Κεντρική ομιλία

Τελαλήματα

Στο πανέμορφο ορεινό χωριό της Ανατολής, στην Ιεράπετρα, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου, στο χώρο του προαύλιου τυ ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου, από τον Πολιτιστικό – Φυσιολατρικό Σύλλογο της Ανατολής, μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη εκδήλωση με την ονομασία «ΤΕΛΑΛΗΜΑΤΑ 2007».
Πρόκειται για αναβίωση του τελαλήματος, δηλαδή της ενημέρωσης των κατοίκων του χωριού για έκτακτα γεγονότα από τον Τελάλη.

Σήμερα, ο τελάλης έχει αντικατασταθεί με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ραδιόφωνο, τηλεόραση αλλά και κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο όλα αυτά τα «σύγχρονα ΜΜΕ» καμία σχέση δεν έχουν με την ποιητική ακρόαση του καλλίφωνου συνήθως τελάλη, στα παλιά χρόνια.
Κεντρικός ομιλητής ήταν το επίτιμο μέλος του συλλόγου κ. Μανώλης Πυγιάκης, που θύμισε στους παλιότερους αλλά και ενημέρωσε τους νεώτερους, την ιστορία των τελάληδων, από την εποχή του πρώτου τελάλη, που όπως ανέφερε πρέπει να ήταν ο Αθηναίος στρατιώτης, που τρέχοντας από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, ενημέρωσε τους Αθηναίους για τη νίκη τους επί των Περσών.

Η επιτροπή

Τελαλήματα

Στη συνέχεια έγινε ο διαγωνισμός 12 τελάληδων. Οι τελάληδες διαγωνίστηκαν σε ένα κείμενο που τους είχε δώσει ο σύλλογος και σε ένα δικό τους. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα κείμενα ήταν καταπληκτικά και πολλά προέρχονταν από την εποχή που τελάληδες τα τελαλούσαν στην πραγματικότητα στα χωριά. Η επιτροπή που καθόταν μακριά και δεν έβλεπε τους τελάληδες, αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Ιεράπετας κ. Μαστοράκη και εκπροσώπους των συλλόγων Ανατολής, Οδηγών, Σαμαρειτών και Ορειβατικού Ιεράπετρας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν έπαινο, ενώ το θέμα που βραβεύτηκε ήταν:
«Ακούτε παιδιά!!!!
Όποιος δεν έχει ρίξει το απήρι,
στου Παπά τα Όρη και στο Γαϊδουροβό,
να πάει αύριο να το ρίξει,
γιατί ο καιρός είναι κακός.
Όποιος δε πάει, να κατέχει πως είναι σίγουρα,
Ξυδέμπορας!!!»

Την εκδήλωσε στήριξε με την παρουσία του ο Γιώργος Βιτώρος.
Την αναβίωση παλιών Ιεραπετρίτικων χορών (Ξενομπασάρη, αγκαλιαστό, ζερβόδεξο) έκανε τοπικό χορευτικό συγκρότημα, με τον βιολάτορα Βαρδάκη να παίζει τις πολύ γλυκές κρητικές δοξαριές.
Μέλη του συλλόγου πρόσφεραν ρακή και μεζέδες στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, τους οποίους ευχαρίστησε με για την παρουσία τους, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου ο Πρόεδρος του Συλλόγου της νατολής κ. Τάσος Αγγελάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos