Η αφίσσα

Από την εκδήλωση

Το 80% της βιολογικής πατάτας στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και έρχεται από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Αυτό συμβαίνει ενώ οι Έλληνες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν εξαιρετικής ποιότητας βιολογική πατάτα.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δεν έχει καλυφθεί η ελληνική αγορά και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής καλλιέργειας ειδικά στο Οροπέδιο Λασιθίου, ξεκινώντας από πειραματικές εφαρμογές που θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου δίνοντας τη δυνατότητα για μεγάλη εξάπλωση της καλλιέργειας, τονίζει ο επίκουρος καθηγητής βιολογικής γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης.

Μάλιστα ο κ. Μπιλάλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Οροπέδιο είναι εφικτό πολύ σύντομα το 15 – 20% της συνολικής παραγωγής πατάτας να προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια πατάτας.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ και η ΕΑΣ Οροπεδίου Λασιθίου με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις δυνατότητες ανάπτυξης της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.
Κατά την έναρξη ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς επεσήμανε ότι στόχος της διοργάνωσης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της βιολογικής καλλιέργειας της πατάτας στην περιοχή.
«Αναζητούμε απαντήσεις, από τους επιστήμονες και τους βιοκαλλιεργητές, στα θέματα φυτοπροστασίας αλλά και στα θέματα προώθησης και διάθεσης του προϊόντος στην αγορά. Θέλουμε οι αγρότες μας να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και να ξεκαθαριστεί αν οι πατατοκαλλιεργητές μας μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν νέες μορφές καλλιέργειας που θα τους βοηθήσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά εξασφαλίζοντας εγγυημένο εισόδημα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Νομαρχιακή Σύμβουλος κα Μαρία Πρατσίνη εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στο Οροπέδιο Λασιθίου την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές σύγχρονης ανάπτυξης στην περιοχή με τρόπο που να φαίνεται η σημασία που δίνει η περιοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
Ο Διευθυντής της Ένωσης Οροπεδίου Λασιθίου κ. Θεόδωρος Μουδάτσος κατά το χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι η ΕΑΣ ξεκινά πειραματική βιολογική καλλιέργεια για την πατάτα και τα κηπευτικά. Για το λόγο αυτό θα διαθέσει ένα κτήμα 20 στρεμμάτων το οποίο θα χωριστεί σε μικρότερα τεμάχια στα οποία θα γίνουν καλλιέργειες πατάτας και κηπευτικών με όλες τις δυνατές πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα. Οι καλλιεργητές του Οροπεδίου θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από κοντά οι ίδιοι τα αποτελέσματα των καλλιεργειών και να επιλέξουν εκείνες τις εφαρμοσμένες πρακτικές που θα ταιριάζουν στην περιοχή και στα είδη που θέλουν να καλλιεργήσουν.

Δήμαρχος και ομιλητές

Από την εκδήλωση

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του Γεωπόνου και ελεγκτή της ΔΗΩ κ. Γεωργίου Σπαχή ο οποίος αναφέρθηκε τον κανονισμό της Ε.Ε. (2092/91) περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής και τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.
Η μοναχή Θεοσέμνη παρουσίασε το εφαρμοσμένο έργο βιολογικής καλλιέργειας στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής των Χανίων που υλοποιείται στα 200 στρέμματα γύρω από το μοναστήρι με ελιές, λαχανόκηπους – όπου καλλιεργούνται και πατάτες – καθώς και οπωροφόρα δέντρα.
Η μοναχή παρουσίασε τους βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας που ακολουθούν οι μοναχές και στηρίζονται στα φυσικά προϊόντα και με διαδικασία κομποστοποίησης. Η όλη καλλιέργεια αποτελεί πρότυπο που παρακολουθούν οι μαθητές στο πλαίσιο της ενημέρωσης τους για περιβαλλοντικά θέματα.
Η αντιμετώπιση του δορυφόρου της πατάτας που πλήττει την καλλιέργεια της πατάτας ήταν το θέμα που παρουσίασε ο διδάσκων καθηγητής του Εργαστηρίου γεωργικής φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης. Το συγκεκριμένο σκαθάρι προκαλεί τεράστια ζημιά στους πατατοπαραγωγούς της Κρήτης από το 1993 και μετά. Ο εισηγητής τόνισε ότι χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες εφικτές και εφαρμόσιμες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Θέματα τεχνικής υποστήριξης και εφοδίων για τη βιολογική καλλιέργεια της πατάτας παρουσίασε ο Γεωπόνος της ΕΑΣ Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γεώργιος Χαριτάκης, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές στους παραγωγούς από την εμπειρία διαχείρισης των προβλημάτων καλλιέργειας στην περιοχή.
Σημαντική ήταν η αναφορά σε πρακτικές εφαρμογές της βιολογικής καλλιέργειας πατάτας αλλά και στις προοπτικές διάθεσης του προϊόντος της κας Ιωάννας Διαλυνά, τεχν. Γεωπόνου με μάστερ στη βιολογική γεωργία, η οποία τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί με επιτυχία βιολογική πατάτα στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Τέλος, ο τεχν. Γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών Τυμπακίου της βιολογικής Αναπτυξιακής Μεσσαράς κ. Γιώργος Μηναδάκης μίλησε για την εμπορία των βιολογικών προϊόντων υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 15 – 20% η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων και παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της Βιολογικής Αναπτυξιακής Μεσσαράς.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos