Το πρόβλημα των εισβολικών (λεσεψιανών) ειδών, η περίπτωση της Κρήτης
οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην είσοδο των λεσεψιανών ειδών στα νερά της ανατολικής Μεσογείου

Με ιδιαίτερη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στην Ιεράπετρα στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (BIC OF CRETE), η επιστημονική  ημερίδα με θέμα “Το πρόβλημα των εισβολικών (λεσεψιανών) ειδών: Η περίπτωση της Κρήτης”. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το  ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής  ημερίδας αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την άμεση ανακούφιση του κλάδου των επαγγελματιών αλιέων, ο οποίος πλήττεται και κυρίως η περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος. Επίσης, επισημάνθηκε η απουσία στοχευμένης μελέτης για τα είδη αυτά και σε κάθε περίπτωση η ανάγκη διαχείρισης όσων ειδών έχουν εμπορική αξία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, εκπρόσωποι του  ΓΕΩΤΕΕ, του ΕΛΚΕΘΕ, της γενικής Διεύθυνσης αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Δήμου Ιεράπετρας, του Λιμεναρχείου, των τριών Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων της Π.Ε. Λασιθίου καθώς και πολίτες.

Στην παρουσίαση που έκαναν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην είσοδο των λεσεψιανών ειδών στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, τα προβλήματα που προκύπτουν και πρέπει να διαχειριστούν, καθώς και την ευρωπαϊκή προσέγγιση της επικινδυνότητας του λαγοκέφαλου.

Το πρόβλημα των εισβολικών (λεσεψιανών) ειδών, η περίπτωση της Κρήτης
αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την άμεση ανακούφιση του κλάδου των επαγγελματιών αλιέων

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε  η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα. Πελαγία Πετράκη επεσήμανε ότι το πρόβλημα της παρουσίας των λεσεψιανών μεταναστών, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις θάλασσες της Π.Ε. Λασιθίου ταλανίζει του αλιείς πλέον της δεκαετίας, με σημείο αναφοράς το λαγοκέφαλο, την τοξικότητα του, την καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων. Χωρίς να παραγνωρίζεται η έντονη παρουσία άλλων ειδών όπως το λεοντόψαρο και ο Γερμανός.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, αναγνωρίζοντας τόσο την αγωνία των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα, όσο και την ανάγκη προστασίας του τουριστικού προϊόντος της, έχει υποστηρίξει ερευνητικές προτάσεις σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, έχει επισημάνει επανειλημμένα το πρόβλημα στο αρμόδιο Υπουργείο και έχει προκαλέσει συνάντηση των επαγγελματιών αλιέων με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι τα λεπτομερή συμπεράσματα της ημερίδας θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα βήματα του ΓΕΩΤΤΕ και της Περιφέρειας Κρήτης που θα επιδιώξουν μια σειρά επαφών με κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos