Ο καυγάς σε εξέλιξη

Από τη συνεδρίαση

Επεισοδιακή εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Τ.Ε.Δ.Κ. Λασιθίου στην Ιεράπετρα, τη Παρασκευή (1/6), με κυριότερο θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Λασιθίου. Για τον λόγο αυτό παρέστη στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
ΑπΆ ότι φάνηκε η συνεδρίαση στήθηκε έτσι, για να πιεστεί ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, να συναινέσει να δεχτεί τα σκουπίδια και του Δήμου Ιεράπετρας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αγίου Νικολάου, που ήδη δέχεται και τα απορρίμματα της Νεάπολης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, κάτι το οποίο μαθηματικά θα οδηγήσει στον κορεσμό του χώρου με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου αντέδρασε και μειοψήφησε στην ψηφοφορία στο τέλος. Έτσι η Τ.Ε.Δ.Κ. κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας αφού ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό η μελέτη για την διάθεση των απορριμμάτων στους τρεις νομούς της Κρήτης και στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Προβληματισμό προκαλεί ότι και ο προηγούμενος σχεδιασμός εγκρίθηκε, ομόφωνα, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεμα να επικρέμεται επί των κεφαλών όλων μας ο πέλεκυς των κυρώσεων και προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, είχε φροντίσει από τους πρώτους στη Κρήτη, να δημιουργήσει Χώρο Υγειονομικής Ταφής, πριν καν υπάρξει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.
Και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ο πρωτοπόρος καλείται πάντα να πληρώσει και τα σπασμένα των βραδυπορούντων. Δεν περιποιεί όμως τιμή για κανέναν, να εκτοξεύονται κορώνες περί ρατσιστικής συμπεριφοράς της μιας πόλης επί της άλλης.

Για την ιστορία στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συμμετέχουν οι νομοί Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ τα Χανιά έχουν δημιουργήσει την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos