Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας & Έργα Υποδομής
Ημερίδα του ΤΕΕ για τις Φυσικές Καταστροφές: τί είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων και των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης

Ομόθυμα οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας,  από την κυβέρνηση,  την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως επίσης  και οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης,  που πήραν τον λόγο ως ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας& Έργα Υποδομής»,

τόνισαν τη σημασία και συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία, που ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Πρωτοβουλία για την οποία, όπως τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  Γιώργος Στασινός, δίνοντας το νόημα της εκδήλωσης είπε: «στο βάθος, στο θεμέλιο, της επιστημονικής εργασίας όλων μας, μηχανικών και μη, στα θέματα φυσικών καταστροφών, είναι και πρέπει πάντα να είναι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτός είναι ο βαθιά ουμανιστικός ρόλος της επιστήμης. Και παράλληλα είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας»..

Αναλυτικά οι ομιλητές, με τη σειρά του προγράμματος της εκδήλωσης, ανάπτυξαν τις εισηγήσεις τους ως εξής:

Γιώργος Δημαράς:  Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έθεσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει τολμηρές αστικές αναπλάσεις.

«Να γκρεμίσουμε κιόλας οικοδομικά τετράγωνα, να σχεδιάσουμε την πόλη σε ευρύτερες περιοχές που να περιλαμβάνουν πολλά οικοδομικά τετράγωνα, είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μία μεγάλη παρέμβαση επανασχεδιασμού των γερασμένων τμημάτων των πόλεων που πρέπει πλέον, όπως τόνισε, να κάνουμε ανθεκτικά. «Να κάνουμε τις πόλεις ανθεκτικές και συμβατές με τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.  

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας& Έργα Υποδομής»,   ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε με έμφαση ότι «ανεχθήκαμε την αυθαιρεσία, προσαρμοστήκαμε και ένα πελατειακό σύστημα οικοδομήθηκε με βάση την ανοχή στην ανομία και πολλές φορές την παρότρυνση σε αυτήν». Ο κ. Δημαράς  άσκησε κριτική σε όλους τους εμπλεκόμενους τόσο στους πολιτικούς  όσο και στις επαγγελματικές τάξεις που ασχολήθηκαν με τα θέματα του δομημένου περιβάλλοντος τονίζοντας ότι πρώτιστο καθήκον είναι κυρίως των πολιτικών «να απαλλαγούμε από το πελατειακό σύστημα των ψηφοφόρων της αυθαιρεσίας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μεσολόγγι όπου υπάρχουν 277 εξοχικές κατοικίες μέσα στη λιμνοθάλασσα, οι οποίες είναι όλες αυθαίρετες, έχουν εκδοθεί 35 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.  Το εντυπωσιακό είναι, είπε ο υφυπουργός, ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή οι περισσότερες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που δέχτηκε από τοπικούς παράγοντες, πολιτικούς αλλά και τους δημοσιογράφους, ήταν γύρω από αυτό το θέμα των 35 κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.  «Χρειάζεται μία αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε ως εδώ, είπε, για το πώς σχεδιάσαμε κυρίως τις πόλεις γιατί βλέπουμε μία χώρα άναρχα δομημένη».   

Μιλώντας  για το σχέδιο ανάπλασης των γερασμένων τμημάτων των πόλεων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ιδιαίτερα ότι, όπως γνωρίζει και ο ίδιος από την εμπειρία του ως μηχανικός, τα περισσότερα από τα παλιά κτίρια πριν από την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών έχουν θεμελιωθεί με ελάχιστο οπλισμό από σίδερο και μικρή αντοχή σε ενδεχόμενο σεισμό. Πρέπει λοιπόν, τόνισε, να ξανασχεδιάσουμε τα κέντρα των πόλεων που παρακμάζουν και που έχουν κτίρια ευάλωτα στο σεισμό, έχουν ενεργειακή συμπεριφορά απαράδεκτη για τις σημερινές εποχές, έχουν τα ίδια τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις τους γεράσει και παράλληλα δεν έχουμε πράσινο, δεν έχουμε κοινόχρηστους χώρους στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.  Όπως τόνισε ο κ. Δημαράς, στα αστικά κέντρα της Ελλάδας το πράσινο είναι πολύ λίγο, 1 έως 2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

Στόχος είναι να τολμήσουμε να κάνουμε νέες μεγάλες αλλαγές εκεί και όπως χρειάζονται, δήλωσε ο υφυπουργός αναφερόμενος  στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τα κέντρα των πόλεων σε συνεργασία με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.  Κατά την ομιλία του στην Ημερίδα τόνισε με έμφαση ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να δούμε τόσο το πώς θα συμβάλουμε στον περιορισμό του κτιριακού τομέα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με πολιτικές εξοικονόμησης όσο και στο πώς θα προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Δεν μπορώ να δεχτώ αυτά τα κινήματα κατά των ανεμογεννητριών είπε ο Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Το να δούμε να γίνεται σωστά η χωροταξική τοποθέτηση των αιολικών πάρκων είναι ένα ζήτημα, πρόσθεσε, όμως να λέμε εμείς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας αλλά δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες αυτό είναι μία μεγάλη αντίφαση και πρέπει να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και ως πολίτες και ως πολιτικοί. Τέλος ο κ. Δημαράς δεσμεύτηκε ότι πρόθεσή του είναι να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί με τον τεχνικό κόσμο και όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής αλλά και για να σώσουμε πλέον ζωές τονίζοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός «δεν είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός ούτε κεντρώος αλλά είναι σχεδιασμός που μας αφορά όλους μας».

Νάσος Αναγνωστόπουλος: Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.

Στην εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένο πολεοδομικού σχεδιασμού που θα έχει ενταγμένη την αντιμετώπιση όλων των ακραίων και επικίνδυνων φαινομένων, πλημύρες, φωτιές, σεισμούς κλπ. και βιομηχανικά ατυχήματα, τη αυτοδιαχείριση των αποβλήτων του νερού και της ενέργειας από την ίδια την πόλη και παράλληλα την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας& Έργα Υποδομής»,  ο Νάσος Αναγνωστόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα επισήμανε ότι «στα ζητήματα περιβάλλοντος της Αττικής, έχουμε ως στρατηγικούς στόχους την προστασία των ορεινών όγκων και των περιοχών natura, ήδη κάνουμε με το Υπουργείο συνεργασίες, τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας των υγροτόπων, ήδη έχουν γίνει διατάγματα, την ολοκληρωμένη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, την αντιπλημμυρική θωράκισή της, τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου σχεδιασμού και υλοποίησης, τη διαχείριση αποβλήτων, την βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και την προώθηση βιώσιμων μεταφορών».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο της επικράτειας της Αττικής ο κ Αναγνωστόπουλος είπε ότι «έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί μία σειρά από 168 ανεξάρτητα έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2014 ήταν γύρω στα 50 αντιπλημμυρικά έργα της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 145 από τα 168 έργα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας, εκ των οποίων το 54% βρίσκεται σε ώριμη φάση, δηλαδή είναι δημοπρατημένα, εκτελούμενα και ολοκληρωμένα. Τα 23 από τα 168 έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι της τάξεων των 91 εκατομμυρίων». Παράλληλα και στα πλαίσια της ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων της αντιπλημμυρικής προστασίας ο κ Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με το  Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο έχει αναλάβει 9 έργα μεγάλα, της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρών και βρίσκονται σε εξέλιξη 5 μελέτες αντιπλημμυρικές της τάξης των 5 εκατομμυρίων.

«Ολοκληρώνουμε την περιφερειακή μας στρατηγική για την προσαρμογή στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης, δράση που θα συνδεθεί, εκτός των άλλων και με την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία παρατηρητηρίου περιβάλλοντος, με τη δημιουργία γεωχωρικών εργαλείων καταγραφής, εισαγωγής και εκμετάλλευσης δεδομένων, αναφορά ως ένα αξιόπιστο και ελεύθερο προς τον πολίτη σύστημα υποστήριξης διαδικασιών ελέγχου αλλά συγχρόνως και ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Περιφέρεια έχει παρέμβει  στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία είναι πλέον υπουργικές αποφάσεις, ενώ έχουν γίνει ήδη κοινές συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με τους δήμους, με όλες τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες της Αττικής, αποδελτιώνονται τώρα τα συμπεράσματα και οι εξειδικεύσεις».

Ο κ Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής  ως εταίρος στη συνδιάσκεψη των περιφερειακών θαλάσσιων περιφερειών με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, της δημιουργίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, την προσβασιμότητα για τις Περιφέρειες που έχουν γεωγραφικά μειονεκτήματα, τις πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα. Επίσης είπε για την συμμετοχή της Περιφέρειας ως εταίρος,  στη Συμμαχία των Πολιτειών και Περιφερειών, The States and Regional  Alliance, και μέσω αυτής τις παγκόσμιες διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και καθορίζεται η πορεία των ενεργειών. Στα πλαίσια αυτής της συμμετοχής αναπτύχθηκε δράση όσον αφορά στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου της Περιφέρειας Αττικής και γενικότερα έγιναν δράσεις σχετικές με την άμυνα απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών συστήνουν  μία νέα υποδομή: το παρατηρητήριο γεωπολιτικών και κλιματικής αλλαγής στα Αντικύθηρα, το ΠΑΓΓΑΙΑ, κατά τα πρότυπα του συστήματος παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού GAW-WMO. Το ΠΑΓΓΑΙΑ θα λειτουργεί ως εθνικός κόμβος για την αδιάλειπτη παρακολούθηση κλιματικών παραμέτρων και την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας για ακραία φυσικά φαινόμενα.

«Θεωρώ ότι στη Μάνδρα κάναμε έναν άθλο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναγνωστόπουλος σημειώνοντας «αυτή τη στιγμή λοιπόν, κατασκευάζουμε ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2001. Κατέληξε να γίνει οριοθέτηση του ρέματος το οποίο κατασκευάζουμε το 2016. Και μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατασκευάζουμε το έργο». Ο ίδιος εξήγησε ότι το αντιπλημμυρικό έργο δεν θα έφτανε από μόνον του να καλύψει το φαινόμενο της μεγάλης πλημμύρας καθώς ήταν για περίοδο επαναφοράς πλημμύρας 50 ετών και η μεγάλη νεροποντή ήταν φαινόμενο των 100 ετών. Ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, που εκπόνησε σχετική μελέτη εξετάζονται στην περιοχή παράλληλα έργα ορεινής υδρονομίας, καθώς επίσης ότι προωθείται όχι όπως υπήρχε μελέτη βελτίωσης αλλά νέα παρέμβαση αλλαγής χάραξης της Παλαιάς Εθνικής Οδού. «Θα ξανακάνουμε το ρέμα-ρέμα και θα καταργήσουμε τον δρόμο. Ο δρόμος θα πάει προς τα ανάντη και θα οριοθετήσουμε με τα δεδομένα που θα μας δώσει το ΙΓΜΕ το συγκεκριμένο ρέμα, το οποίο λειτουργεί μεν με τις καθημερινές βροχές και συνθήκες, δεν λειτουργεί όμως με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής» είπε ο ομιλητής.

Γιώργος Πατούλης: Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης: «Χωρίς πολιτική προστασία η Αττική με ευθύνη της Περιφέρειας. Δεν θα επιτρέψουμε να νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους»

Την πεποίθηση πως τα «κλειδιά» για ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας που θα θωρακίζει τη χώρα και τους πολίτες, είναι να βασίζεται σε ένα μοντέλο αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων αλλά και οι αρμόδιοι να θεσμοθετούν με γνώμονα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.Σε παρέμβαση του στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής», επικαλούμενος τις πρόσφατες τραγωδίες στο Μάτι αλλά και στη Μάνδρα, υπογράμμισε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν αλλά αυτοί που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και πρόληψης είναι η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία.

 «Φτάνουν οι διαπιστώσεις. Το κράτος νομοθετεί και οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τα κονδύλια για την πολιτική προστασία της χώρας και των πολιτών. Αυτοί έχουν την ευθύνη και όχι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού που προσπαθεί σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, να προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη. Αλλά και εκείνοι που είχαν τους πόρους, είχαν την αρμοδιότητα, είχαν και τις μελέτες δεν έκαναν τίποτα. Και αναφέρομαι στη περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής και στο θέμα της Μάνδρας που η Περιφέρεια ενεργοποιήθηκε κατόπιν εορτής αφού χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πού ήταν ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας; Ανύπαρκτος. Ακούσαμε να λένε ότι προσπαθούν από το 2001 να διευθετήσουν τα ρέματα. Πόσα χρόνια χρειάζονται δηλαδή; Είναι ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες αυτές της Περιφέρειας γιατί είχε όλα τα δεδομένα και το χρόνο για να υλοποιήσει τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πρόταση της ΚΕΔΕ

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει στην πολιτεία, στους φορείς, στην ίδια τη κοινωνία το δικό της σχέδιο για ένα αποτελεσματικό σύστημα όχι μόνο διαχείρισης καταστροφών αλλά μιας συνολικής πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Αναγνώριση, ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων ξεχωριστά για κάθε αιτία κινδύνου σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας Δήμων.

β) Αποκεντρωμένη οργάνωση και λειτουργία ενός αυτάρκους μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη βάση της εγγύτητας αλλά και με γνώμονα τη γεωμορφολογία του ελλαδικού χώρου 
γ) Ξεκάθαρο, απλουστευμένο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένες και αποκλειστικές αρμοδιότητες για κάθε επίπεδο της διοίκησης και με πολύ συγκεκριμένες για τους φορείς της αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού. Δε μπορεί τη στιγμή που καίγονται σπίτια και χάνονται ζωές να ψάχνουμε στο χάρτη αν η φωτιά πέρασε τα διοικητικά όρια ενός Δήμου για να μεταβιβαστεί αυτόματα για παράδειγμα η αρμοδιότητα της εκκένωσης από το Δήμο στη Περιφέρεια.

δ) Κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εστιάζει στο επίπεδο της θέσπισης κανόνων, εγχειριδίων επιχειρησιακής λειτουργίας, μοντέλου οργάνωσης, περιεχομένου εκπαίδευσης στελεχών και εθελοντών

ε) Ειδικό πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα Σχολικά κτίρια αλλά και τα Δημοτικά κτίρια.

στ) Επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε Δήμο και οργάνωση τοπικών μηχανισμών που θα εγγυώνται την άμεση παρέμβαση του μηχανισμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας με την ελάχιστη χρονική απόκριση. Παράλληλα πρόσληψη και εκπαίδευση στελεχών στους Δήμους που θα στελεχώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ και το ΙΤΑ με την επιστημονική συνδρομή του ΕΚΠΑ έχει σχεδιάσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το πρόγραμμα θα αφορά τη σχολική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς, εθελοντικές ομάδες και τους ίδιους τους πολίτες. «Περιμένουμε από την Πολιτεία να το στηρίξει και οικονομικά» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

«Δώστε στην Αυτοδιοίκηση τους Πόρους από το Πράσινο Ταμείο»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς πόρους δεν μπορεί να οργανωθεί, εστιάζοντας στα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο που αντί να πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση για έργα προς όφελος των πολιτών, καλύπτουν τα ελλείμματα ενός σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους.

«Θεωρούμε εγκληματική τη τακτική αυτή, αφού στέρησε από τους Δήμους και τους πολίτες που κατέβαλαν πρόστιμα και τέλη τη δυνατότητα πολεοδομικών και ρυμοτομικών ρυθμίσεων. Θα ζητήσει κανείς καμία συγγνώμη για τα 2 δις που εισέπραξαν και δεν μας απέδωσαν; Απαιτούμε έστω και τώρα την άμεση αποδέσμευση ποσοστού τουλάχιστον 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου και την άμεση απόδοσή τους στους Δήμους για την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα ανακουφίσουν πολεοδομικά τους Δήμους μας και δράσεων που θα ενισχύσουν τη περιβαλλοντική προστασία, τις παρεμβάσεις πρόληψης και αναχαίτισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την ποιότητα ζωής στους οικισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επιπρόσθετα προτείνουμε την δέσμευση πόρων στα πλαίσια του Θεματικού Στόχου 5 του ΕΣΠΑ 2014-2020 και προτείνουμε να εξειδικευτεί αντίστοιχη πρόσκληση στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την εξασφάλιση εξοπλισμού και μέσων οργάνωσης της πολιτικής προστασίας από τους φορείς της αυτοδιοίκησης» επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς αποκεντρωμένη λειτουργία, αλλά και χωρίς τον ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών δεν υφίσταται.

Κωστής Χατζηδάκης: Βουλευτής και Αντιπρόεδρος ΝΔ

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που αυτή δημιουργεί παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης Βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ημερίδα του ΤΕΕ με  θέμα :  «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, πολιτική προστασία και έργα υποδομής», υπογραμμίζοντας ότι «η ΝΔ αναγνωρίζει την απόλυτη σοβαρότητα του θέματος, ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό, που θα την δείτε αν, με τη δύναμη του λαού γίνει Πρωθυπουργός της χώρας».

«Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή δημιουργεί είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Το διαπιστώνουμε με δραματικό τρόπο, με τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν κοστίσει εκατοντάδες ζωές στη χώρα μας. Και γνωρίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Για να μη ζήσουμε, λοιπόν, ποτέ ξανά άλλες τραγωδίες όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ Χατζηδάκης και τόνισε:

-«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστροφές στην τύχη. Πρέπει να προχωρήσουμε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα για να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας».

Στη συνέχεια ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αυθαίρετη δόμηση. Είπε ότι «η κυβέρνηση μετά το Μάτι μίλησε για την αυθαίρετη δόμηση, ορθώς σε κάποιο βαθμό, είπε ότι θα προχωρήσει αμέσως στην κατεδάφιση αυθαιρέτων. Η εντύπωση η οποία δόθηκε είναι ότι θα είχαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κατεδαφίσεων. Και είμαστε στα όρια του πολιτικού ανέκδοτου, πικρού ανέκδοτου».

Ο κ Χατζηδάκης παράλληλα με την άναρχη δόμηση, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, καθώς «τα έργα αυτά δεν αποφέρουν άμεσα ψήφους -πάρτε για παράδειγμα για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά που δεν φαίνονται καν! Ως εκ τούτου τέτοια έργα δεν προτάσσονται» μίλησε και  για τα κενά στο θέμα της δασοπροστασίας. Και χαρακτηριστικά τόνισε: «Αν μάλιστα κανείς συνδυάσει αυτή τη διαπίστωση με τις παραδοσιακές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, έχει την απάντηση στο ερώτημα «γιατί συνέβησαν οι καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι».

«Και αν κανείς λάβει υπόψη του την έλλειψη πολιτικού θάρρους, έχει την απάντηση στο γιατί όλες οι ευθύνες επιχειρήθηκε να μετατεθούν στο παρελθόν, ή στην άναρχη δόμηση, ή στην κακή μας μοίρα, αντί οι αρμόδιοι (παύλα αναρμόδιοι) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δούμε –έστω και εκ των υστέρων- πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αντίστοιχες κρίσεις» είπε ο Βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι: «Ενδεικτικό του πόσο πιο αποδοτική θα μπορούσε να ήταν η αντιμετώπιση της καταστροφής στο Μάτι είναι το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή  κ. Συνολάκη, που λέει ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή οι κάτοικοι!»

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Δεν λέει κανείς να κάνουμε θαύματα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μιλάμε για αυτό το θέμα ως αλάθητοι. Όμως βλέπουμε ότι μια κυβέρνηση που ήρθε υποσχόμενη ότι θα αντιμετωπίσει αμέσως όλα τα ζητήματα –συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα οποία συζητάμε, τελικά έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα». Ειδικότερα οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν:

·         Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να αναλάβει όλο το συντονισμό. Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως μονοπρόσωπο όργανο, ειδικά την ώρα της κρίσης, να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις και να είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον Πρωθυπουργό.

·         Απαραίτητος ο καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Να υπάρχουν  ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

·         Να γίνει ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες για όλα τα θέματα. Για πυρκαγιές, για πλημμύρες, για σεισμούς, αλλά και για οικολογικές καταστροφές όπως αυτή που είδαμε πέρυσι με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Για τέτοιες περιοχές μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην εκπόνηση ενός σχεδιασμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Και αυτός να είναι έτοιμος εντός ενός εξαμήνου.

·         Νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το χάσμα, μεταξύ δασικών  υπηρεσιών και Πυροσβεστικής. Αυτές οι δύο υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται.

·         Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

·         Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία υπάρχει στη διάθεσή μας ειδικά στην πρώτη προσβολή.

·         Αξιοποίηση και πόρων του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το σημείο ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην  ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτή και από την κυβέρνηση, να καλύψει το Ίδρυμα Νιάρχος την έλλειψη που έχουμε σε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

·         Ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

·         Άμεσες ενέργειες για τη μείωση του υψηλού κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου σε περιοχές που έχουν πληγεί,

·         Έργα ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.

·         Στοχευμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, με εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας,

·         Αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ – ΥΠΕΝ/ΕΓΥ), η οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει τα πλέον έγκυρα και πρόσφατα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, από όλους τους φορείς.

Ο κ Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πέρυσι, μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα, δημιούργησε μια ομάδα ειδικών με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΤΕΕ, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένα πορίσματα. Διότι δεν θέλαμε να μείνουμε μόνο στην κριτική, αλλά να κάνουμε και προτάσεις.

Στις προτάσεις της ΝΔ ο κ Χατζηδάκης συμπεριέλαβε επίσης τον σχεδιασμό ειδοποίησης των πολιτών, με μέτρα όπως συνεργασίας με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μεταδίδουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μηνύματα που προέρχονται από την πολιτική προστασία σε στιγμές κρίσης. τη  διαμόρφωση βιβλιοθήκης μηνυμάτων ανά περιοχή, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να στείλει ακόμη και εξειδικευμένες οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο να προφυλαχθούν. Και την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

«Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, αλλά μπορούν να σώσουν εκατοντάδες ζωές. Και στην αναζήτηση για τους καλύτερους τρόπους να θωρακίσουμε τη χώρα μας από τέτοια φαινόμενα, είναι δεδομένο πως το ΤΕΕ έχει έναν σημαντικό ρόλο, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης» είπε ο κ Χατζηδάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται σχέδιο, σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης. Για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Είναι χρέος μας ως Έλληνες, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωποι».

Γιάννης Μανιάτης: Βουλευτής ΔΗΣΥ

Η Ελλάδα,  η Ευρώπη, ολόκληρος ο πλανήτης ζει πλέον σε μία νέα πραγματικότητα των τεράστιων κλιματικών μεταβολών και των απίστευτων επιπτώσεων,  που ήδη έχουν και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα εκδηλωθούν στην καθημερινότητα της ζωής των κοινωνιών τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης βουλευτής ΔΗΣΥ κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «φυσικές καταστροφές: πρόληψη πολιτική προστασία και έργα υποδομής». Αναφέροντας ότι πριν λίγες μέρες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανακοίνωσε στοιχεία μελέτης,  σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2100 οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή θα είναι της τάξης των 700 δις ευρώ ο κ Μανιάτης  έθεσε το ζήτημα ως εξής:

«Η επιλογή λοιπόν είναι τα 700 δις ευρώ θα τα πληρώσουμε για να επουλώσουμε πληγές που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή ή θα τα επενδύσουμε ως «proactive»  κοινωνία για να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας, τις ζωές τους και να κάνουμε μία άλλου είδους φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη;»

Ο  Γιάννης Μανιάτης στην προτεραιότητα των προτάσεων του έθεσε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε πραγματικό αποφασιστικό όργανο της πολιτείας, τόσο κατά τη διαδικασία της πρόληψης,  όσο και κατά τη διαδικασία της αντιμετώπισης του κινδύνου. Ο ίδιος σχολίασε μάλιστα ότι «αυτό που συμβαίνει πολλές φορές στα διάφορα υπουργεία,  οι υπεύθυνοι για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης να είναι σε θέσεις ψυγείου πρέπει να σταματήσει. Αυτά που ξέραμε μέχρι πριν 10 χρόνια έχουν τελειώσει».

Με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε ο κ Μανιάτης το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα, θυμίζοντας ότι ως Δημοκρατική Συμπαράταξη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του από το 2016 έχει καταθέσει πρόταση,  που προβλέπει την ενεργειακή  αναβάθμιση κάθε χρόνο 50.000  κτηρίων με φοροαπαλλαγές. Πρόταση η οποία, με βάση μελέτη του ι ΙΟΒΕ  θα έχει ως αποτέλεσμα να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες και ταυτοχρόνως να εισπράττει το δημόσιο 100 εκατομμύρια παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ και την έκδοση τιμολογίων από τα υλοποιούμενα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Σχετικά ο κ Μανιάτης  σχολίασε ότι «η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ιι»,  σε συνέχεια του «εξοικονομώ κατ΄οίκον ι»,  που έτρεχε και είχε αναβάθμιση ενεργειακά 50.000 κατοικίες.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε ακόμη και για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων,  ειδικά όταν πρόκειται για παράνομα κτίσματα σε αιγιαλούς ρέματα και αναδασωτέες εκτάσεις,  σχολιάζοντας « χαίρομαι που έστω στα λόγια  η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να γίνουν», αναφέροντας παράλληλα ότι ενώ από το 2014 είχε δρομολογηθεί μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων αυτό σταμάτησε τον Μάρτιο του 2015 με εντολή της σημερινής Κυβέρνησης»

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε ακόμη  ότι «όλοι πια ξέρουμε ότι αν υπήρχε κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού νωρίτερα στο Μάτι δεν θα θρηνούσαμε τόσες χαμένες ψυχές».  Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία του ΟΑΣΠ,  δίνοντας συγχαρητήρια στους επιστήμονες που δουλεύουν στα θέματα αντισεισμικής προστασίας και πρότεινε να αντιγραφεί με δυναμικό και κριτικό τρόπο το μοντέλο του ΟΑΣΠ και να μεταφερθεί και στα θέματα των πλημμυρών και των πυρκαγιών.

Ο κ Μανιάτης έθεσε επίσης το ζήτημα της ποιότητας των μελετών και των κατασκευών έργων,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα που μιλάμε υλοποιούνται τεχνικά έργα με έκπτωση 65% και εκπονούνται μελέτες αντιπλημμυρικές και άλλες με εκπτώσεις 85%. Εάν αυτό δεν το σταματήσουμε είναι μία πλημμυρίδα που τυπικά θα μας λέει ότι ως κοινωνία περάσαμε κάποια χρήματα σε δημόσιες επενδύσεις αλλά στην πραγματικότητα η επένδυση αυτή θα είναι τόσο σαθρή θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια που ουσιαστικά θα αφήνει ανοχύρωτη την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής

Στις προτάσεις του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ συμπεριέλαβε επίσης την ανάγκη όταν εκπονείται μία μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικού σχεδιασμού ή προστασίας από πυρκαγιές τότε κορυφαίο στοιχείο αυτών των σχεδίων να είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα επαγρύπνησης της κοινωνίας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά «να σώσουμε πρώτα ψυχές ανθρώπων με τη γρήγορη ειδοποίηση,  την προετοιμασία της άσκησης πριν συμβεί το αρνητικό γεγονός και μετά να κάνουμε τα υπόλοιπα εξαιρετικής σημασίας». Πρόσθεσε  ότι «αυτή η πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όσα χρήματα και αν έχουμε δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε τα απαραίτητα χρήματα που απαιτούνται για τις θηριώδεις υποδομές τα επόμενα 50 χρόνια»

Ο  ίδιος ανέφερε  ότι χρειάζονται σχέδια προστασίας και ότι η νέα τεχνολογία με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δορυφορικές εικόνες που μπορούν να δώσουν αμέσως στοιχεία για κάθε έκτακτο συμβάν μαζί με την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία, τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τέλος ο κ Μανιάτης πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι τεχνικοί και επιστημονικοί φορείς να πάρουν μία νέα «εθνικής σημασίας», όπως είπε πρωτοβουλία,  ώστε «να πειστούν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης,  τα κόμματα όταν καταθέτουν προτάσεις ή συζητούν προϋπολογισμούς του Κράτους να βαδίζουμε σε μία κοινωνία η οποία πρώτα από όλα θα προστατεύει τους ανθρώπους της».

Εύη Γεωργιάδου: μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το πραγματικό ερώτημα είναι για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα όπως λέμε και να έχει νόημα αυτές οι διακηρύξεις που τίθενται κάθε τόσο από όλους ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα, να μην ξανά έχουμε καταστροφές όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική αιτία» σημείωσε κατά την ομιλία της στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας& Έργα Υποδομής»,  η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ίδια ανέπτυξε τον λόγο της σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Και πολλές φορές ακούμε, είναι θέμα κάποιων ανίκανων υπουργών, περιφερειαρχών, δημάρχων, είναι θέμα αδιαφορίας, είναι θέμα απλά μετάθεσης ευθύνης; Προφανώς υπάρχουν και ζητήματα ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο βοηθάει στο να έχεις μία μετάθεση ευθύνης. Φυσικά και υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες.  Αλλά το ζήτημα, όμως, στην πραγματικότητα στην βάση του είναι πολιτικό. Και έχει να κάνει με το εξής, ότι όλα αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα και είμαστε αθωράκιστοι απέναντι και στις φυσικές καταστροφές, με την επιδείνωση που θα υπάρχει και με την κλιματική αλλαγή αλλά και σε άλλους κινδύνους, έχουν να κάνουν ότι ο δρόμος ανάπτυξης στον οποίον βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή έχει ένα συγκεκριμένο κριτήριο, είναι το καπιταλιστικό κέρδος, είναι η κερδοφορία των ομίλων.  Μπορεί να ακούγεται ξύλινο, πολλές φορές ακούγεται αυτό όταν μιλάει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στην πραγματικότητα όμως αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους πρέπει να δούμε την πραγματική αιτία που είναι αυτή.  Διότι σήμερα, στο δρόμο ανάπτυξης τον οποίο βιώνουμε αυτή τη στιγμή, η οικονομική ζωή έχει ως κριτήριο ακριβώς το καπιταλιστικό κέρδος, τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομίλων για μία σειρά πλευρές με κριτήριο την κερδοφορία τους και από αυτή την άποψη το τι έργα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, με τι προδιαγραφές θα γίνουν, πώς θα λειτουργούν μία σειρά δραστηριότητες, πώς θα είναι η πολιτική προστασία και πώς όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα τεχνικά μέτρα και με την οργάνωση των μέτρων βασίζονται ακριβώς και σχεδιάζονται με αυτό το κριτήριο, δεν σχεδιάζονται κεντρικά με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.  Και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και σε κάθε μεγάλο ατύχημα και σε κάθε φυσική καταστροφή, δυστυχώς έρχεται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα.  Και η κρατική πολιτική ιεραρχεί τις αποφάσεις της με αυτό το κριτήριο, με το κριτήριο του πώς θα υπηρετήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων, και από αυτή την άποψη, με αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε όλα τα κενά και τα ελλείμματα τα οποία υπάρχουν σήμερα, δεν είναι τυχαία κενά, δεν είναι τυχαία ελλείμματα αλλά έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτό το δρόμο ανάπτυξης».

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφού ανάπτυξε τα επιχειρήματα της και τεκμηρίωσε τις θέσεις της, συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματα, ολοκλήρωσε την  ομιλίας της λέγοντας: 

«Τα ζητήματα λοιπόν που έχουν να κάνουν και με την πρόληψη και με την εκπαίδευση και την ενημέρωση του πληθυσμού, με το να αξιοποιήσουμε τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία υπάρχουν, δηλαδή σήμερα έχει προχωρήσει η επιστήμη στο να έχεις ας πούμε έγκαιρη ειδοποίηση και παρακολούθηση, για παράδειγμα, μιας μεγάλης πυρκαγιάς ή ενός τεχνολογικού ατυχήματος, το να μπορέσουν να εφαρμοστούν μια σειρά τέτοια μέτρα είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών και όχι στο ότι δεν υπάρχουν μέθοδοι και τεχνολογίες. Πρέπει λοιπόν ο λαός να απαιτήσει άμεσα να ληφθούν αυτά τα μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Και πρόληψης και υποδομών και προστασίας και πολιτικής προστασίας. Βεβαίως, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Στον βαθμό που θα συνεχίσουμε να οδεύουμε σε αυτόν τον δρόμο σήμερα, όπου τα κλειδιά της οικονομίας συνεχίζουν να τα έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία. Και γι’ αυτό και εμείς αναδεικνύουμε τη σημασία μιας άλλης οικονομίας, όπου με κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο οι λαϊκές ανάγκες θα μπαίνουν στο προσκήνιο στο σύνολό τους και από την άποψη της εργασίας και από την άποψη όλων των αναγκών και των δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως της προστασίας της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος. Και για μια τέτοια προοπτική, αξίζει να βγούμε στο δρόμο αγωνιστικά και αποφασιστικά».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos