Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη μονή Κρουσταλένιας
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη μονή Κρουσταλένιας

Μερικά χρόνια αφ΄ότου θεσπίστηκε και επίσημα η Μάχη του Λασιθίου με διάταγμα, από το 2007 και μετά, ανελλιπώς, τιμάται το γεγονός στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο μνημείο που έχει αναγερθεί ειδικά, στο σημείο όπου έγινε η μάχη, στη Μονή Κρουσταλένιας, η επέτειος, συνήθως τέλος Μαΐου. Ημερομηνία κατά την οποία κορυφώθηκε η μάχη, η 21η Μαΐου του 1867.

Και αυτή τη φορά, στο μνημείο που βρίσκεται στη Μονή Κρουσταλένιας, αφού μεταφέρθηκε η εικόνα από το μοναστήρι, ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος, Ιερείς και μοναχοί, έψαλλαν επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών.

Για τη μάχη μίλησε ο ιστορικός κ. Καλογεράκης, ενώ ο τελευταίος χαιρετισμός του απερχόμενου πλέον, μετά από τρεις θητείες,  δημάρχου Γιώργου Μηλιαρά, περιείχε και το στοιχείο της συγκίνησης.

Παρόντες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και σωμάτων ασφαλείας, οι βουλευτές του νομού, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΗΝ 1/6/2014.

Σεβασμιότατε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι ,

Σας καλωσορίζω σήμερα σ’ αυτό τον ιερό χώρο-σύμβολο της γιγαντομαχίας του Λασιθίου το τελευταίο δεκαήμερο Μαΐου του 1867 και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στην σεμνή αυτή τελετή μνήμης και απόδοσης τιμής στους ήρωες προγόνους μας. Είναι η 147η επέτειος της μάχης και ο 8ος επίσημος εορτασμός της ιστορικής επετείου, μετά την ανακήρυξή της ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας τον Απρίλιο του 2007 με το 68/2007 Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο 84/23.4.2007 ΦΕΚ της Ελληνικής Πολιτείας

  • 1867-2007: Μια περίοδος 140 χρόνων λησμονιάς για το μεγάλο ιστορικό γεγονός του τόπου μας. Όμως έστω και καθυστερημένα από το 2007 και μετά το Λασίθι, οι πολίτες του, επίσημοι εκπρόσωποι της πολιτείας και οι τοπικές αρχές αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής με σεβασμό και λαμπρότητα, στο νεόδμητο αυτό χώρο, όπου μνημιόσαμε με συμβολισμούς το μεγάλο ιστορικό γεγονός του τόπου μας.
  • Τα τελευταία 8 χρόνια στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις στον συμβολικό αυτό χώρο, κεντρικοί ομιλητές ήταν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, που ανέξειξαν τα ιστορικά γεγονότα και νιώθω σήμερα την ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να  τους ευχαριστήσω δημόσια και να αναφέρω τα ονόματά τους:
  1. Γιώργος Παναγιωτάκης (2007)
  2. Μιχάλης Κασωτάκης (2008)
  3. Γιώργος Νικολακάκης (2009)
  4. Νίκος Ψιλάκης (2010)
  5. αείμνηστος, Γιάννης Χρηστάκης (2011 σήμερα είναι το ετήσιο μνημόσυνο του).
  6. Μανόλης Τσικαλάς (2012)
  7. Μαρία Τζενάκη – Σωμαρά (2013)
  8. Γιώργος Καλογεράκης (2014)

Σήμερα, στο τελείωμα του υπέροχου ταξιδιού που κάναμε όλοι μαζί, κρατώντας εγώ το τιμόνι του Δήμου μας τα τελευταία 12 χρόνια, και προσπαθώντας με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων του, νιώθω έντονα την ανάγκη να πω ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους προσπάθησαν, εμόχθησαν, εβοήθησαν και με οποιοδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην ανάδειξη της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου και την καθιέρωσή της ως δημόσιας εορτής.

( Ανεχθείτε σας παρακαλώ δύο ακόμη λεπτά την παρουσία μου για να αναφέρω τα ονόματά τους: )

  1. Ευχαριστώ τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας κ.κ. Νεκτάριο που με πάθος στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μου και λαμπρύνει με την παρουσία και τον μελίρρυτο λόγο του τους εορτασμούς της Επετείου.
  1. Ευχαριστώ την  Ι.Μ. Κρουσταλένιας και το ηγουμενοσυμβούλιο της (το με ηγούμενο τότε  τον Αρχιμανδρίτη κ.Δαμιανό Μπελέρη) που παραχώρησαν στο Δήμο την έκταση για την ανέγερση των υποδομών εορτασμού και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις μας στο χώρο αυτό (σήμερα  με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη κ.Αρσένιο Καστρινάκη).
  1.      Ευχαριστώ τους ιερείς του Λασιθίου που συμμετέχουν ανελλιπώς στις εκδηλώσεις του εορτασμού, και ιδιαίτερα τον Π! Κων/νο Χατζογιάννη πρώην εφημέριο Ψυχρού που παραχώρησε αρχικά και συνεχίζεται να παραχωρείται για την ημέρα του εορτασμού την ιερή εικόνα της Παναγίας όπως διασώζεται σήμερα , ιερό κειμήλιο, βεβηλωμένη από την θηριωδία των Τούρκων τις ημέρες της μάχης.
ο δήμαρχος Γιώργος Μηλιαράς, στον απολογισμό... του
ο δήμαρχος Γιώργος Μηλιαράς, στον απολογισμό… του
  1. Ευχαριστώ όλους όσους προσπάθησαν πριν από την τελική μας προσπάθεια, με μνημόσυνα, ομιλίες, παρουσιάσεις, παρεμβάσεις και κάθε άλλη ενέργεια να διατηρήσουν άσβηστη την μνήμη του ιστορικού γεγονότος και την ανάγκη ανάδειξής του.
  1.    Ευχαριστώ την επιτροπή που συνέστησα την 24/11/2005 με την 115/2005 απόφαση Δημάρχου για υποστήριξη την περίοδο των προσπαθειών μου για την καθιέρωση της επίσημης εορτής της Μάχης του Λασιθίου και αποτελείτο από τους:
  • Καραβαλάκη Ιωάννη, Πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Οροπεδίου Λασιθίου, ακούραστο εργάτη της καθιέρωσης της επετείου και εισηγητή της τεκμηρίωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Τζομπανάκη Αντώνιο, Πρόεδρο του Καμπανείου Ιδρύματος.
  • Εργαζάκη Ιωάννη, Εκπαιδευτικό, αντιπρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Πλάτης.
  • Πετράκη Εμμανουήλ, Πρόεδρο του Συνδέσμου Λασιθιωτών Ηρακλείου.
  • Δουκιαντζάκη-Σπανάκη Χρυσούλα, Πρόεδρο του Συλλόγου Λασιθιωτών Αθηνών
  • Πιταροκοίλη Περικλή, Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχρού.
  • Κουμαρτζή Φρίξο, Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσα Λασιθίου.
  • Κρασανάκη Αδαμάντιο, Πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΠΟ
  • Παπαδάκη Εμμανουήλ, Πρόεδρο Συλλόγου Τζερμεδιανών Αττικής.
  1. Ευχαριστώ το Δ.Σ. του Δήμου μας που  συνεδρίασε την 12/07/2005 και αποφάσισε ομόφωνα  με την 113/2005 απόφαση του :
  • Tην ανάδειξη της μεγάλης μάχης του Λασιθίου ως σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας και την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού της επετείου, με ευθύνη του Δήμου.
  • Τον εορτασμό της επετείου κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.
  • Την εξουσιοδότηση του δημάρχου να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έγγραφα, παραστάσεις και ότι άλλο απαιτεί ο Νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι οδηγίες του Υπουργείου, για την καθιέρωση της επετείου.

Παρόντες στη συνεδρίαση  ήταν οι:

Γιάννης Παπαματθαιάκης

Γιάννης Γιαλούρης

Νίκος Στιβακτάκης

Μενέλαος Μακαρούνης

Μαρία Πάτερου

Γιάννης Στιβακτάκης

Γιάννης Τσιχλάκης

Γιώργος Αθανασάκης

Μανώλης Κρασανάκης

Βαγγέλης Σπανάκης και

Δημήτρης Παπαδάκης.

αρκετός κόσμος στο μνημείο παρακολούθησε την εκδήλωση
αρκετός κόσμος στο μνημείο παρακολούθησε την εκδήλωση
  1. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου δημάρχους που με υποστηρικτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους και  επιστολές συμπλήρωσαν την προετοιμασία του φακέλου του αιτήματος της καθιέρωσης της επετείου προς το Αρμόδιο Υπουργείο και συγκεκριμένα τους:

1)       Γιάννη Λουκαράκη, Αγίου Νικολάου

2)      Μανόλη Κλαδάκη, Βιάννου

3)      Κωστή Λαγουδάκη, Μαλλίων

4)      Νίκου Καστρινάκη, Νεαπόλεως

5)      Νίκου Χριστοφακάκη, Ιεράπετρας

6)      Τον τότε Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα και

7)      Τον τότε αείμνηστο Νομάρχη Λασιθίου  Αντώνη Στρατάκη

  1. Ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο που συνέταξε και εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχετικό Π.Δ. καθώς και την δ/ντρια του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ελευθερία Καμπόλη για την βοήθειά της στην προσπάθεια αυτή.
  1. Ευχαριστώ τους βουλευτές του Νομού μας Γιάννη Πλακιωτάκη, Μιχάλη Καρχιμάκη και Κώστα Δερμιτζάκη, για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες μου και την τακτική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.
  1. Ευχαριστώ τους προϊστάμενους των στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών του νομού μας που λαμπρύνουν με την συμμετοχή τους τις επετειακές εκδηλώσεις μας κάθε χρόνο
  1. Eυχαριστώ όλους όσους μέσα από συλλόγους, οργανώσεις, σωματεία και άλλους φορείς, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και συμβάλλουν την επικράτηση του εορτασμού ως μία από τις σημαντικότερες ιστορικές επετείους του Νομού και της Κρήτης γενικότερα.
  1. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του Δήμου, που εμόχθησαν και μοχθούν για την ανάδειξη της επετείου, τη δημιουργία των υποδομών της εορτής και τη συντήρηση τους, καθώς και την προετοιμασία κάθε χρόνο της επετειακής εκδήλωσης.
  1. Ευχαριστώ όλους όσους άθελά μου παραλείπω να ονομάσω αυτή τη στιγμή καθαρά λόγω αδυναμίας της μνήμης μου.
  1. Ευχαριστώ τα Μ.Μ.Ε. Λασιθίου, Ηρακλείου που ανέδειξαν και αναδεικνύουν κάθε φορά το ιστορικό της μεγάλης Μάχης και  φυσικά ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς τους Λασιθιώτες, τους φίλους και επισκέπτες μας που καθιερώνετε με την παρουσία σας την ανάγκη ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων και την απόδοση των οφειλόμενων τιμών.

Τέλος αφήνω παρακαταθήκη στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές ως επιβεβλημένη ανάγκη να συνεχίζονται με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε γεγονότα σύμβολα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos