Γιάννης Γκλαβάκης

Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανήλθε το ζήτημα της παράνομης αλιείας, αφού το φαινόμενο κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης τόνισε σε παρέμβασή του ότι “αν και δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί επαρκώς το μέγεθος των δραστηριοτήτων παράνομης αλιείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις ελέγχου, εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα εμπόριο της τάξεως των 3 – 10 δις ευρώ παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Αν υπολογίσουμε ότι η αξία των νόμιμων κοινοτικών εκφορτώσεων, δηλαδή η αξία των ειδών που αλιεύτηκαν από κοινοτικά αλιευτικά ανέρχεται ετησίως σε περίπου 7 δις ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του εγκλήματος”.
Αυτού του είδους η αλιεία αφορά είτε σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση νόμων (παράνομη), είτε σε νόμιμες δραστηριότητες που έχουν δηλωθεί με εσφαλμένα στοιχεία (αδήλωτη) είτε σε δραστηριότητες που ασκούνται από σκάφη "χωρίς εθνικότητα" (ανεξέλεγκτη).
Το φαινόμενο έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους αλιείς αφού προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και απώλεια μεριδίων στην αγορά. Παράλληλα έχει και κοινωνικές συνέπειες αφού στα περισσότερα πλοία που βρέθηκαν να αλιεύουν παράνομα ήταν, κυρίως σκάφη με σημαίες ευκαιρίας και οι αναφορές έδειξαν ότι δεν τηρούσαν τους στοιχειώδης όρους εργασίας και ασφάλειας επί του σκάφους.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα όπως τόνισε ο κ. Γκλαβάκης, είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παράνομης αλιείας. Πρόκειται για δραστηριότητα που γίνεται συνήθως σε απαγορευμένες περιοχές με ακατάλληλα αλιευτικά εργαλεία και στοχεύει σε εμπορικά είδη τα περισσότερα από τα οποία ήδη υπεραλιεύονται. Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα και την μείωση των διαθέσιμων πόρων, η παράνομη αλιεία συμβάλει στην μη ανάκαμψη αυτών των ιχθυαποθεμάτων.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών η παράνομη αλιεία αντιπροσωπεύει έως 30 % των συνολικών αλιευμάτων σε ορισμένα σημαντικά αλιευτικά πεδία και ότι η αλιεία ορισμένων ειδών ανέρχεται στην πραγματικότητα στο τριπλάσιο του επιτρεπόμενου όγκου. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στα χωρικά ύδατα των αναπτυσσόμενων χωρών όπου οι δυνατότητες λιμενικού ελέγχου είναι περιορισμένες. Για παράδειγμα οι απώλειες από την παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία που γίνεται στα ύδατα των αναπτυσσομένων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής εκτιμάται ότι φθάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του υποστήριξε ότι τα αυστηρά πρόστιμα προς τους παραβάτες δεν αρκούν και ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του. Έχουν ήδη υιοθετηθεί αρκετά μέτρα για την πάταξη της παράνομης αλιείας σε όλα της τα στάδια, δηλαδή κατά την αλίευση, την μεταφόρτωση και την εκφόρτωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos