Ώρα αποφάσεων, για το νέο ενωμένο μεγάλο προοδευτικό κίνημα
πρόσκληση για τη συγκέντρωση του Ηρακλείου

Ένα νέο κόμμα;

Όχι ένα ακόμη κόμμα, αλλά ένα νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρωτοφανή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες, και συνεχίζεται στο Ηράκλειο την 26η Ιανουαρίου, έχει στόχο την ανοικτή και ειλικρινή  πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, για την ένωση δυνάμεων και τη δημιουργία του καινούργιου πολιτικού φορέα που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση.

Το πολιτικό σύστημα διαλύθηκε , η συντηρητική παράταξη συσπειρώνεται, αλλά παραμένει ίδια, ο προοδευτικός χώρος πρέπει να ορίσει τις συντεταγμένες και το σχέδιο για την Ελλάδα του 2025 πέρα και πάνω από τα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία των προηγούμενων δεκαετιών.

Ήρθε η ώρα ο προοδευτικός χώρος να περιθωριοποιήσει τους δημαγωγούς κι όχι να συνεχίσει να κυριαρχείται  από αυτούς.

Το πρόβλημα του προοδευτικού χώρου δεν είναι μόνο ο κατακερματισμός, όπως απλουστευτικά αναφέρεται.

Είναι, κυρίως, η έλλειψη ενός πειστικού εναλλακτικού λόγου για το μέλλον. Είναι η απουσία ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, που θα υπερβαίνει το μνημόνιο χωρίς να καταφεύγει στην ψευτοαναίρεση και το δήθεν σκίσιμό του. Είναι η επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τους νέους, τους ανέργους, όσους παράγουν και δημιουργούν, είτε στην ιδιωτική οικονομία είτε στο κράτος.

Ένας νέος φορέας με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά, κυρίως, με προοπτική στο μέλλον, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα γρήγορα στη χώρα. Ο φορέας αυτός έχει νόημα να υπάρξει μόνο αν μπορεί να παρουσιάσει μια γνήσια προοδευτική πρόταση για την εκ βάθρων ανόρθωση της χώρας κι εμείς πιστεύουμε ότι μαζί με την κοινωνία μπορούμε να τη διαμορφώσουμε και να την παρουσιάσουμε.

Η υπόθεση της συγκρότησης του νέου, ενωμένου και μεγάλου προοδευτικού κινήματος πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο συνδιαλλαγής στελεχών στην κορυφή που οδηγεί απλώς σε επανασυγκόλληση προσωπικών φιλοδοξιών. Οφείλει να γίνει με οδηγό και εγγυητή την κοινωνία του προοδευτικού χώρου και αυτή είναι η δική μας επιδίωξη.

Αυτή την προσπάθεια συμμετοχής της κοινωνίας υπηρετούν οι ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην οργάνωση της συντακτικής συνέλευσης που θα θέσει τις αρχές και τις αξίες που θα στηριχθεί ο νέος φορέας για να καταλήξει στην ανοικτή και δημοκρατική νομιμοποίηση της ηγεσίας του. Με τη δέσμευση να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω από τις προσωρινές θέσεις που κατέχουμε  σήμερα. Τίποτα δεν είναι προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο, όλα θα συνδιαμορφωθούν.

Είναι ώρα κρίσιμων αποφάσεων στον προοδευτικό χώρο. Ή θα παγιωθούν ή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί πολιτικής δύναμης που διαμορφώθηκαν μέσα στην κρίση και εξαιτίας αυτής. Πρόκειται για ιστορική ευθύνη που βαραίνει όλους μας.

Η χώρα έχει ανάγκη το νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικό κίνημα κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos