Νανόπουλος, Αθανασάκη, Παπούλιας

Photo: Στ. Ράπάνης

Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε χθες (31.5) στο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Νανόπουλο το ετήσιο βραβείο ΤΕΙ Κρήτης , το οποίο δίνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά σ΄ έναν επιφανή συμπολίτη μας και το οποίο πλέον αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό.

 
«Ζούμε μια κοσμοϊστορική στιγμή, που δεν αντιλαμβανόμαστε, αλλά ζούμε μια αλλαγή μεγαλύτερη από αυτήν που έζησε η ανθρωπότητα από την εποχή του Κοπέρνικου, του Νεύτωνα και του Κέπλερ», δήλωσε ο Δημήτρης Νανόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
 
Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι αυτό που νομίζουμε ή γνωρίζουμε για το σύμπαν δεν είναι παρά το 4% των ειδών της ύλης. Ειδική μνεία έκανε στην Ελλάδα και στην ενεργή συμμετοχή της στον τομέα των επιστημών.
 
Ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, παρουσίασε στον κοινό τον κ. Νανόπουλο, για τον οποίο είπε ότι πραγματοποιεί που ένα μοναχικό ταξίδι με εφόδια τη σκέψη και τη φαντασία.
 
Η δημοσιογράφος ¶ννα Παναγιωταρέα, αναφέρθηκε στον συμμαθητή των εφηβικών χρόνων, που από τότε είχε μία αιρετική στάση απέναντι στα πράγματα, στάση που τον δικαίωσε στη ζωή του.
 
 Ο Δημήτρης Νανόπουλος
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.
 
Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου.
 
Επίσης διετέλεσε ερευνητής στη Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίο Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, προικοδοτούμενη (endowed) με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ($ 1Million).
 
Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία.
 
Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του ύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.
 
Έχει συγγράψει πάνω από 540 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλίων.
 
Έχει πάνω από 29.500 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford.
 
Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
Από τον Ιανουάριο του 2005, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), καθώς επίσης και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos