Υγιής καρπός

Ελιές

Από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου ανακοινώθηκε ότι οι ψεκασμοί κατά του δάκου ξεκίνησαν σταδιακά στα παράλια Δημοτικά Διαμερίσμτα από 18/6/2007, αν και προσωρινά οι εργασίες ψεκασμού ανεστάλησαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Αμέσως μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν κανονικά σε όλο το Νομό (υποθέτουμε ότι αυτό θα είναι εφικτό από Παρασκευή 29/6, όπου, σύμφωνα με τις προβλέεις της ΕΜΥ, θα σημειωθεί αισθητή μείωση της θερμοκρασίας).

Αξίζει να υπομνησθεί ότι για την επιτυχέστερη αντιμετώπιση του εντόμου χρειάζεται και η ενεργοποίηση των ίδιων των ελαιοπαραγωγών. Έτσι παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους α φροντίσουν να ενημερώνονται για το χρόνο που τα συνεργεία ψεκασμού θα περάσουν από τα αγροκτήματα τους, ώστε να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα, να απομακρύνουν τα ζώα, τα μελίσσια, αλλά και να επιβλέψουν- εφόσον αυτό είναι εφικτό από εκείνους- τη διενέργεια του ψεκασμού στην ιδιοκτησία τους.
Πληροφορίες για της τοποθεσίες, που κάθε μέρα θα γίνονται οι ψεκασμοί τοιχοκολλούνται την προηγούμενη από τους αρμόδιους αρχιεργάτες ή εργολάβους σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία των αντίστοιχων οικισμών.
Ακόμη θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ότι τα καλοποτισμένα ελαιόδενδρα λειτουργούν ελκυστικά για το δάκο και είναι τα πρώτα που προσβάλλονται, ενώ δημιουργείται εστία δάκου στην περιοχή με μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της.
Απαιτείται λοπόν πότισμα με μέτρο, όπως επίσης και να επιδιορθώνονται άμεσα τα σημεία των αρδευτικών δικτύων που έχουν διαρροές.

Στην πράξη κάθε ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τα ελαιόδενδρά του, να τα παρατηρεί και εφόσον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαπιστώσει δακοπροσβολή σε αρχικό στάδιο και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3 – 4%, θα πρέπει να εκτελέσει θεραπευτικό ψεκασμό. Θα ήταν χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να επικοινωνεί και να συνεργάζεται μαζί μας. Για όποες επιπλέον πληροφορίες και βοήθεια, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Γραφεία ή Τμήματα της Υπηρεσίας μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos