Το συνέδριο παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κρήτη πρέπει να είναι οραματικό και ρεαλιστικό
Θέλουμε να δίδει απαντήσεις στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης για τα επόμενα 10-15 χρόνια

Το σχέδιο ανάπτυξης της Κρήτης για την επόμενη 15ετία που θα κατατεθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Υπουργών

πρέπει να είναι οραματικό και ρεαλιστικό. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  σε συνάντηση Δημάρχων, εκπροσώπων φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Θεανώς Βρέντζου,  Νίκου Ξυλούρη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης –Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, Περιφερειακών Συμβούλων και άλλων θεσμικών εκπροσώπων.  Την συνάντηση  – σύσκεψη, στο κτίριο της Περιφέρειας, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου,  συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης  για την κατάθεση-διαμόρφωση προτάσεων των τοπικών φορέων ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι, «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει το 5νταετές αναπτυξιακό, και ενόψει της καθόδου του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, θέλουμε να έχουμε μια ενημέρωση από όλους τους φορείς και σήμερα συνεχίζουμε με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου μετά την ανάλογες συναντήσεις-συσκέψεις σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ ο κύκλος αυτός κλείνει αύριο Τρίτη με την συνάντηση στο Λασίθι, στον Αγ. Νικόλαο. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να γίνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης όχι μόνο για την επόμενη πενταετία αλλά για τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί πάντα ένα αναπτυξιακό συνέδριο αφορά την ανάπτυξη των επόμενων 10-15 χρόνων. Εμείς πρέπει να καταθέσουμε αυτές τις προτάσεις ούτως ώστε να είναι ένα σχέδιο οραματικό αλλά με ρεαλισμό. Αυτός είναι  ο στόχος της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι μετά και από τις συναντήσεις με όλους τους φορείς αυτό το οποίο θα καταθέσουμε μπορεί να υλοποιηθεί».

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκό συνέδριο για την «καθαρή» ενεργειακή διασύνδεση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αρναουτάκης μιλώντας στην συνάντηση αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας για τα μεγάλα έργα του νησιού με έμφαση το ΒΟΑΚ αλλά και στα αναπτυξιακά ζητήματα του Ηρακλείου προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά και πορεύεται με τους δημάρχους, τους φορείς, διεκδικώντας  πόρους και αρμοδιότητες. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί 1,5 δις ευρώ εκτός του ΒΟΑΚ, προσθέτοντας ότι, για την Περιφέρεια Κρήτης ο ΒΟΑΚ είναι έργο που ξεκινά από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Η πρόταση της Περιφέρειας, επισήμανε ο Περιφερειάρχης, είναι η πλέον ρεαλιστική και έχει γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης μελετών αποδίδοντας διαχρονικές ευθύνες ενώ άσκησε κριτική στην κεντρική εξουσία για την μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια για τον ΒΟΑΚ.

Θέλουμε να δίδει απαντήσεις στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης για τα επόμενα 10-15 χρόνια
τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση Δημάρχων, εκπροσώπων φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

«Αν είχαμε εμείς τις αρμοδιότητες από το 2011 όλες οι μελέτες σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένες και πληρωμένες» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ο κ Αρναουτάκης αναφερόμενος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είπε, ότι, μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει η δημοπράτηση για την εκτέλεση έργων  σε 450 επικίνδυνα σημεία σε όλη την Κρήτη. Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, των αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών, ύδρευση- αποχέτευση, ενιαία διαχείριση υδάτων,  ενεργειακά,  που θα αναβαθμίσουν την ζωή των πολιτών και θα τονώσουν την οικονομία, κάνοντας επίσης αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, στην διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αλλά και στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε θεσμικά θέματα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει από την κεντρική διοίκηση πραγματική αποκέντρωση σε αρμοδιότητες και πόρους.

Στη σημερινή σύσκεψη τον Περιφερειάρχη και τους θεσμικούς εκπροσώπους, φορείς, καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος ανέφερε ότι, το Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, ένα σημαντικό βήμα, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε μεγάλα θέματα-προβλήματα. Η σύσκεψη συνεχίζεται με την κατάθεση και διαμόρφωση προτάσεων με τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων.

Αύριο Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου κλείνει ο κύκλος της διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς με την σύσκεψη που συγκαλεί στον Άγ. Νικόλαο στις 10 το πρωί η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos