Φάρος Αφορεσμένου, μνημόνιο συνεργασίας για την αναστύλωση
από τη συνάντηση στο δήμο Αγίου Νικολάου

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από την επίσκεψη -του κλιμακίου της υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και εκπροσώπων της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης  στο Φάρο Αφορεσμένου- που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου (Βρουχάς) και εντάχθηκε όπως είναι γνωστό, στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Ήδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα,  ο Δήμος Αγίου Νικολάου,θέλοντας να αντιμετωπίσει τα  μεγάλα προβλήματα συντήρησης και στατικότητας αντιμετωπίζει  -ο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φάρος του Αφορεσμένου- με την πολύτιμη συνδρομή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, προέβη σ΄ένα συνολικό σχεδιασμό για την συντήρηση και την αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου, καθώς εκτός από την μεγάλη πολιτιστική του αξία , αναμένεται ν΄αποτελέσει, μετά τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης του, πόλο έλξης για δεκάδες  επισκέπτες .

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, παρουσία των: Σ. Φανουράκη, Κ. Βακάλογλου, Μ. Κουσουλάκου, Μ. Κασσωτάκη, από την υπηρεσία Νεοτέρων μνημείων αλλά και των Π. Χιώτη προϊστάμενου Τεχνικών Έργων της υπηρεσίας Φάρων, Στρατάκου Δ/ντη Τεχνικής υποστήριξης,  Χάλαρη, βοηθού  της υπηρεσίας τόνισε : «κατά την επιτόπια επίσκεψη των παραπάνω κλιμακίων στο συγκεκριμένο μνημείο, έγινε γνωστό, ότι στον Φάρο Αφορεσμένου, υπάρχει ο μοναδικός ιστός, από την αρχική του τοποθέτηση -Γαλλικής προέλευσης- γεγονός που αναδεικνύει την σημασία και την σπουδαιότητα του μνημείου μέσα στο χρόνο, στοιχείο που καθορίζει άμεση και επιτακτική την αποκατάσταση του.

Φάρος Αφορεσμένου, μνημόνιο συνεργασίας για την αναστύλωση
η κορυφή του Φάρου στο ακρωτήριο Άγιος Ιωάννης Αφορεσμένος στη σημερινή της κατάσταση

Φάρος Αφορεσμένου, Οι δρόμοι της πέτρας»

Με αφορμή την παραπάνω συνάντηση των εκπροσώπων της υπηρεσίας Φάρων και της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Κρήτης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επιβεβαίωσε ότι οριστικοποιήθηκε η διάθεση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την συνεργασία που στο εξής θα υπάρξει, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου που ήδη έχει προσδιοριστεί και αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή  «μνημονίου συνεργασίας» που θα συντάξει η υπηρεσία Φάρων ,με στόχο την συντήρηση, ανάδειξη και αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου και την ένταξη του, σ΄ένα ευρύτερο δίκτυο κτιρίων κατασκευασμένων από πέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλλου: (Μονή Αρετίου – Μονή Καρδαμούτσας – απανεμίδια Σκινιά, ομβριοδεξαμενές Βρουχά κ.α).  Σημεία που όπως ανέφερε στοιχειοθετούν κατά τον καλύτερο τρόπο την ευρεία χρήση της πέτρας στο Μεραμπέλλο.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, κατά την παραπάνω συνάντηση, συμφωνήθηκε ν΄αναζητηθεί γραφείο για την εκπόνηση Γεωτεχνικής Μελέτης , ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα, να εκτελεστούν  δοκιμαστικές γεωτρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν τα γεωλογικά εκείνα φαινόμενα, βάση των οποίων,έχει υποχωρήσει ένα σημαντικό κομμάτι της ακτής- ικανό για την στήριξη του μνημείου!

Συγκεκριμένα , όπως ανακοινώθηκε η υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, αναμένεται να καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα οργανόγραμμα σωστικών εργασιών, (κατεδάφιση με ήπιο τρόπο των κτισμάτων τα οποία είναι δίπλα στον φάρο) καθώς και να προβεί στην αφαίρεση κατασκευών από μπετόν  – με αδιατάρακτη κοπή- προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν μηχανήματα κατά τις εργασίες αυτές, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ταλαιπωρηθεί το μνημείο.

Οι «σωστικές εργασίες» αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος  Οκτωβρίου, ενώ άμεσα αναμένεται να αποσταλεί από την Υπηρεσία Φάρων «Μνημόνιο Συνεργασίας» , στη βάση του οποίου θα υπάρξει καταγραφή για την αξιοποίηση του φάρου στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού της περιοχής.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos