Τύπος, παιδεία και τοπική κοινωνία, από τα Χανιώτικα Νέα
μερικοί από τους μικρούς δημοσιογράφους

Χειροκροτήθηκαν θερμά για τα πρωτότυπα ρεπορτάζ τους 211 παιδιά – μαθητές δημοσιογράφοι των Χανίων από τον Περιφερειάρχη, Βουλευτές, Δημάρχους, τους φορείς και εκατοντάδες Χανιώτες στην εκδήλωση με θέμα «Τύπος, παιδεία και τοπική κοινωνία»

που οργάνωσε η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στο πνευματικό κέντρο της ΠΕ Χανίων. Η εκδήλωση έγινε για την απονομή βραβείων του πρωτότυπου διαγωνισμού μαθητικού ρεπορτάζ που οργάνωσε χθες το βράδυ η έγκυρη εφημερίδα με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων της έκδοσης της.

Ο Εκδότης των «Χανιώτικων Νέων» Γιάννης Γαρεδάκης καλωσορίζοντας όλους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης-προσφοράς της εφημερίδας αλλά και στην σημαντικότητα του διαγωνισμού του μαθητικού ρεπορτάζ στον οποίο συμμετείχαν 211 παιδιά με 23 ομάδες από 20 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Τα ρεπορτάζ μάλιστα των παϊδιών που αναφερόταν σε θέματα ενδιαφέροντος, κοινωνικά, αλληλεγγύης, τροχαίων, παιδείας, υγείας, υποδομών, περιβάλλοντος, πολιτισμού, κ.α. παρουσιάστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”, ενώ χθες κυκλοφόρησαν σε ειδικό ένθετο 40 σελίδων μαζί με την εφημερίδα. Ο κ. Γαρεδάκης ευχαρίστησε όλους για την επιτυχία του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασε την θέληση του ο μαθητικός διαγωνισμός να είναι του χρόνου Παγκρήτιος, άποψη που χειροκροτήθηκε θερμά από τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές, φορείς και όλους τους παριστάμενους μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες που είχαν κατακλείσει ασφυκτικά τον μεγάλο χώρο του πνευματικού κέντρου.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έδωσε δημόσια συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον πρωτότυπο μαθητικό διαγωνισμό δημοσιογραφίας, στον Εκδότη Γιάννη Γαρεδάκη, στα στελέχη της εφημερίδας στους εκπαιδευτικούς στην κριτική επιτροπή και σε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία του διαγωνισμού. Ο κ Αρναουτάκης παράλληλα ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα λάβουν από ένα υπολογιστή ως δώρο της Περιφέρειας.

«Η πρωτοβουλία της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» για τη διοργάνωση αυτού του μαθητικού διαγωνισμού δημοσιογραφίας αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αφενός βοηθά τους μαθητές να δουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, να επισημάνουν θέματα που μας αφορούν, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους ενώ παράλληλα ενισχύει τον εκπαιδευτικό ρόλο των καθηγητών.» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης, και πρόσθεσε: «Οι 23 δημοσιογραφικές μαθητικές ομάδες, τα 20 σχολεία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο πάνω στο οποίο ο αγαπητός Γιάννης Γαρεδάκης ο Ιδρυτής της Εφημερίδας Χανιώτικα Νέα επέλεξε να δώσει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης, της δημοσιογραφικής κάλυψης με την πένα μαθητών γυμνασίου και λυκείου, αποδεικνύοντας πως η σκυτάλη πρέπει να παραδίδεται συνεχώς στο μέλλον, στο αύριο, στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε ιδιαίτερα όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τους εκπαιδευτικούς τους για το συντονισμό της δράσης και βέβαια το δημοσιογραφικό στελεχιακό δυναμικό της εφημερίδας για την καθοριστική τους συνεισφορά στο εγχείρημα. Πολλά συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στην οικογένεια Γαρεδάκη για τη συνεισφορά της στην τοπική δημοσιογραφία, καθώς με τη συμπλήρωση 50 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας συνεισφέρουν καθοριστικά στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των Χανίων με άμεσο, αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο. Εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά και ιδιαίτερα στους νέους δημοσιογράφους μια χρονιά που θα δουν τα όνειρα και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται».

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ιδρυτής της εφημερίδας Γιάννης Γαρεδάκης, ο ομότιμος καθηγητής  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση Unesco, Μιχάλης Μεϊμάρης και ο δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αντώνης Σκαμνάκης, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, Σταύρος Καλαϊτζόγλου, ο δάσκαλος λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης και ο δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Παρασκευάς Περάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το επετειακό βίντεο της εφημερίδας για τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της, το οποίο σκηνοθέτησε ο Κρητικός σκηνοθέτης Νίκος Παντερμαράκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos