Φάρος Άη Γιάννη Αφορεσμένου, με την υπηρεσία νεώτερων μνημείων
το φανάρι στο σημερινό του χάλι

Η ιστορική τεκμηρίωση του Φάρου Αφορεσμένου, ο έλεγχος  στατικότητας του υφιστάμενου κτιρίου, ο τρόπος αποκατάστασης του,  η παράδοση των αρχιτεκτονικών σχεδίων κατά το νέο έτος,

εξετάστηκαν λεπτομερώς στην συνάντηση  που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με την κ.Κ. Βακάλογλου, στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης στο Ηράκλειο.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο συγκεκριμένος φάρος, έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου, από την Υπηρεσία Φάρων του Ελληνικού Ναυτικού, με την προυπόθεση να συντηρηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ώς Μουσείο.

Εξάλλου την ερχόμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναμένεται να συναντηθεί με τον κ.Γ. Λεμπιδάκη (Πλαστικά Κρήτης) που έχει αναλάβει την δέσμευση, ότι θα στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/12), αναμένετο να ληφθεί απόφαση αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση που έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος αντοχής των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναστήλωση του μνημείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ανακοινώθηκε ότι ο Φάρος Αφορεσμένου, δεν κατασκευάστηκε το 1864, όπως έχει καταγραφεί , αλλά το 1880, ενώ έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Φάρο που βρίσκεται στο νησί των Αγίων Πάντων -απέναντι απο τον Άγιο Νικόλαο- που όπως έγινε γνωστό διαθέτει τον μοναδικό Γαλλικό Ιστό Φάρων που σώζεται στην Ελλάδα, από τις αρχές του 21ου αιώνα και εντασσόνταν σ΄ένα δίκτυο φάρων που περιελάμβανε και τον Φάρο στην θέση Βαμβακιά Σητείας.

Όπως δήλωσε τέλος ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, η ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος, έχει δρομολογηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τόσο η αναστήλωση του Φάρου Αφορεσμένου, όσο και η κατάθεση του φακέλου για την υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unseco,  ισχυροποιούν όπως είπε, το brand name της περιοχής, και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση σχεδίων και στόχων της παρούσας δημοτικής αρχής .

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos