Το λίκνο του πολιτισμού το Λασίθι υποδέχτηκε τον πρόεδρο της δημοκρατίας
προσφορά δώρων στον πρόεδρο της δημοκρατίας

Ιστορική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στην ομιλία-καλωσόρισμα που έγινε στο Καμπάνειο Ίδρυμα

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Καζαντζάκη» παρουσία βουλευτών, αρχών και φορέων του τόπου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι 70 φοιτητές Ελληνικής καταγωγής από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που τιμήθηκαν για τις εργασίες τους αναφορικά με το έργο του συγγραφέα-στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:  «Εξοχότατε, είναι ιστορική ημέρα σήμερα για τον ορεινό μας δήμο, τον ορεινότερο της Κρήτης, γιατί πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τον  τόπο μας, μια περιοχή που τιμάται από τα μυθολογικά χρόνια του Δία. Η συγκίνηση μας εύλογη για την επίσκεψή σας, με  ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς και τον σπουδαίο αρχαιολογικό τόπο, το μυθικό όρος της Δίκτης που μας περιβάλλει, στους πρόποδες του Δικταίου Άντρου, του ιερού χώρου γέννησης και ανατροφής του Διός, και απαρχής της Ευρώπης, του σπηλαίου όπου φοίτησαν αρχαίοι σοφοί στο ιερατείο του. Το οροπέδιο Λασιθίου σας υποδέχεται, ως αλλοτινό Μίνωα,  όπως  οι Μίνωες  επισκέπτονταν το Δικταίο Άντρο για να πάρουν τους θεόπνευστους ιερούς νόμους κάθε εννέα χρόνια, μετά από την στέψη τους στο θεϊκό σπήλαιο. Σας υποδεχόμαστε με την προσδοκία να υιοθετήσετε ως ετήσιο θεσμό και υπό την αιγίδα Σας, τον διάλογο με τους νέους πολίτες στο Δικταίο Άντρο.  Αρχής γενομένης με την σημερινή παρουσία των νέων ανθρώπων της ομογένειας, ως συνεκτικό κρίκο της πολιτείας με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους».

Στην ομιλία του αναφερόμενος στο Νίκο Καζαντζάκη ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης επεσήμανε: «Στον τόπο μας  ο Καζαντζάκης εμπνεύστηκε  τον Καπετάν Μιχάλη από την Μάχη του Λασιθίου του 1867 την οποία εσείς καθιερώσατε επί υπουργία σας και όπου φέτος εορτάσαμε επετειακά για τα 150 χρόνια και μας τιμήσατε με την αιγίδα σας.  Εδώ στο Ψυχρό, κάτω από τους αρχαίους πρίνους  στην αυλή του σπιτιού του ευπατρίδη ιατρού Κασάπη, προσωπικού φίλου του Νίκου Καζαντζάκη, όπου ο μεγάλος συγγραφέας έγραψε για «τα παλάτια της Κνωσού», εμπνεόμενος από την μυθολογία του Δικταίου Άντρου και την μεγαλοπρέπεια του Λασιθιώτικου τοπίου. Εδώ όπου μεγάλες ιστορικές μορφές όπως του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη ανέδειξαν τις αξίες της αλήθειας και της ελευθερίας, αξίες που ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης  ασπάστηκε, τις έκανε στάση ζωής και διαφύλαξε στο συγγραφικό του έργο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την υποδοχή-καλωσόρισμα και την φιλοξενία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Νίκο Καζαντζάκη. Μάλιστα χαρακτήρισε λίκνο πολιτισμού και ανθρωπισμού την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ως ενθύμημα δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ξύλινο παραδοσιακό ανεμόμυλο. Στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρακάθησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας: Η κυρία Παυλοπούλου, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Γ. Στεφανάκης, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο Εκπρόσωπος του Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά  Γιώργος Σακελλαρίου, ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ο Βουλευτής Λασιθίου ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρης Πλευράκης κ.α. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Οροπεδίου Λασιθίου, Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos