Η Ε.Ε. δίδει κονδύλια, εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε !

Μικρή λιμνοδεξαμενή

Mε δεδομένο ότι η λειψυδρία και η ξηρασία που πλήττουν τα νησιά της χώρας έχουν αναδείξει σε θέμα προτεραιότητας τη διαχείριση των υδάτων, ο Eυρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K Σταύρος Aρναουτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των σχετικών έργων της περιόδου 2000-2006 αλλά και για τις μελλοντικές παρεμβάσεις.
Mε απάντησή της, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Danuta Hubner δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ιδίως στα νησιά, όσον αφορά στον εφοδιασμό τους με νερό αλλά και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Υπογραμμίζει δε, ότι συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά είχαν συμπεριληφθεί στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) της περιόδου 2000-2006. Ταυτόχρονα, τονίζει η Επίτροπος, έργα για τη διατήρηση και διαχείριση των υδάτινων πόρων προβλέπονταν, τόσο στο Ταμείο Συνοχής όσο και στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη καθώς και στα οριζόντια Επιχειρησιακά Προγράμματα όπως το ΕΠ Περιβάλλον και το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα.

Aν και η Επίτροπος Hubnerπαραπέμπει στις ελληνικές αρχές για τη λεπτομερή περιγραφή και την πορεία υλοποίησης των έργων, ωστόσο, δίνει ενδεικτικά στοιχεία για την απορροφητικότητα που εμφανίζουν σχετικοί άξονες προτεραιότητας στα ΠΕΠ των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας αλλά και των σχετικών μέτρων του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1, κανένα μέτρο ή άξονας προτεραιότητας – με εξαίρεση το ΠΕΠ Κρήτης δεν εμφανίζει απορροφητικότητα μεγαλύτερη του 65%.

Πίνακας 1: Ενδεικτική πορεία δράσεων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας και

τη διαχείριση υδάτινων πόρων (2000-2006)

Άξονες προτεραιότητας στα ΠΕΠ των νησιωτικών περιοχών

εκατ. ευρώ

% απορροφητικότητας

ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου διατέθηκαν – άξονας προτεραιότητας 2 μέτρο 1 «Περιβαλλοντική υποδομή»,

62,8
63%

ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου – άξονας προτεραιότητας 1 μέτρο 3 «Περιβάλλον – αναστροφή της τάσης δημογραφικής συρρίκνωσης και της περιθωριοποίησης»

3,1
58%

ΠΕΠ Κρήτης – άξονας προτεραιότητας 2 μέτρο 1 «Διαχείριση στερεών, υγρών αποβλήτων και αποβλήτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και ενίσχυση της υποδομής παροχής νερού»

34
73%

ΠΕΠ Ιονίων Νήσων – άξονας προτεραιότητας 6 μέτρο 2 «Βελτίωση της ποιότητας ζωής και προστασία του περιβάλλοντος».

2,3
37%

Εθνικό πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη (2000-2006)

Μέτρο 6.1 «Ολοκλήρωση εγγειοβελτιωτικών έργων του 2ου ΚΠΣ για την Ελλάδα»

36
64%

Μέτρο 6.2 «Ταμίευση και εκμετάλλευση επιφανειακών απορροών – Τεχνητοί εμπλουτισμοί υπόγειων υδροφορέων – Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των συνθηκών άρδευσης».

97
60%.
 

 

Σχετικά με τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι οι κατηγορίες δαπανών με συγκεκριμένο προορισμό έχουν περιληφθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα ώστε να καθοριστεί η χορήγηση των κονδυλίων. Συγκεκριμένα, για την κατηγορία 45 «Διαχείριση και κατανομή των υδάτινων πόρων», έχουν διατεθεί 28,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΠ για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και 27,3 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΠ για την Πελοπόννησο, τη δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Δεν είναι, όμως, ακόμα γνωστό πώς θα διατεθούν τα κονδύλια σε αυτές τις περιφέρειες.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos