Δήμαρχος Χερσονήσου, Σπύρος ΔανέλληςΣυνάντηση των Δημάρχων οι δήμοι των οποίων βρίσκονται στους πρόποδες του ορεινού συγκροτήματος του Οροπεδίου Λασιθίου, έγινε την Τετάρτη (22/12) στον Δήμο Χερσονήσου, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Δημάρχου, Σπύρου Δανέλλη. Από το νομό Λασιθίου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου, Νεάπολης και Αγίου Νικολάου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπεδίου και ο αντιπρόεδρος του Δ.Δ. Κριτσάς. Επίσης οι Δήμαρχοι, Μαλίων, Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου, Επισκοπής, Θραψανού και Γουβών.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει πρόβλημα στις πηγές, οι δήμαρχοι συναντήθηκαν και αλληλοενημερώθηκαν για το πρόβλημα αλλά και για τις παραπέρα κινήσεις.

Ο Δμαρχος Χερσονήσου, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, στον οποίο εξέθεσε για άλλη μια φορά το θέμα.

Όσα δηλώθηκαν στη συνέχεια:

«Η απάντηση για το θέμα του φράγματος θα δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δουλειά του Γ.Γ είναι να μεταφέρει ότι νέο υπάρχει, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Εκεί θα εκτιμηθεί η κατάσταση.»

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της Χερσονήσου κ. Σπύρο Δανέλλη, οποίος μετέφερε στον κ. Τσόκα απόφαση-αίτημα δέκα δημάρχων της περιοχής να παγώσει η διαδικασία δημοπράτησης έως ότου ελεγχθούν στοιχεία της μελέτης του ΙΓΜΕ που κατά την άποψη των μελετητών και του δημάρχου δημιουργούν κινδύνους για τους οικισμούς της περιοχής από μια πιθανή θραύση του φράγματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης έχουν ως εξής:

Ερ: Προέκυψε κάτι νέο από αυτή τη συνάντηση;

Δανέλλης: Με τα νέα δεδομένα υπάρχει μια αγωνία και μια νέα αντίληψη για πολλούς από τους συναδέλφους μου αλλά και ια εκείνους που δεν διαφοροποιούν την άποψή τους υπάρχει μια αγωνία να αξιολογηθούν με σοβαρότητα τα νέα σημαντικά στοιχεία και να εκτιμηθούν κατάλληλα και από κει και πέρα να δούμε αν το φράγμα είναι σκόπιμο και αν δεν δημιουργεί προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Είναι λογικό έως ότου ελεγχθεί η επικινδυνότητα με βάση τα νέα αυτά στοιχεία να παγώσει η διαδικασία δημοπράτησης του φράγματος. Αυτό το αίτημα που είναι ομόφωνο, μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη με τους συναδέλφους μου, μετέφερα στο Γενικό.

Ερ: Έγινε αποδεκτό το αίτημα;

Απ: Δεν περίμενα μια άμεση απάντηση. Αλλωστε θα σας πει ο Γενικός. Επίσης έθεσα υπόψη του τα νέα στοιχεία που έχουμε για την Κοινότητα των Ποταμιών από μια πιθανή θραύση του φράγματος, τα οποία μπορεί να μην αφορούν άμεσα τους συναδέλφους μου, αφορούν όμως άμεσα τη Δημοτική Αρχή Χερσονήσου και τη τοπική κοινωνία.

Ερ: κ. Γενικέ, θα παγώσει η διαδικασία δημοπράτησης του φράγματος ώστε να βρεθεί ο χρόνος να ελεγχθούν αυτά τα νέα στοιχεία;

Γ.Γ: Ο κ. Δήμαρχος μου μετέφερε την πρόταση-απόφαση των δέκα Δημάρχων, όπως έθεσε και στη διάθσή μου ορισμένα νέα στοιχεία που κατά την άποψη του Δήμου και των μελετητών υπάρχουν. Η απόφαση αυτή, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να ληφθεί από μένα. Η απάντηση για το τι θα γίνει με το φράγμα θα δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η δουλεία μου είναι να μεταφέρω ότι νέο υπάρχει σε συνεργασία μ τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Εκεί θα εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ερ: Ενημερωθήκατε όμως για τα νέα στοιχεία.

Απ: Πάντα ενημερώνομαι. Αλλά δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν υπάρχει επικινδυνότητα ή όχι . Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι αυτοσκοπός η ατασκευή ενός φράγματος. Ο σκοπός είναι να λύσεις το πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον βόρειο οδικό άξονα. Έτσι για να αποφύγουμε να έχουμε την υφαλμύρωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχουν οι ίδιοι οι Δήμου που αντιδρούν στην κατασκευή του φράγματος, συζητάμε, ενημερώνομαι ώστε α προωθήσω τα στοιχεία στη διάθεση εκείνων που θα λάβουν την απόφαση. Νομίζω ότι ο Γ.Γ εκτελεί καλά τα καθήκοντά του. Όσον αφορά στην μελέτη του ΙΓΜΕ, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν σε γνώση αυτών που αποφασίζουν από το 2003. Ο Γραμματέας πρέπει να δημιουργήσει μια συζήτηση γύρω πό το θέμα.

Ερ: Επομένως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα;

Απ: Υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα και ότι δεν θα ερημώσει η περιοχή. ¶λλωστε η διαδικασία ήδη έχει προχωρήσει πολύ και όχι μόνο αυτούς τους εννέα μήνες αλλά όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα ο δήμαρχος δεν είναι εύκολο αλλά και αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις πρέπει να πάρουν σοβαρές. Δεν είναι το θέμα ότι πήραμε μια απόφαση και δεν την αλλάζουμε. Δεν τίθεται θέμα τιμής εδώ αλλά πρακτικής και ηθικής. Αυτό που θα κάνω εγώ είναι να ενημερώσω άμεσα το Υπουργείο.

Αλλά και το Επιμελητήριο Λασιθίου, με παρέμβαση του ζητά να υπάρξουν αντιδράσεις:

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το φράγμα Αποσελέμη ο επιχειρηματικός κόσμος της επαρχίας Μεραμπέλλου και της Ιεράπετρας βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση. Η μελέτη του ΙΓΜΕ που διέρρευσε δείχνει φανερά τις επιπτώσεις που θα έχει το φράγμα Αποσελέμη στην τροφοδοσία των υδροφόρων οριζόντων των παραπάνω περιοχών. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα το οποίο μπορε να έχει καταστροφικές συνέπειες»

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνει το ταχύτερο δυνατό μια σύσκεψη όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς των περιοχών που θίγονται και να αποφασιστούν άμεσα τρόποι αντίδρασης.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«για τα νέα στοιχεία (του ΙΓΜΕ) που προκύπτουν το επίσημο κράτος θα πρέπει να πάρει επίσημη θέση και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των φορέων για να διαμορφώσουν θέση για το θέμα».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos