Νικήτας ΚακλαμάνηςΤο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την ψυχική υγεία στην Κρήτη, βασισμένο σε 13 άξονες, παρουσίασε την Παρασκευή από τα Χανιά ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο υπουργός τόνισε ότι βασική φιλοσοφία της όλης προσπάθειας είναι σε χρονικό ορίζοντα τριών εξαμήνων να έχει κλείσει το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Νέο ψυχιατρικό τμήμα θα λειτουργήσει στο νομαρχιακό νοσοκομείο Χανίων..

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο προβέπει επίσης την λειτουργία ψυχιατρικού τμήματος στο γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου, επέκταση της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακείου κατά 24 κλίνες, καθώς και μονάδες οξέων περιστατικών και παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Για το νομό Λασιθίου προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος στο γενικό νοσοκομείο Αγίου Νικολάου -θα στεγαστεί προσωρινά στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων- καθώς και η δημιοουργία νοσοκομείου ημέρας στη Σητεία.

Ο κύριος Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης τη ενίσχυση και λειτουργία κέντρων ψυχικής υγείας και ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών σε όλο το νησί, καθώς και τη λειτουργία κινητών μονάδων και στους τέσσερις νομούς.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του προγράμματος στεγαστικών υποδομών και την ενίσχυση με 100 επαγγελματίε υγείας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του νησιού. Σε δεύτερη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 60 επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Η μεταρρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», το οποίο ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με στόχο την επανένταξη των ψυχικά ασθενών. Το μόνο ίδρυμα σε όλη τη χώρα όπου θα νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχιατρικά περιστατικά θα είναι το νοσοκομείου του Δαφνίου.

Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε το γραφείο έρευνας και συντονισμού των κέντρων έρευνας ψυχικής υγείας που λειτουργεί στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Ψυχαργώς», δύο κλινικές οξέων περιστατικών, την κλινική μακράς παραμονής, καθώς και τον νέο ξενώνα αποασυλοποίησης που λειτουργεί εκτός του θεραπευτηρίου, στο Καλαμάκι Χανίων.

Παράλληλα είχε την ευκαιία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Εντός του ψυχιατρείου και για το μεταβατικό διάστημα θα λειτουργήσουν τέσσερις κλινικές οξέων περιστατικών.

Για την υπόθεση κακοποίησης τροφμων

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό κακοποίησης τροφίμων στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται δύο υπάλληλοι.

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από διοικητικής πλευράς, είπε ο κ. Κακλαμάνης, εκκρεμεί όμως η εκδίκαση της υπόθεσης στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς και το εισαγγελικό πόρισμα.

(In.gr)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos