Από τη χαραυγή της Κρητικής Ελευθερίας ως τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική εκστρατεία

Ελουντιανοί Αγωνιστές 1897-1922Με αρκετή επιτυχία έγινε το βράδυ της Παρασκευής (24/3), η εκδήλωση παρουσίασης των Ελουντιανών Αγωνιστών.

Η συλλογή του ιστορικού υλικού έγινε από το Δάσκαλο Μανόλη Μακράκη ο οποίος έκανε και την όλη παρουσίαση με παράλληλη προβολή φωτογραφιών εποχής αλλά και των αγωνιστών αυτών. Αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, από την επανάσταση το 1866 έως την Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και τους Βαλκανικούς πολέμους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Νομάρχης Λασιθίου, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανόλης Θραψανιώτης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Πευκιανάκης και πολύς κόσμος από όλη την Ελούντα. Διαβάστηκαν μηνύματα των δύο βουλευτών του νομού.

Τους Ελουντιανούς αγωνιστές τους συναντούμε να πολεμούν με αυταπάρνηση στη μάχη των Γιαννιτσών και να προελαύνουν για την απελευθέρωση ης Θεσσαλονίκης να πολιορκούν το Μπιζάνι και να ελευθερώνουν τα Γιάννενα. Να παρουσιάζονται εθλοντές στο κίνημα Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου και να κατατροπώνουν τον ισχυρό βουλγαρικό στρατό στο οχυρό ύψωμα του Σκρά. Να διπλασιάζουν με τη μαχητικότητα τους και την έμπνευση ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη τη μικρή τότε Ελλάδα. Να την μετατρέπουν σε Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων. Να μάχονται αλλά να χάνουν με γενναιότητα πολεμώντας μέχρι εσχάτων στη Μικρά Ασία.

Μανόλης ΜακράκηςΒαρύς σε αίμα ήταν ο φόρος στο βωμό της λευτεριάς. Κατά την επανάσταση του 1897 έχασαν τη ζωή τους δυο Ελουντιανοί Κατά η μάχη στο Μέσα Νησί Ελούντας ενώ ένας τραυματίστηκε στο πόδι Και ακρωτηριάστηκε . Στους βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία συμμετείχαν 103 αγωνιστές. Απ’ αυτούς 22 έχασαν τη ζωή τους είτε στα πεδία των μαχών είτε σε στρατιωτικά νοσοκομεία από τις κακουχίες του πολέμου έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή , 4 αιχμαλωτίσθηκαν μεταφέρθηκαν σε τάγματα εργασίας βασανίστηκαν από τους Τούρκους Και ο ένας τρελάθηκε.

Έπεσαν στο πεδίο της μάχης και τάφηκαν ακήδευτοι ‚άκλαυτοι ‚Κι αμοιρολόγητοι. Δεν τους Θυμήθηκε ποτέ κανείς, κανείς ποτέ δεν τους τίμησε. Τα νόματά τους δεν βρίσκονται σε κάποιο ηρώο ,ή δρόμων της Ελούντας για να Θυμίζουν στους επιγόνους ,το μέγεθος της Ουσίας τους.

Μέσα σε μια αποθήκη της Κοινότητας, σ’ ένα σκονισμένο και κατεστραμμένο από η φθορά του χρόνου φάκελο υπήρχαν σε μια κατάσταση τα ονόματα των πεσόντων Ελουντιανών. Μας γεννήθηκε τότε η ιδέα να διαργανώσουμε μια εκδήλωση αφιερωμένη σ’ αυτούς.

Αρχικά έγινε ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα ης εποχής και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν με τη βοήθεια βίντεο προβολέα μέσω ψηφιακού δίσκου (Β ) ανέκδοτα ιστορικά έγραφα ης Διοικούσας Επαναστατικής Επιτροπής Μεραμβέλου που αφορούν την τελευταία επανάσταση (1 97) του Κρητικού λαού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού στην επαρχία μας. Αφορούν τις προκηρύξεις του Τιμολέοντα Βάσου αξιωματικού Και απεσταλμένου του Βασιλιά Ελλάδας ( Γεωργίου ’), προς τον Κρητική λαό για την απελευθέρωση της Κρήτης στο όνομα του έλληνα βασιλιά και την ένωσή της με την Ελλάδα. Την άφιξη του Αριστοτέλη Κόρακα στο νησί και την προπαρασκευή της πολιορκίας του φρουρίου της Ιεράπετρας ‚το πέρασμά του από τη Νεάπολη και την κινητοποίηση το ντόπιου πληθυσμού για την πολιορκία της Σπιναλόγκα. Επίσης έγγραφα που αφορούν το θάνατο του Νεαπολίτη οπλαρχηγού Εμμ. Κοκκίνη , έκθεση της Πολιορκίας της Σπιναλόγκα το Φλεβάρη του 1897, έγγραφο για την κατάληψη τουρκικής βρατσέρας στον Κόρφο Ελούντας και τη μάχη που επακολούθσε στο Μέσα Νησί το Μάρτη του 1897. Ακόμη εκλογητάριο της πενταμελούς επιτροπής Σ ‚έγγραφο της επαναστατικής επιτροπής Κριτσάς και έγγραφα της πενταμελούς επαναστατικής επιτροπής Ελούντας. Ακόμη ΤΟ ψήφισμα των συνεπαρχιωτών μας για την αποχώρηση των τούρκων στρατιωτών από τη Κρήτη το 1898 που έγινε σε παλλαϊκή συγκέντρωση στη Νεάπολη ΤΟ 1898 μ’ έναν Κόσμο που παλλόταν από ανείπωη χάρά και απερίγραπτο ενθουσιασμό για την πολυπόθητη λευτεριά. Μια λευτεριά που για να κατακτηθεί απαίτησε ποτάμια αίματος ‚ολοκαυτώματα και θυσίες πολλών γενεών.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos