σημερινή εικόνα

Χιονίζει στο Οροπέδιο Λασιθίου

Χιονοπτώσεις προβλέπονται μέχρι την Παρασκευή στο Οροπέδιο Λασιθίου σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρικών φαινομένων που δίνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών με βάση τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που λειτουργεί στο Τζερμιάδων με τη συνεργασία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Η χιονόπτωση ξεκίνησε στα ορεινά της οροσειράς της Δίκτης από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (Τρίτη 30 Δεκεμβρίου) και συνεχίστηκε όλο το πρωί παρουσιάζοντας αυξομειούμενη ένταση.

Από τις 2 το μεσημέρι εξελίσσεται με ιδιαίτερη ένταση και η θερμοκρασία στο Τζερμιάδων έπεσε στους -3 βαθμούς κελσίου, ενώ το χιόνι έφτασε στους πρόποδες των γύρω βουνών.
Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύκτας αναμένεται να κατέβει στους -8 βαθμούς κελσίου ενώ θα συνεχιστεί η χιονόπτωση.
Αύριο Τετάρτη, (παραμονή Πρωτοχρονιάς) προβλέπεται ασθενής χιονόπτωση και οι τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 0 έως και -8 βαθμούς κελσίου. Η υγρασία θα είναι στο 97% και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-7 μποφώρ. Από το βράδυ της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα φαινόμενα θα ενταθούν και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα συνεχίσει να χιονίζει, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως -7 βαθμούς κελσίου ενώ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Παρασκευή. (αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Οροπέδιο Λασιθίου στην ιστοσελίδα www.meteo.gr)
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις προγνώσεις, έχει από σήμερα το πρωί ξεκινήσει την ενημέρωση των κατοίκων για τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν μέσω της δημοτικής τηλεόρασης. Παράλληλα έχει ειδοποιήσει τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε επιφυλακή έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη χιονόπτωση, ειδικά για τα κοπάδια που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές της Δίκτης.
Σε επιφυλακή είναι το συνεργείο του Δήμου για το ενδεχόμενο εκχιονισμού ενώ και το εκχιονιστικό μηχάνημα (γκρεϊντερ) είναι σε ετοιμότητα προκειμένου εφόσον παραστεί ανάγκη να επιχειρήσει τον καθαρισμό των κεντρικών δρόμων περιμετρικά του κάμπου. Επίσης εφόσον υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση και ενδεχόμενο αποκλεισμού των εισόδων του Οροπεδίου Λασιθίου θα προχωρήσει άμεσα στη διάνοιξη των δρόμων από και προς τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, έτσι ώστε να διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία. «Η ένταση των φαινομένων είναι τέτοιας κλίμακας που πιστεύουμε ότι δεν υπάρξει λόγος ανησυχίας για σοβαρό αποκλεισμό της περιοχής. Αντίθετα νομίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουμε ένα χιονισμένο Οροπέδιο. Ως Δήμος θα φροντίσουμε να μην δημιουργηθούν προβλήματα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες μας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε πως επειδή η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή και πολλοί θα κινηθούν προς την περιοχή μας, καλό θα είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση, ειδικά κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και ενδέχεται να υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα. Εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά και τους περιμένουμε στο Οροπέδιο Λασιθίου», τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos