Τα σκάφη στη μαρίνα Αγίου Νικολάου

Cap Instanbul 2008

Αυτές της μέρες η Κρήτη φιλοξενεί τον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Κύπελο Κωνσταντινούπολης 2008» που διοργανώνει η εφημερίδα Figaro με την εταιρία κατασκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών BENETEAU Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος 28 σκάφη ίδιου τύπου με μοναχικό πλήρωμα (solo). Ο αγώνας ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου από την Νίκαια της Γαλλίας και ακολουθώντας μια διαδρομή προσεγγίζοντας την Σαρδηνία, την Σικελία, τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, την Τένεδο, θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Οκτωβρίου καλύπτοντας μια συνολική απόσταση 1660 ν.μ..

Είναι ένας αγώνας αντοχής τόσο του αθλητής όσο και του σκάφους, δύσκολος και σκληρός, μια και οι ιστιοπλόοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον άνεμο και τα κύματα, την πορεία και τα όρια του σκάφους, αλλά κυρίως την κούραση την σωματική και πνευματική αντοχή, που πρέπει να έχουν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του αγώνα. Ο αγώνας απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, αυτοσυγκέντρωση και προσήλωση, γι’ αυτό και είναι ένας σταθμός στην καριέρα κάθε ιστιοπλόου και ένα πρώτο βήμα για τον γύρο του κόσμου.
Στο αγώνα συμμετέχουν ιστιοπλόοι με πολλές διακρίσεις σε εθνικά, και διεθνή πρωταθλήματα ακόμα και σε ολυμπιακούς αγώνες.
Το σκέλος Συρακούσες – Άγιος Νικόλαος είναι η μακρύτερη και δυσκολότερη διαδρομή, απόστασης 533 ν.μ.

Η Isabelle Joschke με το σκάφος Synergie

Cap Instanbul 2008

Νικητής του σκέλους αυτού ήταν η Isabelle Joschke με το σκάφος Synergie η οποία έφτασε στην Μαρίνα του Αγίου Νικολάου στις 00:18 την Τρίτη το πρωί (30 Σεπτεμβρίου) καλύπτοντας την απόσταση σε 3 μέρες 5 ώρες και 37’.
Τελευταίος τερμάτισε ο Arnaud Godart – Philippe με το σκάφος Senoble που έφτασε στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου την Τρίτη αργά το πρωί, καλύπτοντας την απόσταση σε 3 ημέρες 16 ώρες και 23’.
Ο στόλος θα παραμείνει στην Μαρίνα του Αγίου Νικολάου μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει η εκκίνηση της τελευταίας ιστιοδρομίας. Η ακριβής ώρα εκκίνησης θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη στην συγκέντρωση των κυβερνητών.

Θεωρούμε ότι είναι επιτυχία να συμπεριληφθεί ο Άγιος Νικόλαος στους προορισμούς που συμμετέχουν στο Κύπελλο Κωνσταντινούπολης 2008, σε έναν αγώνα με μεγάλη απήχηση και προβολή, δεδομένου ότι διοργανωτής είναι ο γαλλικός εκδοτικός οίκος le Figaro ως ο μοναδικός χορηγός της κλάσης Figaro – Beneteau και χορηγοί επικοινωνίας είναι NTV Spor, EuroSport, France 3, Planete Thalassa, Orange Sport, Motor Boat, ενώ ο διαδικτυακός τόπος www.capistabul.com που περιγράφει τον αγώνα δέχεται 700.000 επισκέψεις.
Στους διοργανωτές του αγώνα συμπεριλαμβάνεται η Γαλλική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ενώ ο αγώνας μετέχει στην βαθμολογία του γαλλικού ιστιοπλοϊκού πρωταθλήματος και το αποτέλεσμα της τελικής κατάταξης θα κρίνει τον Γάλλο πρωταθλητή ιστιοπλοΐας για το 2008. Άλλοι συνδιοργανωτές του Κυπέλλου είναι η Μαρίνα Αγίου Νικολάου, ο Ναυτικός Όμιλος Νίκαιας, ο Ναυτικός Όμιλος Κάλιαρι, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Νίκαιας και άλλοι.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τους διοργανωτές μας είπαν πόσο χαρούμενοι είναι που βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο και την φιλόξενη Κρήτη. Τις μέρες που θα παραμείνουν κοντά μας θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν πάνω απ’ όλα, να ανασυντάξουν τα σκάφη και τις δυνάμεις τους και ότι ανυπομονούν να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού. Η Μαρίνα μας με τις υπηρεσίες και τις υποδομές που διαθέτει ανταποκρίνεται στο έπακρο στις ανάγκες των ιστιοπλόων και των σκαφών τους.
Τα σχέδια των διοργανωτών για την επόμενη χρονιά είναι να εμπλουτίσουν τις διαδρομές και να μακρύνουν την απόσταση, ώστε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το κύπελλο και να προσελκύσουν περισσότερους αθλητές.

Από τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos