χθες οι συμμετέχοντες(περισσότεροι από 400 σκακιστές από 38 εθνικές ομάδες) στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων σκακιού

που έγινε για δέκα μέρες στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο.

Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε το Αζερμπαϊτζάν (6 νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα), δεύτερη ήρθε η Ρωσία (7-0-2) και τρίτη η Ουκρανία (6-1-2). Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια,  είχε δικαίωμα να συμμετάσχει με περισσότερες από μία ομάδες. Η Ελλάδα 1, που έδειξε μαχητικότητα κι αν δεν έχανε οριακά κάποια παιχνίδια θα είχε καλύτερη θέση, πήρε τελικά την 25η  θέση με τέσσερις νίκες και πέντε ήττες. Η Ελλάδα 2 κατετάγη 26η (με 2-4-3) και η Ελλάδα 3 (αγωνίστηκαν Κρήτες κυρίως αθλητές) τερμάτισε 33η (με 2-3-4).

Στις γυναίκες η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8 νίκες και μία ισοπαλία. Δεύτερη η Γεωργία με 6-1-2 και τρίτη η Ουκρανία με 6-1-2. Η πρώτη ομάδα γυναικών της Ελλάδας ήρθε 11η με 5 νίκες και τέσσερις ήττες ενώ η Ελλάδα 2 κατετάγη 30η (με 1-2-6). Η 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα και ο 18χρονος Ηρακλειώτης(έχει ρίζες και από την Κύπρο) Ανδρέας Κελίρης ήταν οι αθλητές από την Ελλάδα που ξεχώρισαν. Η Τσολακίδου πέτυχε την δεύτερη νόρμα διεθνούς μετρ ανδρών (με την τρίτη παίρνει τον τίτλο) και πήρε το χάλκινο μετάλλιο της δεύτερης σκακιέρας όπου αγωνιζόταν (είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην δεύτερη σκακιέρα απ’ όλες του τουρνουά). Η θαυμάσια εμφάνιση του Κελίρη επισφραγίστηκε με την σπουδαία νίκη που έκανε κόντρα στον διεκδικητή του παγκόσμιου πρωταθλήματος 1993 Ναϊγκέλ Σόρτ μετά από  ένα συναρπαστικό αγώνα που είχε 33 κινήσεις.

Δηλώσεις:

Το Αζερμπαϊτζάν πρώτο στις γυναίκες, η Ρωσία στους άνδρες
Τσολακίδου, Κελίρης

Για μία άρτια διοργάνωση έκανε λόγο ο εκτελών πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκάκι Γιώργος Μακρόπουλος. «Η Ελλάδα  πλέον έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων και ειδικά η Κρήτη κατατάσσεται πλέον στους βασικούς σκακιστικούς προορισμούς. Η χώρα μας, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει διοργανώσει τους περισσότερους αγώνες σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα χωρίς κονδύλια και επιχορηγήσεις από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώθηκε με τέτοια επιτυχία το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κυρίως γιατί τα σχόλια κορυφαίων αθλητών ήταν κολακευτικά .Ευχαριστούμε την Περιφέρεια ,τον Δήμο Χερσονήσου καθώς την ΚΕΝ και τους υπόλοιπους χορηγούς μας που συνέβαλαν αποφασιστικά  για την πραγματοποίηση του τουρνουά» δήλωσε ο Κώστας Κλώκας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Στην τελετή λήξης που έγινε στον χώρο των αγώνων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κόσμο που συμμετείχε, συνεχάρη τους οργανωτές που με μια τέτοια διοργάνωση συνέβαλαν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι με χαρά η Κρήτη θα φιλοξενήσει παρόμοιες διοργανώσεις. Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπερειφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης και η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου Δέσποινα Πλευράκη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης Ζουράμπ Ασμαιπαρασβίλι στον σύντομο λόγο του μίλησε για μια εξαιρετική  διοργάνωση.

Ο Γιάννης  Κουναλάκης, γενικός διευθυντής της ΚΕΝ, που ήταν από τους χορηγούς της διοργάνωσης δήλωσε. «Ήταν μια θαυμάσια διοργάνωση με σπουδαίους αθλητές απ’ όλο τον κόσμο ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που την παρακολούθησαν. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και στον Δήμο Χερσονήσου. Η ΚΕΝ πάντα θα στηρίζει τέτοιες διοργανώσεις».

Συνδιοργανωτές ήταν τα σωματεία το «Ηράκλειο» ΟΑΑ, ο ΣΟ Λέων Κάντια, ο ΣΟ Ηρακλείου, η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos