Η αρχαία Λατώ, σήμεραΥπόμνημα προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη απέστειλε, τη Δευτέρα (13/6), ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, σχετικά με την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Λατούς.

Στο υόμνημά του ο Νομάρχης αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κριτσάς, για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Λατούς, λόγω έλλειψς υπαλλήλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Επί τριάντα συναπτά έτη, χάριν της παρουσίας μόνιμου υπαλλήλου, είχε διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς. Λόγω του σημαντικού ιστορικού ενδιαφέροντος η ευρύτρη περιοχή αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Είναι αυτονόητο ότι η παρουσία τους ενίσχυε και την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς η μετάβαση των επισκεπτών αποτελούσε ταυτόχρονα και πηγή εισοδήματος με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Ο Νομάρχης Λασιθίου, Αντώνης ΣτρατάκηςΌμως, πέραν των συγκεκριμένων αρνητικών επιπτώσεων, δημιουργείται μείζον θέμα με το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου, καθώς ένα σημαντικό σημείο ιστορικής και πολιτισμικής αναφοράς της ευρύτερης περιοχής απαξιώνεται και παρακμάζει.
Είναι απαράδεκτο να βυθιστεί στη λήθη ένας χώρος σημαντικός που είναι συνυφασμένος με την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα προβλήματα του τουρισμού στη χώρα μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν διασφαλίζουμε, επαρκώς, εκείνες τις προϋποθέσεις, στε να διαμορφώνουμε τους όρους μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τους επισκέπτες μας.
Ήτοι, εάν θέλουμε καλύτερο και ποιοτικότερο τουρισμό θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να αναδεικνύουμε με τρόπο ουσιαστικό τις κοιτίδες του πολιτισμού και της ιστορίας μας, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν και κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Το μεγάλο μας σταθερό και αμετάθετο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Η ποιοτική διαφοροποίηση των τουριστικών μας υπηρεσιών σχετίζεται και με την ιστορία μας. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το ζηούμενο, στα πλαίσια των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπου ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική θεματική του. Η εμπέδωση μιας ιδιαίτερης σχέσης του επισκέπτη με την περιοχή δεν μπορεί να καταστεί εφικτή, εάν δεν «κοινωνήσει» την ιδιαιτερότητα του τόπου μας.
Για τους παραπάνω, λοιπόν, λόγους ζητούμε την παρέμβασή σας, έτσι ώστε να επιλυθεί, άμεσα, το πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos