Ο Δήμαρχος Νεάπολη Νίκος Καστρινάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα (2/12) συναντήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανδρέα Καραμάνο και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ και συζήτησαν λεπτομέρειες για την προετοιμασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Νεάπολης ώστε να λειτουργήσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης ιδρύθηκε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου μαζί με εννέα (9) ακόμη Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα είχε υποβληθεί για δεύτερη φορά προ διετίας (η πρώτη ήταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια) και βρισκόταν σε εκκρεμότητα.
Ένα αίτημα του Δήμου Νεάπολης βρίσκει τη λύση του και μια πολύχρονη προσπάθεια δικαιώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την απόφαση της Υπουργού Παιδείας για ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση της πλήρους και ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Νεάπολης δείχνει ότι τηρήθηκε μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής.

Το ΚΠΕ Νεάπολης μαζί με την παράλληλη προσπάθεια του Δήμου ιδιαίτερα στους τομείς του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας της έδρας του θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν άλλωστε όλες οι προϋποθέσεις για ευοίωνες προοπτικές για τον ίδιο το θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπ/σης αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Στόχος του Δήμου είναι να λειτουργήσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά και ο Δήμος Νεάπολης είναι έτοιμος για αυτό και βρίσκεται σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΠΘ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Για την συμβολή σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν θετικά πολλοί τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο από τη σύνταξη της πρότασης μέχρι σήμερα. Ιδιατερα η συμβολή της αείμνηστης Γωγώ Παπαχριστοπούλου, ως υπεύθυνη την περίοδο εκείνη, της Β/βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπ/σης της Ν.Α. Λασιθίου ήταν σημαντική και η συνεργασία της βοήθησε στην σύνταξη της πρότασης του Δήμου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Νεάπολης θα στεγαστεί σε χώρους που παραχωρούνται από το Δήμο και είναι ήδη έτοιμοι.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΥΠΕΠΘ, θα καταρτισθεί το Τεχνικό Δελτίο του έργου, θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές Διοίκησης και Διαχείρισης και θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Κέντρου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos