Από τη σύσκεψηΗμερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21/1), στην Περιφέρεια Κρήτης, με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης του Θαλάσσιου Τουρισμού στην Κρήτη», στο παίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων INTERREG III B – Medoc και των έργων Capital Blue και Cultour Med .

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της INFOTE – Πληροφορίες για όλους Α.Ε και της FORTHNET που αφορούν άμεσα στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Κρήτη.

Η πρωτοβουλία της INFOTE είναι η δημιουργία ενός ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΟΔΗΓΟΥ, ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα που αφορά στον εξοπλισμό και τη συντήρηση σκάφους, όσοι καλύπτουν ανάγκες ταξιδιωτών, όπως διαμονή, διατροφή και διασκέδαση και όσους καλύπτουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες, όπως τράπεζες, φαρμακεία, ιατρική φροντίδα ενώ παράλληλα δίνει χρήσιμες πληροφορίες για θαλάσσιες διαδρομές.

Από τη σύσκεψηΗ πρωτοβουλία της FORTHNET αφορά σε ένα πληροφορικό σύστημα, βασισμένο στο Internet , το οποίο χρησιμοποιείται για την ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης. Οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες παρέχονται στον ιστοχώρο www.crete.tournet.gr.

Εκ μέρους του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, την ημερίδα χαιρέτισε ο Σύμβολός του κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Στο χαιρετισμό του επανέλαβε τις δεσμεύσεις του Υπουργού για διασφάλιση διαδικασιών για ασφαλές και σίγουρο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών υψηλών απαιτήσεων, που θα συνδράμει στην ανάπτυξη της νησιωτικής μας χώρας και όχι μόνο, με γνώμονα την κονωνική πρόοδο και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανέφερε, έχει ήδη δρομολογήσει τα παρακάτω:

– Την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του νομοσχεδίου που αφορά στις καταδύσεις.

– Τον τουρισμό μικρών σκαφών και ιστιοφόρων

– Επισκέψεις Κρουαζιερόπλοιων στα Λιμάνια της Κρήτης.

Ακόμη συνεχάρη τους διοργανωτές και μετέφερε τη δέσμευση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι είναι πάντα στη διάθεσή τους για να ακούσει με προσοχή τις προτάσεις τους για να αποκτήσει η Κρήτη ένα υψηλού επιπέδου θεματικό-θαλάσσιο τουρισμό.

Ο βουλευτής κ. Κωστής Μπαντουβάς χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή να αποκτήσει η Κρήτη θεματικό θαλάσσιο τουρισμό και τόνισε τη σημασία που έχει τουρισμός για το νησί, ως πλουτοπαραγωγική πηγή.

Επίσης στην ημερίδα απύθυνε χαιρετισμό ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνης Σακαδάκης, εκ μέρους του κ. Τσόκα, ο οποίος βρίσκεται στην Πάτρα στην τακτική μηνιαία σύνοδο των Γ.Γ των Περιφερειών.

Στόχος της σημερινής συνάντησης, τόνισε ο κ. Σακαδάκης, είναι να συντονιτούν όλοι εμείς που αποτελούμε κομβικά σημεία στον τουριστικό ιστό της Κρήτης, σε μια προσπάθεια ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης του τουρισμού. Στην προσπάθεια αυτή, το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα ο Γ.Γ της θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και αργή μέσα πάντα από τον θεσμικό ρόλο τους.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, η Περιφέρεια Κρήτης εκτελεί δύο προγράμματα πρωτοπόρα στην Ελλάδα που στοχεύουν στην καταγραφή, ανάδειξη και την προώθηση της υπάρχουσας υποδομής.

Διευκρίνισε ότι τα έργα επικεντρώνονται στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται ιδιαίτερα στο θαλάσσιο μέτωπο, στους επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια, ιδιωτικά σκάφη και πλοία, σε σχέση με την ενδοχώρα και ανέφερε ότι απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μοντέλου, πάνω στο οποίο α βασιστούν προσπάθειες ανάπτυξης και άλλων μορφών θεματικού τουρισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριωτάκης συντονιστής του προγράμματος, παρουσίασε τα Capital Bleu – Cultour Med , που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG III B – Medocc , σε συνεργασία με την Περιφέρεια Σαρδηνίας, Σικελίας, Καμπανίας, το Υπουργείο για το Gozo (Μάλτα) και το Δήμο της Μαγιόρκα.

Στόχος του Capital Bleu , επεσήμανε ο κ. Κυπριωτάκης, είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας των τουριστικών οικονομιών και η προσέλκυση ενός σταθερού τουρισμού υψηλής ποιότητας. Ενώ σημείωσε ότι τουρισμό υψηλής ποιότητας αποτελούν οι επισκέπτες με ιδιωτικά κρουαζιερόπλοια και ενοικιαζόμενα σκάφη.

Ενώ για το Cultour Med ανέφερε ότι αυτό το έργο, έχοντας προσδιορίσει τον τουρισμό ως κινητήρα πλούτου και ουσιαστικό κλειδί προόδου επιδιώκει να προωθσει τον πολιτιστικό τουρισμό, ως συμπληρωματικό προϊόν του τουρισμού του ήλιου και της θάλασσας.

Την εκδήλωση ακόμη χαιρέτισαν οι κ.κ Κ. Καλουτσάκης Πρόεδρος Ξενοδόχων Κρήτης, Β. Πλεύρης Α’ Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και Κ. Χλιαουτάκης εκπρόσωπος HATTA .

(Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos