Τμήμα που υλοποιείται

Β.Ο.Α.Κ.

Ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του βουλευτή Λασιθίου του Πα.Σο.Κ., Μιχάλη Καρχιμάκη, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, σε ότι αφορά βελτίωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, ειδικά μέσα στο νομό Λασιθίου. Ειδικά στο σημείο που αναφέρεται η προκήρυξη της μελέτης για τα τμήματα μέσα στο νομό για τον Νοέμβρη του 2007, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όλη η απάντηση του υφυπουργού:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης / ΑΚΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η εξασφαλισθείσα από το 2003 χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. €, αφορούσε μελέτες του Β.Ο.Α.Κ. γενικότερα και όχι τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα Ν. Λασιθίου που αναφέρονται στην Ερώτηση σας. Ήδη με την υπόψη χρηματοδότηση προκηρύχθηκαν 5 συνολικά μελέτες, που αφορούν το Β.Ο.Α.Κ.:
• Τμήμα Καλύβες – Βρύσες Ν. Χανίων
• Τμήμα Εσταυρωμένος-Πάνορμος Ν. Ρεθύμνου
• Τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος Ν, Ηρακλείου
• Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος Ν. Λασιθίου
• Γεωτεχνικές (ερευνητικές) εργασίες σε τμήματα του ΒΟΑΚ
Για όλες τις υπόψη μελέτες θα επιδιωχθεί η σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να ολοκληρωθούν εντός του 2008.

2. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ και στα πλαίσια αναβάθμισης του ΒΟΑΚ το έτος 2006 εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ η εκπόνηση νέων μελετών κατά τμήματα προϋπολογισμού -20 εκατ.€ περίπου. Ήδη έχουν προκηρυχθεί μελέτες στα περισσότερα τμήματα και είτε έχουν υπογραφεί συμβάσεις, είτε βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης Για το τμήμα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή-Παχειά Άμμος και Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς, έχει εγκριθεί για εκπόνηση νέα μελέτη προϋπολογισμού 4.725.000 € και επίκειται η προκήρυξη της εντός της Νοεμβρίου 2007.

3. Στις 11.2.05 υπεγράφη η σύμβαση για Εκπόνηση νέας μελέτης κατά τμήματα στο ΒΟΑΚ από Παχειά Άμμο έως Αυχήν Αγκαθιά, προϋπολογισμού 1.027.146 €. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής και σε Α’ φάση εκπονήθηκαν για το τμήμα «Γουρνιά -Παχειά Άμμο (παράκαμψη)-Καβούσι: α) αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας β) γεωλογική μελέτη και γ) προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Με το δεδομένο ότι η χάραξη διέρχεται πλησίον της Αρχαιολογικής ζώνης «Γουρνιών» και μετά από σχετική συνεννόηση με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία Ν. Λασιθίου, εξετάσθηκαν δύο λύσεις για τη διέλευση της χάραξης στην εν λόγω περιοχή και με πρόταση κατασκευής Σήραγγας. Επειδή απαιτείται γνωμοδότηση από το Κ.Α.Σ. ως προς τη διέλευση του δρόμου από την Αρχαιολογική περιοχή, η αρμόδια Υπηρεσία μας έστειλε με σχετικό έγγραφο της (5.7.06) την εκπονηθείσα αναγνωριστική μελέτη (δύο λύσεις) στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και είναι αρμόδιο για την αναμενόμενη σχετική έγκριση της Για το λόγο αυτό αποστέλλουμε αντίγραφο της Ερώτηση σας στο Υπουργείο Πολιτισμού,

3. Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι, μετά την εκπόνηση των παραπάνω μελετών τμήματα ώριμα πλέον να ενταχθούν για κατασκευή στο Δ’ΚΠΣ.

4, Σας αποστέλλουμε Ενημερωτικό Σημείωμα για το έργο «Παχειά Άμμος-Αυχήν Αγκαθιάς» του ΒΟΑΚ και τη σχετική σύμβαση, προς ενημέρωση σας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos