BOAKΣυνεδρίασε (1.8) η ΤΕΔΚ Λασιθίου με κύριο θέμα τις προθέσεις Αξονες της απέναντι στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στο Μεγάλο Αρσενάλι. Η ΤΕΔΚ αποφάσισε να κρατήσει ενιαία στάση – θέση και πρώτη της προτεραιότητα να αποτελεί η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ταυτόχρονα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος, μεταφορών και υποδομών.

 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Νεαπολέως κ. Νίκος Καστρινάκης «Την Πέμπτη θα συνεδριάσει στα Χανιά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τον καθορισμό των αξόνων και των προτεραιοτήτων για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το πρόγραμμα της 4ης περιόδου. Συζητήσαμε τις ελλείψεις καταρχήν, τις ανάγκες που έχει η Κρήτη ο νομός Λασιθίου καταρχήν και βάλαμε κάποιους άξονς και κάποιες προτεραιότητες στις οποίες θα αναφερθούμε.
 
Πρώτα πρώτα μιλάμε για έργα προστασίας περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας, έργα που αφορούν τις μεταφορές, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, μία σειρά έργων υποδομών, ύδρευσης, άρδευσης κ.λ.π. Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες. Πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα τι δίνουν τα υπουργεία, ποια έργα εντάσσουν στα τομεακά τους προγράμματα.
 
Ειδικά όσον αφορά τις μεταφορές θα πρέπει το κύριο βάρος να δοθεί στην ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, με χρηματοδότηση βέβαια από τα τομεακά των υπουργείων, έτσι ώστε να δοθεί ένα περιθώριο να ανασάνει το ΠΕΠ Κρήτης και να μπορέσει να καλύψει άλλες ανάγκες, σε επίπεδο του νησιού. Πιστεύω λοιπόν ότι εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη, πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα χρήματα, πρέπει να ξεκαθαριστούν τα προγράμματα των υπουργείων και στη συνέχεια θα έχει νόημα η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινούς άξονες προτεραιότητες και αν τα χρήματα είναι λίγα θα τα μοιράσουμε ισομερώς σ΄ όλη την Κρήτη και πρέπει έτσι να μοιραστούν. Όμως πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να αυξήσουμε αυτά τα κονδύλια με τις χρηματοδοτήσεις έργων από τα ίδια τα υπουργεία. Εκεί είναι πολιτική απόφαση. Είναι πολιτικό θέμα και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι και τα μέρη του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι φορείς της Κρήτης, Νομάρχες, ΤΕΔΚ, όλοι».
 
Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι πρώτη προτεραιότητα του νομού είναι να σταματήσουν οι ανθρπινες απώλειες. Αλλωστε για το λόγο αυτό η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ είναι επιβεβλημένη.
 
Ενώ για άλλη μία φορά συμφώνησαν ότι διαφωνούν και ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν. «Έχουμε έλλειμμα συνεννόησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γεώργιος Μηλιαράς.
 
Να σημειώσουμε ότι την ΤΕΔΚ Λασιθίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκπροσωπήσει ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Τσικαλάκης ενώ θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος κ. Νίκος Καστρινάκης.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos