Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Αρχιμανδρίτου  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο
από τη χειροτονία

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως π. Αμβροσίου Σκαρβέλη.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών.

Ειδικότερα, συμμετείχαν οι Παν/τοι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ, Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, Γοργολαΐνι Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, ο Πανοσιολ. Ιεροκύρηκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Πανοσιολ. Παΐσιος Δερμιτζάκης εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, οι Πανοσιολ. Εφημέριοι του ναού Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των Γ΄ και Β΄ Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστιανάκης και Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Αρχιερ. Επίτροπος της Η΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. του Οικουμενικού π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και ο Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας Αιδεσιμ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, ενώ έψαλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, εμφανώς συγκινημένος, ο χειροτονηθείς Πρεσβύτερος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου στην πορεία του, καθότι εκείνος, «ως κατεξοχήν εκφραστής του Ευαγγελιστού της αγάπης αγίου  Ιωάννου του Θεολόγου, έδωσε την κανονική συμμαρτυρία του ως Πρωτοσύγκελλος και εγγυήθηκε για την είσοδό του στην Εκκλησία ως Κληρικού, ενώ με την προτροπή του αποπεράτωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης και πριν λίγο καιρό κάθισε ξανά στα θρανία για να πιστοποιηθεί ως Διαμεσολαβητής.

Επίσης, τον εμπιστεύτηκε απόλυτα από την πρώτη μέρα της αρχιερατικής διακονίας του, αναθέτοντάς του υψηλές και δύσκολες αποστολές, τις οποίες κλήθηκε να φέρει εις πέρας με την βοήθεια πρώτα του Θεού και την καθοδήγηση του Σεβ. κ. Κυρίλλου, έχοντας ως μοναδική επιδίωξη και στόχο το συμφέρον μόνο της Εκκλησίας του Χριστού και καμία προσωπική φιλοδοξία».

Στην συνέχεια ο π. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του και τον στήριξαν μέχρι σήμερα. Ιδιάιτερα αναφέρθηκε στους Ηγουμένους της Μονής Ι. Καψά π. Μεθόδιο Περάκη και στον Γέροντα Ηγούμενο της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού π. Φιλόθεο Σπανουδάκη «που τον αναδέχτηκε και η παρουσία του διδάσκει πολλά μαζί με τη ζωντανή ιστορία που κουβαλά στους ώμους σου και καταδεικνύεται από τα άσπρα γένια σου και τα ροζασμένα χέρια του», τον Αιδεσιμολ. π. Φιλοκτήμονα Αυγουστινάκη, Εφημέριος της Ενορίας του, «για το γνέψιμό του να μπει πρώτη φορά στο ιερό βήμα», την Κυρία Πορταΐτισσα την Έφορο και Προστάτιδα της Μονής των Ιβήρων και στον ακούραστο παριστάμενο Γέροντα Ναθαναήλ «που κρατεί άσβεστο το καντήλι της», τους κατά σάρκα γονείς του Γεώργιο και Άρτεμη, και τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, σημειώνοντας ότι «σε αυτόν οφείλει το παν».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ. Κύριλλος στο λόγο του αναφέρθηκε στα μηνύματα ευαγγελικής παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου, σημειώνοντας ότι αποκαλύπτει δύο κόσμους. «Τον κόσμο της έπαρσης, της οίησης και της αυτοδικαίωσης του Φαρισαίου από τη μια, και τον κόσμο της υψοποιού ταπεινώσεως, της εξουθενώσεως, της βαθειάς και ουσιαστικής επιγνώσεως της αμαρτωλότητος και φθαρτότητός μας από την άλλη».

Η ημέρα που  Εκκλησία μας διδάσκει την υψοποιό ταπείνωση και τη δύναμη της προσευχής και της μετάνοιας, συνδυάζεται με την εις Πρεσβύτερον χειροτονία ενός εξαίρετου Κληρικού της Τοπικής μας Εκκλησίας, του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεώς μας π. Αμβροσίου, γνωστού και αγαπητού σε όλους μας. Όπως υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο Πρεσβύτερο,  «μετά από 19 ολόκληρα χρόνια πολυσχιδούς διακονίας στην αγιοτόκο Ιερά Μητροπολή μας επέστη η στιγμή της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας σου.

Η αποδοχή της προσκλήσεως που σου απηύθυνε ο καλών σε Κύριος, έγινε ελεύθερα και αβίαστα από μέρους σου, όταν στα χρόνια της αγαθής νεότητός σου εκάρης Μοναχός στην ιστορική και παλαίφατη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας και έγινες Αδελφός της και εν συνεχεία έλαβες αμέσως τον πρώτο βαθμό του Διακόνου από τα χέρια του μακαριστού Γέροντός μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας, στην Ενορία που μεγάλωσες και μικρό παιδί υπηρέτησες.

Σήμερα, 20 σχεδόν χρόνια μετά, έχοντας ωριμάσει μέσα στην Εκκλησία, αφού διακόνησες με ζήλο τελωνικό ψυχή τε και σώματι την Εκκλησία του Χριστού και όχι πρόσωπα, αφού έπαθες και βίωσες πολλά, αφού απέκτησες πνευματικά εφόδια και εμπειρίες κάτω από τον ελαφρύ ζυγό της ελεύθερης και θεληματικής υπακοής, αφού γνώρισες πολλούς ανθρώπους μέσα στην Εκκλησία, άλλους στολισμένους με την αρετή της τελωνικής ταπεινώσεως και άλλους διακατεχόμενους από την ασθένεια του φαρισαϊσμού και της αυτοδικαιώσεως, αφού αξιοποίησες και αύξησες τα χαρίσματά σου και απέκτησες διοικητικές ικανότητες, καλείσαι να ανέλθεις στον βαθμό του Πρεσβυτέρου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος  απένειμε στο νέο Πρεσβύτερο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, ευχόμενος να τον σκέπουν, να τον περιφρουρούν και να καθοδηγούν τα βήματά του η Παναγία η Ακρωτηριανή, ο Ευαγγελιστής της αγάπης Ιωάννης ο Θεολόγος, ο άγιος Γεώργιος, πολιούχος και προστάτης της Ιεράπετρας, η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη,  πολιούχος και προστάτης της Σητείας, και η Αγία Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος Φωτεινή η Σαμαρείτιδα, και να τον χαίρεται η Τοπική Εκκλησία.

Το αντίδωρο διένειμε ο νέος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, δεχόμενος τις θερμές ευχές όλων, και ακολούθησε καφές και κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στο παρακείμενο «Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη χειροτονία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ.κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, Πέτρος Μαστοράκης και Εμμαν. Βρυγιωνάκης, ο απερχόμενος Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου και νέος Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Ηρακλείου κ. Εμμαν. Παπαδάκης, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι Διοικητές των Αστυν. Υπηρεσιών της Ιεράπετρας, η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙ.Α κ. Μαρία Σακαδάκη- Μπαχλιτζανάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Τσιφετάκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, οι δημ. Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Αστροπεκάκης και Γ. Κουγιουμτζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμ. Φραγκούλης, ο πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιεράπετρας  κ. Ηλ. Νταραράς, ο υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος κ. Νικ. Παπαδάκης, συνεργάτες και εκπαιδευόμενοι του ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ., πολλοί κληρικοί και πλήθος πιστών της Ι. Μητροπόλεως.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos