ψήφισμα κατά και άλλων βΑΠΕ στη Σητεία
από τη συγκέντρωση

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κυριακής (16/10) στη Σίτανο, όπου βρίσκεται το ανεμόμετρο, όσοι βρέθηκαν στον χώρο εξέδωσαν το παράτω ψήφισμα κατά των βΑΠΕ:

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών  στους ορεινούς όγκους της Σητείας  και ιδιαίτερα στη Σίτανο και στο Καρύδι δήμου Σητείας, από τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Τεράστιες εκτάσεις γης του τόπου μας, τα πιο παρθένα κομμάτια, θυσιάζονται  στο βωμό της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης παρά την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων.

 Επειδή λοιπόν:

1. Η Σητεία είναι πλέον κορεσμένη από έργα ΑΠΕ και τα προγραμματιζόμενα γιγάντια έργα δεν έχουν  καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας.

2. Η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, μα αντιθέτως επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σχεδόν παντού, ακόμα και σε περιοχές όπως δάση, ΖΕΠ, Νατούρα  και λοιπές περιοχές Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πέρα από την κλίμακα του Κρητικού τοπίου και την ιστορικότητα κάθε περιοχής.

3. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και όχι την καταστροφή τους.

4. Οι ΑΠΕ οφείλουν να είναι συμπληρωματικές σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και όχι να τις ακυρώνουν.

ψήφισμα κατά και άλλων βΑΠΕ στη Σητεία
όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά

Γι’ αυτό εμείς :

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της υποβάθμισης του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη όλων των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής,  για τη βιώσιμη  ανάπτυξη.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε:

  • Να ακυρωθούν όλες οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία καταστροφής του τόπου μας και καταπάτησης πατρογονικών περιουσιών εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.

Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν επιθυμούμε και δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών και άλλων μορφών  ΑΠΕ  στην περιοχή μας, δεν θα βάλουμε σε περιπέτειες τον τόπο μας και δεν θα ακυρώσουμε την όποια αναπτυξιακή πορεία σχεδιάζουμε γι’ αυτόν. Θέλουμε την περιοχή μας καθαρή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να έχουμε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής και όραμα για το μέλλον μας. Χωρίς το φυσικό περιβάλλον των βουνών της, η Σητεία  θα είναι ένα άδειο κέλυφος, ένας τόπος χωρίς ψυχή.

Το ψήφισμα έχουν ήδη υπογράψει πρόεδροι κοινοτήτων, φορείς και εκατοντάδες πολίτες και η  συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται. Πληροφορίες :Στέλλα Αϊλαμάκη relax@stelapts.com 6976719461

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos