Αντλία καυσίμωνΣε απάντηση του από 3-7-2007 κοινού Δελτίου Τύπου των Ενώσεων Βενζινοπωλών Κρήτης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων στην Κρήτη κατά τη θερινή περίοδο, από το υπουργείο Ανάπτυξης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρόσφατη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων κατά τη θερινή περίοδο στην Κρήτη και σε άλλα νησιά, κρίθηκε αναγκαία λόγω της υψηλής τουριστικής της επισκεψιμότητας κατά το διάστηα Μαΐου-Σεπτεμβρίου με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ν.3054/2002 είχε ήδη απελευθερωθεί από το 2003 το ωράριο λειτουργίας κατά τη θερινή περίοδο σχεδόν σε όλα τα νησιά της χώρας, πέραν αυτών που το 2005 και τώρα απελευθερώνεται το ωράριο. Και αυτά είναι: Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος.
¶λλωστε η λειτουργία των πρατηρίων πέραν του ημερήσιου ωραρίου λειτουργίας κατά την θερινή περίοδο, αποτελεί επιλογή του κάθε επαγγελματία και σε καμία περίπτωση υποχρέωση.
Η διεύρυνση του ωραρίου των πρατηρίων την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου στα νησιά με υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την απελευθέρωση του ωραρίου, αποτελεί ένα από τα 9 μέτρα, τα περισσότερα των οποίων ήταν και προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Συγκεκριμένα:
  • η κατάρτιση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου,
  • η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ στην αγορά πετρελαιοειδών,
  • η έκδοση του Κανονισμού Τήρησης Αποθεμάτων ο οποίος και ολοκλρώθηκε,
  • η εξέταση του ζητήματος της παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για αποθηκευτικούς χώρους,
  • η επεξεργασία ειδικής αγορανομικής διάταξης για την ανάρτηση ειδικής σήμανσης στα πρατήρια που θα έχουν ελεγχθεί από τα ΚΕΔΑΚ και τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αναλόγως του αποτελέσματος του ελέγχου,
  • η σύσταση ειδικής υπηρεσίας ελέγχων στο Υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό τη συγκέντρωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου σε ένα φορέα για την αναβάθμιση της ποιότητας και τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων,
  • η διερεύνηση της δυνατότητας στέρησης της άδειας λειτουργίας πρατηρίων στα οποία προκύπτει υποτροπή σε ζητήματα νοθείας, και
  • η προώθηση της κωικοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την αγορά πετρελαιοειδών με τις αναγκαίες προσαρμογές και ρυθμίσεις,
 
αποτελούν μέτρα που στόχο έχουν τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και ου υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά αυτή, με βασικό σκοπό την προστασία του Έλληνα καταναλωτή. Παράλληλα στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους συνεπείς επαγγελματίες του κλάδου της αγοράς πετρελαιοειδών που και εσείς εκπροσωπείτε, ενός κλάδου που συνεισφέρει σημαντικά τόσο σην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς όσο και στην Εθνική Οικονομία.
Επισημαίνεται ότι η δήλωση που αποδίδεται στον Υπουργό Ανάπτυξης στο Δελτίου Τύπου της 3ης Ιουλίου 2007 των Ενώσεων Βενζινοπωλών Κρήτης, δεν αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των πρτηρίων πετρελαιοειδών αλλά των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων και μόνο.
Τέλος τονίζεται ότι μοναδική έγνοια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και του υγιούς ανταωνισμού σε όφελος των πρατηριούχων και των καταναλωτών.
Επιπλέον οι πρατηριούχοι γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2004 βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και δημιουργική συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς για όλα τα ζτήματα που απασχολούν τον κλάδο τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos