ΓεωργίαΜε ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αποφάσισε να εκφράσει τη συμπαράσταση του προς τον πληγέντα αγροτικό κόσμο της πριοχής και να ζητήσει την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τη μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι:
 
  • στον πρωτογενή τομέα η ηρτημένη παραγωγή, που έχει υποστεί μερική ή ολική ζημιά υπολογίζεται σε 4.000 – 5.000 τόνους και η αξία της εκτιμάται σε 4.000.000 έως 5.000.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα στα θερμοκήπια με καλλιέργεια:

  • αγγουριών, η μέση απώλεια υπολογίζεται σε 700- 800 κιλά ανά στρέμμα.
  • τομάτας, σε 400- 500 κιλά 
  • κολοκυθιού, σε 600- 700 κιλά 
  • μελιτζάνας, περίπου 200 κιλά 
  • πιπεριάς, κάθε είδους, 200 κιλά περίπου ανά στρέμμα

Ενώ για τα προϊόντα, που ήταν ήδη σε δημοπρατήρια, ψυκτικούς θαλάμους, καράβια, αποθήκες – συσκευαστήρια και σε αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Υπολογίζεται, πάντως, ότι υπερβαίνει το ποσό των 5.000.000 ευρώ, δεδομένου ότι στην αξία τους πρέπει να συνυπολογιστεί και η δαπάνη για την τυποποίηση και τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αδύνατο να υπολογιστεί και η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι γεωπόνοι, μεταφορείς, προμηθευτές, υλικών συσκευασίας και άλλα επαγγέλματα από την απώεια των αγορών και ειδικά του εξωτερικού.

Για το λόγο αυτό ζητούν τη ρύθμιση χρεών και οφειλών που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας στάλθηκε προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον διοικητή του ΟΓΑ, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και προς όλους τους βουλευτές του νομού Λασιθίου.

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos