Ο Πέτρας και Χερρονήσου ΝεκτάριοΑγαπητοί μου,
Μεγάλη και λαμπρή είναι η εορτή των Χριστουγέννων. «Η πρόεδρος και μητρόπολις των εορτών.» Ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος, σαρκώθηκε. Έλαβε δούλου μοφήν. Γεννήθηκε εκ Παρθένου. Σπαργανώθηκε ως βρέφος και ανακλίθηκε στη φάτνη, με την πρωτότυπη συντροφιά των αλόγων ενοίκων του στάβλου.

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν.» Ο Χριστός ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση μας, για να μας καταστήσει κοινωνούς της θεότητός Του. Να μας χαρίσει την θεοκοινωνία. Κι αν ακόμη δεν αμάρταναν οι πρωτόπλαστοι θα σαρκωνόταν ο υπερούσιος Υιός και Λόγος του Θεού, για να δείξει τον δρόμο προς την θέωση, αφού κατά την εικόνα Αυτού, του σαρκωθέντος Κυρίου Ιησού Χριστού, είμαστε πλασμένοι. Αυτό είναι το προηγούμενο θέλημα του Θεού.
Η πλεονάζουσα αμαρτία των ανθρώπων δεν μπόρεσε να εμποδίσει την Σάρκωση του Χριστού. Αντίθετα προκάλεσε το πλήρωμα του χρόνου. Και ήλθε στον κόσμο αυτό το ταπεινό και ανίσχυρο Βρέφος, «ο προαιώνων υπάρχων Θεός ημών», για ν καταργήσει τον διάβολο, να νικήσει τον θάνατο, να λύσει την κατάρα του Αδάμ, να αναπλάσει τους γηγενείς και να τους καταστήσει υιούς και κληρονόμους της Βασιλείας του Θεού.
Η παρουσία Του και η προσφορά Του στο ανθρώπινο γένος αποτελεί μοναδική, υπέρτατη κίνηση αγάπης και συγκατάβασης. Ο Θεός με την Γέννησή Του έγινε ο «Εμμανουήλ». Είναι «ο Θεός μεθΆ ημών». Αυτός είναι η δόξα μας και η ζωή μας. Αυτόν προσκυνούμε. Αυτόν επικαλούμαστε ως Πατέρα. Στο Σώμα Του ανήκουμε. ΣΆ Αυτόν ελπίζουμε και διΆ Αυτού βιώνουμε την αγάπη του ουράνιου Πατέρα και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
Η ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στηρίζεται στην θεολογία της ενανθρωπήσεως του Χριστού και στη μεταμόρφωση της υπάρξεως μας από όλο το μυστήριο της Θείας Οικονομίας.
Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας προσφέρουν την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο, με τους συνανθρώπους μας, δίδουν νέα διάσταση σε όλες τις ενέργειες, τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τα Χριστούγεννα δεν κατανοούνται με την ανθρώπινη λογική, αλλά βιώνονται με την εμπειρία της εν Χιστώ ζωής, μέσα στην Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα δεν είναι υπόθεση διάνοιας, αλλά βεβαιότητα καρδιάς.
Όποιος ζει τον Χριστό και αισθάνεται μέσα στην καρδιά του τις ενέργειες της αγάπης Του, αυτός έχει πάντοτε τη χαρά των Χριστουγέννων. Υπερβαίνει όλα τα δεινά του ανθρώπινου βίου και αυτόν ακόμη τον θάνατο, καθώς μέσα στην Εκκλησία, βιώνει διαχρονικά, λειτουργικά, την έλευση του Υιού του ανθρώπου στον κόσμο.

Αγαπητοί μου!
Ένας Θεός ταπεινώνεται, γίνεται νήπιο, κι εμείς οι άνθρωποι υψώνουμε το μικρό και ασήμαντο ανάστημά μας μέσα στην ψευδαίθηση της παγγνωσίας μας και τις εντυπώσεις από τον επιστημονικό μας μόχθο και παραμένουμε αγέρωχοι, άκαμπτοι στην κένωση της θείας αγάπης. Η πράξη μας αυτή σηματοδοτεί το δράμα της εποχής μας, την έκπτωση του προσώπου μας και μας απομακρύνει από την υπερούσια δύναμη του Σαρκωθέντος Θεού και την αγαπητική προστασία Του.
Ας εορτάσουμε πιο εκκλησιαστικά εφέτος την εορτή των Χριστουγέννων. Ας βιώσουμε την θεολογική αλήθεια και αγάπη της ημέρας. Ας οργανώσουμε μέσα μας την φάτνη Του και με την κοινωνία της θεότητός Του να φωτισθεί, να πλουτισθεί και να σωθεί η υπόστασή μας.

Μετά βαθείας πατρικής αγάπης εν Χριστώ ενανθρωπήσαντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos