ΣπιναλόγκαΣτις 13 Μαρτίου 2013 οι εργαζόμενοι της ΚΓ ΕΠΚΑ, αφού συζητήσαμε για τα νέα προτεινόμενα οργανογράμματα που συρρικνώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη συνένωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, που έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση και υποτίμηση του αρχαιολογικού έργου που επιτελούμε.

Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχήμα της συνένωσης δεν μπορεί να είναι λειτουργικό, καθώς υπάρχουν Εφορείες Αρχ/των με πολλούς επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς ακτινοβολίας, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Γόρτυνα, η Σπιναλόγκα, αποτελούν βασικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία, ο Μυστράς από τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, έχουν αντίστοιχο χαρακτήρα. Η ιδιαιτερότητα των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης προφανώς λήφθηκε υπόψη στα προτεινόμενα οργανογράμματα, αφού προβλέπονται δύο επιμέρους Εφορείες στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα η ΚΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των, που είναι υπεύθυνη, εκτός των άλλων, για την προστασία των τριών μεγαλύτερων μινωικών ανακτόρων (Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων), τα οποία λόγω της εξαιρετικά υψηλής επισκεψιμότητας, συνεισφέρουν σημαντικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με οριζόντια κριτήρια συνενώσεων, αλλά να ενισχυθεί ο ρόλος της στην ανάδειξη και προβολή του πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Μινωικού.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς μας, -σημειώνεται ότι η Κνωσός αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας- δημιουργεί διαρκείς ανάγκες προστασίας των μνημείων και ποιοτικής αναβάθμισης των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Η συνένωσή μας σε τοπικό επίπεδο θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσει την προβολή των μνημείων και ιδιαιτέρως εκείνων του Μινωικού Πολιτισμού, καθώς ο προτεινόμενος σχεδιασμός θα επιφέρει περαιτέρω υποστελέχωση των Υπηρεσιών και μείωση των κονδυλίων για τα μνημεία, που, εκτός των άλλων, συνεισφέρουν τα μέγιστα στο δημόσιο ταμείο και γενικότερα στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της ΚΓ ΕΠΚΑ, αισθανόμενοι το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, διεκδικούμε την αυτοτέλεια του φορέα που υπηρετούμε και την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ                         13 Μαρτίου 2013
Print Friendly, PDF & Email

Από manos