Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν  καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης
Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης

Στα πλαίσια της διαβούλευσης σχετικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ από τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ στους ορεινούς όγκους του νομού Λασιθίου, τοπικά συμβούλια, σύλλογοι και φορείς των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας

συναντηθήκαμε σήμερα 24/8/15 στο Κάτω Χωριό και αποφασίσαμε να εκδώσουμε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 195 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού μας (και άλλων 470 στους άλλους νομούς) από τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Κρήτης.

Την ίδια ώρα που σε όλη την Ε.Ε οι πυρήνες της άγριας φύσης και ζωής προστατεύονται από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, στο νησί μας το πιο παρθένο κομμάτι, η ψυχή της Κρήτης μας, θυσιάζεται  στο βωμό, της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και μάλιστα παρά την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων.

Το όραμα μας για τον τόπο μας και τα βουνά μας  συνοψίζεται στην ανάγκη αυτά να προστατευθούν ως πυρήνες του κρητικού περιβάλλοντος και πολιτισμού, να γίνουν φωτεινοί σηματοδότες και παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής σε διασύνδεση με τον αγροτουρισμό.

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού
Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού

Επειδή λοιπόν

1.Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν  καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης. (Επισημαίνεται ότι οι  ΑΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας της Κρήτης με ποσοστό 23,1% ,πάνω ήδη από τον στόχο του 2020 και το 70% περίπου αυτής βρίσκεται στο ν. Λασηθίου).  Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νησί μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και εργολάβων, δεν δημιουργεί (παρά μόνον πρόσκαιρα) ελάχιστες θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη που υπόσχονται δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

2.Η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, μα αντιθέτως επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σχεδόν παντού, ακόμα και σε περιοχές όπως δάση, ΖΕΠ, Νατούρα, ΠΕΠ και λοιπές περιοχές Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πέρα από την κλίμακα του Κρητικού τοπίου και την ιστορικότητα κάθε περιοχής.

3.Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και όχι την καταστροφή τους.

  1. Οι ΑΠΕ οφείλουν να είναι συμπληρωματικές σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και όχι να κυριαρχούν και να τις ακυρώνουν.

5.Οι πρακτικές αυτές έχουν επικίνδυνα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, οι αντιδράσεις της οποίας μπορεί να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες διότι έχει κλονισθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γι’ αυτό εμείς

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Λέμε ΟΧΙ στο καλώδιο που θα εξυπηρετήσει μόνο τις εταιρίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις σαν Δούρειος Ίππος της μετατροπής της Κρήτης σε μία τεράστια μπαταρία.

Λέμε ΟΧΙ στο θάνατο της περιοχής μας.

Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη όλων των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας.

Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής,  για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε:

  • Να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.
  • Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία καταστροφής του τόπου μας και καταπάτησης πατρογονικών περιουσιών.

Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν επιθυμούμε και δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην περιοχή μας, δεν θα βάλουμε σε περιπέτειες τον τόπο μας και δεν θα ακυρώσουμε την όποια αναπτυξιακή πορεία σχεδιάζουμε γι’ αυτόν. Θέλουμε την περιοχή μας καθαρή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να έχουμε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής και όραμα για το μέλλον μας.

Για τους λόγους αυτούς οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Ο τόπος μας έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και οι κάτοικοι  του είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών και του πολιτισμού με την αυστηρή υποχρέωση να τον παραδώσουμε καλύτερο στις επόμενες γενιές. Και χωρίς το φυσικό περιβάλλον των βουνών της η Κρήτη θα είναι ένα άδειο κέλυφος, ένας τόπος χωρίς ψυχή.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε επίσης να:

  1. Προωθήσουμε το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ καθώς και στα τοπικά συμβούλια και στα ΔΣ των πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων όλων των χωριών ώστε να υιοθετηθεί και να υποβληθεί (έως 15/9/2015) στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης.
  2. Δημιουργήσουμε 5μελή επιτροπή που να συντονίσει τις προσεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το παρόν ψήφισμα υπογράφουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω συμμετέχοντες εκπρόσωποι και πολίτες:

Γιάννης Ρεμεδιάκης (πρ. Καβουσίου)

Γιώργος Ραπάνης(πρ. Παχειάς Αμμου)

Μαρία Σακκαδάκη (πρ. Αη Γιάννη)

Νικος Οικονομίδης (πρ. Πρίνας)

Ρένα Ψυλλινάκη(πρ. Καλαμαύκας)

Μανώλης Γερακιανάκης (πρ. Ανατολής)

Μανώλης Χρυσός(πρ. ΠΣ Κάτω Χωριού)

Μανώλης Βγόντζας(πρ. ΠΣ Σταυρού)

Δέσποινα Κουρουπάκη (πρ ΠΣ Σφάκας)

Γιώργης Μυλωνάκης (πρ. ΠΣ Ορεινού)

Γιώργος Χαμηλός (ΠΣ Θρυπτής)

Ιερέας Π. Καβουσανός (ενορία Κάτω Χωριού)

Παύλος Δασκαλάκης (μέλος ΔΣ ΝΠΔΔ <Περιβάλλον> δήμου Ιεράπετρας)

Γιώργος Προιστάκης (δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας)

Μιχάλης Μαχαιράς(δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας)

Γιώργος Λαγκαδινός(επιτροπή αγώνα Κρούστα)

Δημήτρης Βαρελάς (τ. Νομαρ/κός σύμβουλος, Αγιος Νικόλαος)

Βάνα Σφακιανάκη (αρχιτέκτων, δίκτυο για τις ΒΑΠΕ, Ηράκλειο)

Μιχάλης Λιαπάκης (μέλος ΔΣ ΠΣ Επισκοπής)

Γιάννης Χαμηλός (μέλος ΔΣ ΠΣ Κάτω Χωριού)

Γιώργος Τομαδάκης(μέλος ΔΣ ΠΣ Κάτω Χωριού)

Πυθαρούλης Αντώνης(μέλος ΔΣ ΠΣ Σταυρού)

Δεσποινα Προιστάκη(μέλος ΔΣ ΠΣ Ορεινού, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας)

Αντώνης Φουντουλάκης (Καβούσι)

Γιάννης Λιανάκης(Ορεινό)

Νίκος Μπαχλιτζανάκης(Αη Γιάννης)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos